#440 na kioscima

21.2.2014.

Bojan Krištofić  

Centar i margina mentalne su kategorije

Razg ovor s autorom stripova i multimedijalnim umjetnikom, povodom njegovog slikarsko-glazbenog performansa ZOO/I izložbe Babilon u zagrebačkoj Galeriji SC, od 6. do 22. veljače


- Nakon više od četvrt stoljeća rada u prepoznatljivom stilskom ključu, gdje se kriju izazovi, kako u narativnom, tako i u estetskom smislu? Koje prepreke još leže pred vama, koje probleme još niste riješili?

Ne znam kako to izgleda izvana, ali meni je svaki strip-album koji radim nov i različit te nikad nisam siguran hoću li ga uspjeti dovršiti. Utoliko mi je svaki novi strip izazov, niz problema koje moram riješiti, ali koji nikad nisu riješeni do kraja, nego se ponavljaju u svakom novom radu. To je u redu, jer je proces važniji od rezultata, pa na takav način krampanje ostaje svježe. Ako je meni dosadno crtati strip, teško da će nekome biti manje dosadno čitati ga.

 

- Dok slikate uživo uz glazbenu pratnju, kako njezin ritam utječe na vaš proces vizulanog mišljenja? Koja je uloga publike u toj priči? Jeste li tijekom kojeg performansa došli do nekih ideja i motiva koje ste kasnije iskoristili u nekom drugom djelu?

Slikanje uživo uz glazbu je pažljivo pripremljena i planirana operacija, tako da se unutar samog procesa rada ne događaju velika otkrića i improvizacije. Cilj je izgraditi sliku u zadanom vremenu i na način koji u samom postupku ima narativnu nit, priča priču, pa je tako (nadam se)

preuzmi
pdf