#440 na kioscima

27.3.2015.

Bojan Krištofić  

Djelo zajedničke početnice

Predstavljamo događanja koja su autori angažiranog umjetničkog i istraživačkog projekta Početnica zajedničkog djelovanja najavili za tekuću godinu


Kreativne strategije u 2015. godini idu dalje. Kontinuirani istraživački i multidisciplinarni projekt umjetnice Andreje Kulunčić i čitavog niza suradnika još je 2013. ušao u svoj treći modul – Početnicu zajedničkog djelovanja, predstavljenu 2014. izložbom Početi najbolje što se može u zagrebačkoj Galeriji Nova. Uz Andreju Kulunčić, koautori Početnice zajedničkog djelovanja su članovi grupe Direktna demokracija u školi (Dijana Ćurković, Hrvoje Jurić, Bruna Nedoklan, Sanela Planinčević, Zdravko Popović i Izvor Rukavina), Novog sindikata (Tomislav Kiš) i BRID-a – Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju (Bojan Nonković, Igor Livada, Jovica Lončar), ZMAG-a – Zelene mreže aktivističkih grupa, Ženske Fronte, Fem Fronte i Prava na grad. Autor grafičkog oblikovanja izvorne izložbe je Luka Juras, dok je autorica njezinog prostornog oblikovanja Mirna Horvat. U tekućoj godini ključni partner Andreje Kulunčić u kreaciji i organizaciji projekta ostaje grupa Direktna demokracija u školi, uz produkcijsku podršku Martine Kontošić pred kustoskim kolektivom Što, kako i za koga? – WHW.  U prostoru udruge MAPA u zagrebačkoj Sloboštini 30. siječnja predstavljen je program Početnice zajedničkog djelovanja za 2015., koji zasad uključuje gostovanja projekta u nekoliko hrvatskih gradova – u ožujku u Čakovcu (Centar za mlade), u travnju i svibnju u Slavonskom Brodu (Galerija umjetnina), u svibnju također u Dubrovniku (Art radionica Lazareti), zatim u rujnu u Puli (Zadruga Praksa), u listopadu u Sinju (Galerija Skitnica), da bi se u studenom projekt naposljetku vratio u Zagreb u sklopu Vox Feminae Festivala. Mala turneja već je počela 5. veljače s radionicom za učenike gimnazije Lucijan Vranjanin, također u Zagrebu, ponovno u sjedištu udruge MAPA čija je osnivačica Andreja Kulunčić kao inicijatorica cijelog projekta.

Za Početnicu zajedničkog djelovanja važno je nekoliko nadopunjujućih segmenata. Predstavljanja projekta u različitim gradovima ne podrazumijevaju klasične izložbene postave, niti ex-cathedra predavanja, već svojevrsne male otvorene forume u čijem je središtu materijalizacija forme “početnice”, tzv. “toolkit”. Riječ je o dinamičnoj pomičnoj instalaciji koja sadrži prikupljenu i sistematiziranu građu o kreativnim strategijama i “kreativnim zajednicama”, u biti o metodologiji, teoriji i praksi otpora prevladavajućem političkom “statusu quo”, globalno karakterističnom za post-industrijsko, informatičko i neoliberalno kapitalističko društvo, još uvijek u dugogodišnjoj krizi koja nedvojbeno otkriva sve njegove paradokse. Takva početnica osim povijesnih i teorijskih natuknica iz područja sindikalizma, feminizma, demokratskih i slobodarskih pokreta, praktične teologije i socijalno angažirane umjetnosti sadrži i video dokumentaciju, a svi podaci strukturirani su i ispripovijedani krajnje prijemčivim jezikom, namijenjenim najširoj mogućoj publici. U osnovi, instalacija početnice također je i alat za kolektivnu intelektualnu igru, pomoću koje se istraživanje društvenih fenomena i prakticiranje demokracije tumače kao kreativni proces za koji nije potrebno isključivo poznavanje činjenica, već i socijalna osjetljivost, empatija i intuicija, u čemu se ponajprije ogleda inkluzivni karakter cijelog projekta. Programi koje u sklopu Početnice organiziraju Andreja Kulunčić i članovi DirDema nisu ništa drugo doli pravo učilište demokracije na terenu, povratak živog političkog mišljenja na same osnove njegove prakse i pokušaj interaktivne edukacije o bitnim pitanjima i problemima suvremenih društvenih zajednica. Ujedno je to i poziv na samoorganizaciju stanovništva koji ponovno afirmira nužnost solidarnosti i aktivne izgradnje inkluzivnih zajednica koje će, za početak, barem na mikro razini moći rješavati iste takve probleme, no neprekidno imajući na umu kontekst koji svakodnevnicu neprestance i sudbonosno politizira. Najkraće rečeno, bit Početnice zajedničkog djelovanja jest iznova otkriti što to znači biti “zoon politikon” i ostvarivati tu odrednicu u praksi.

preuzmi
pdf