#440 na kioscima

20.5.2013.

Jelena Ostojić  

6. Subversive Festival


6. Subversive Festival

U sklopu međunarodne konferencije s krovnom temom i naslovom Utopija demokracije koja će se održati u kinu Europa i ZKM-u od 12. do 18. svibnja uključuje se u politički dijalog o budućnosti Europske unije i modelima otpora ideološkoj hegemoniji neoliberalizma. Jedan je od ovogodišnjih glavnih gostiju je Aleksis Cipras, vođa SYRIZA-e – grčke Koalicije radikalne ljevice koja je na prošlim izborima u Grčkoj umalo osvojila vlast, a kojeg srednjestrujaški mediji nerijetko nazivaju najopasnijim čovjekom Europe. Festival će ugostiti i bolivijskog potpredsjednika, zamjenika Eva Moralesa, i jednog od vodećih lijevih intelektualaca iz Latinske Amerike, Álvara Garcíu Lineru. Kao gost Subversive Festivala, na primjeru Bolivije ukazat će na konkretne političke alternative. Subversive Festival 18. će svibnja simbolično zatvoriti Aleida Guevara, kći ikone otpora, Ernesta Chea Guevare, aktivistkinja i liječnica posebno fokusirana na pitanje općeg zdravstvenog osiguranja te autorica knjige o Latinskoj Americi i nedavno preminulom Hugu Chávezu.

Postepeno gradeći platformu za alternativne društvene mobilizacije, Subversive Forum postao je jedno od ključnih europskih točaka mobilizacije gdje se okupljaju aktivisti i intelektualci iz regije, ali i cijelog svijeta, sve s ciljem zajedničkog promišljanja i izgradnje nekih boljih društvenih sustava. Drugi Balkanski forum organiziran je u suradnji s Fondacijom Rosa Luxemburg, a održat će se od 12. do 14. svibnja.

Pod okriljem Sajma knjiga, koji se već redovito održava u sklopu Subversive Festivala, ove će se godine u suradnji s PEN-om održati i književna konferencija naslovljena  Angažman danas kojoj je cilj istaknuti značaj angažirane književnosti, ali i važnost političkog angažmana samih pisaca. Popratni program SubLit café – prostor za večernje rasprave, čitanje i druženja s piscima – otvorit će Predrag Lucić i Boris Dežulović Melodijama bijede i pobjede – sit-down-cabaret-programom koji spaja satiru, kritiku, literaturu i glazbu. U foajeu kina Europa na Dan pobjede, 9. maja, spomenuti će duo izvesti aktualno i tematski prilagođeno uprizorenje ovog djela. Neki su od gostiju književne konferencije i Karl-Markus Gauss, Christos Chrissopolous, David Van Reybrouck, Andrej Nikolaidis, Ivana Sajko, Aleš Debeljak, Selvdin Avdić, Daša Drndić te predsjednik međunarodnog PEN-a John Ralston Saul.

preuzmi
pdf