#440 na kioscima

23.1.2015.

Tommy Wieringa  

Balon

Za kraj donosimo dvije priče iznimno popularnog i nagrađivanog nizozemskog autora


U daljini po pašnjaku hoda čovjek. Okružuju ga ovce koje ga u sutonu izbjegavaju. Oko njega lebde prvi gusti slojevi magle. Ubrzo će se na polja spustiti bijeli, uzbibani ogrtač.

Čovjek se vraća kući hodajući uz jarak. U njemu spazi ispuhani balon s crvenom vrpcom. Na vrpci visi žuti komad papira. Štapom za šetanje vadi papir iz vode i čita što na njemu piše. Državna osnovna škola Tamburin napunila je 20 godina, a svoj rođendan slavi natjecanjem u puštanju balona! Pošalji ovaj papirić na adresu: Tamburin, Reigerbos 301, Amsterdam.

Na poleđini piše još nešto. Zovem se - i imam - godina i idem u - razred. Tiskana slova su čitljiva, ostalo je isprala voda. Jedva se raspoznaje još samo riječ PREDŠKOLA.

Eno ondje, čovjekova kuća nestaje u magli. Jednoć je ondje jedna žena svirala klavir. Ona sada više ne može pronaći put do kuće.

Iste večeri on sjedi pod žutim svjetlom lampe i piše pismo.

Dijete,

Kad sam pronašao tvoju poruku na balonu, naš je brod plovio stotinu morskih milja zapadno od Tristana da Cunhe, na putu za Rt dobre nade, gdje zasvagda luta Ukleti Holandez. Morska voda isprala je tvoje ime. Reci svome učitelju da kupi vodootporna pera.

Ne znam što bi želio da ti napišem. Možda ovo: pobrini se, kad budeš u odgovarajućoj dobi, da pronađeš pouzdanu draganu. Najbolje jednu koja svira klavir. Drži se toga. Nemoj skrenuti s puta. I pronađi kuću u kojoj ne pušta krov. Ako sve to imaš, onda posjeduješ pravi snast s kojim ćeš se moći oduprijeti najjačim olujama. Nadalje bi morao razmisliti o autu u kojemu ćeš bez smetnji moći prevaliti na tisuće kilometara. Dobar auto je važan, a to tvrde i organizacije za očuvanje okoliša.

Pokušaj ne poživjeti duže nego što ti je suđeno, osamdeset godina čovjeku je dovoljno. Posadi stablo, to je dovoljno. Objesi na njega sva svoja dobra sjećanja kao svjetiljke koje će ti poslužiti kad se budeš plašio mraka. I sjeti se još jednom Sicilijanca Antonija Toddea, koji je umro nekoliko tjedana prije svog sto desetog rođendana i koji nam je ostavio sljedeći savjet: Voli braću svoju i svakoga dana popij čašu dobra vina. Njegova obitelj tvrdi da je umro ne bolujući od nijedne bolesti.

Ne boj se, dijete, i ne dvoji pretjerano, iako filozofi kažu da ćeš od toga postati mudriji. Budi radostan. Jedi luk protiv raka. Nikad ne nosi cipele mrtvoga čovjeka. Ne idi na more.

preuzmi
pdf