#440 na kioscima

17.4.2013.

Šimun Uremović  

Alkemičari svih zemalja, transfigurirajte (se)!

Tek jedan od načina kako nadahnuti bijeg od intelektualne učmalosti


Louis Pauwels i Jacques Bergier u djelu Jutro čarobnjaka – uvod u fantastični realizam izlažu svoju nesvakidašnju viziju i tumačenje svjetskih fenomena – teme s ruba znanosti, magije, umjetnosti i religije. Nedvosmisleno, knjiga odgovara na pitanje o okultnom porijeklu nacional-socijalizma te obuhvaća teme nestalih i mitskih civilizacija, Atlantide, Thulé, Maya i Kine. Bila je predvodnica brojnih oblika apokaliptičke vizije svijeta poslije Drugog svjetskog rata. Knjiga je bila neophodan impuls brojnim modernim autorima te revizionistima povijesti. Tako je izravno pogodovala probuđenju ljudske svijesti u doba Metropolisa, ekoloških kataklizmi i multimilijunskih gradskih konglomeracija. Knjiga otvara teme o kontroli znanstvenih otkrića, drevnih proročanstava, nadnaravnih fenomena, tajnih društava i “vladara iz sjene”. Potiče ne samo na bijeg u fantastične krajobraze ljudske imaginacije, nego također nadahnjuje na bijeg od intelektualne učmalosti.

Na stranicama svoje knjige predlažu jednu suvremenu metodu. Njihov istraživački poduhvat 60-ih godina započeo je osvajati svijet. Do sad je prodano više od 8 milijuna primjeraka knjige na raznim svjetskim jezicima. Od tad ostvarili su se mnogi fenomeni koje su bili najavili u Jutru čarobnjaka. Oni čvrsto vjeruju da prirodne moći uma, koje su nam još nepoznate, zasigurno moraju u budućnosti iznova biti probuđene – i da jedino tako čovjek može dovršiti potpunu transmutaciju, iz trenutnog snovitog u novo probuđeno stanje svjesnosti. U središtu njihova zanimanja je otkrivanje takve točke gledišta, s koje bismo mogli vidjeti tijek povijesti u kojoj aktivno sudjelujemo. I ta povijesti na sreću nije puknuto zrcalo, nego su puknuti mozgovi koji je stvaraju. Sigurni su da trenutačan razvoj okultizma i lažnih znanosti u široj javnosti spada u komercijalno iskoristive bolesti.

U Sjedinjenim Državama nakon 2. svjetskog rata postoji više od 30 000 astrologa, 20 časopisa posvećenih isključivo astrologiji, od kojih jedan ima tiražu čak 500 000 primjeraka. Godine 1943. pet milijuna Amerikanaca postupalo je prema uputama gatalaca i trošilo 200 milijuna dolara godišnje da bi saznalo budućnost. U Francuskoj djeluje preko 40 000 iscjelitelja i više od 50 000 okultnih savjetovališta. Prema provjerenim procjenama, honorari gataoca, vračara, vidovnjaka, čarobnjaka, radiestezista, iscjelitelja, itd., u Parizu dostižu u poslijeratnom razdoblju 50 milijardi franaka. Globalni budžet “magije” za Francusku iznosio je oko 300 milijardi franaka godišnje, što je puno više od budžeta namijenjenog znanstvenim istraživanjima (Francois Le Lionnais u znanstvenom radu Une Maladie des civilisations: les Fausses Sciences, objavljenom u: La Nef, br. 6, lipanj 1954. g.). Knjiga može poslužiti ne samo kao bogata riznica neobičnog i fantastičnog iz prošlosti, nego također i kao praktičan priručnik za kreiranje novih turističkih i medijskih, kulturnih i umjetničkih poduhvata u 21. stoljeću. Štoviše, ona je prava mala riznica onih “blaga”, koja su sposobna probuditi iz učmalosti suvremene dezorijentirane.

preuzmi
pdf