#440 na kioscima

158%2012%20djecji%20vrtici%20 %20sibenik


30.6.2005.

Grozdana Cvitan  

Dnevnik prvog tjedna

Uz 45. međunarodni dječji festival – Šibenik, od 18. lipnja do 2. srpnja 2005.

18. lipnja

večano otvorenje

Noćas, 18. 06. 2005. u 21h održavalo se svečano otvorenje 45. međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku.

Julia i Romeo se zvao dio predstave koju je izvodilo talijansko kazalište. U tom dijelu se najviše plesao balet. Iako mi je bilo dosadno, na kraju je bio veliki pljesak.

Ipak, dobro raspoloženje mi je vratio prekrasan vatromet. Tako mi je završio prvi dan 45. međunarodnog dječjeg festivala.

Ivan Bukić, 3. r. o. š.

19. lipnja

Mix Grimmovih bajki

Najmlađa šibenska publika rado ide u kazalište.

Mix Grimmovih bajki večeras ih je oduševio. Bilo je puno pjesme, plesa i raznolikih maski. Glumci su na domišljat način prikazali svih pet priča. Publika je svaku priču popratila burnim pljeskom. Bilo je vrlo lijepo.

Dora Josipović, 3.r.o.š.

Mačka pleše Bum Bum

U nedjelju se na Ljetnoj pozornici održala predstava The cat dances Bum-Bum što u prijevodu znači Mačka pleše Bum-Bum. To je vrsta nekog plesa. Ta plesna skupina je iz daleke zemlje Indije. Bilo je jako uzbudljivo gledati indijski ples.

Tako mi je završio drugi dan 45. MDF-a.

Filip Bakula, 5.r.o.š.

Mačka koja je imala plan

Predstava je kasnila s početkom 10 minuta. Izvodili su je Ryan International Drama Group iz New Delhia, Indija. Mačka pleše boom-boom je priča o tri brata koji su izgubili oca. Nakon njegove smrti svaki sin je naslijedio neku životinju. Najstariji sin je naslijedio konja , srednji magarca, a najmlađi crnu mačku. Mačka se na indijskom kaže Bili. Starija braća su mu se rugali zato što mačka ničemu ne služi . Te je uvrede čula i mačka pa je odlučila pomoći svom gospodaru, tako da je otišla na indijsku tržnicu i otplesala par plesova i zaradila mnogo novca. Mačkin plan bio je da ode do kralja i da mu predstavi svog gospodara i njegovo bogatstvo. Mačka je prijevarom dobila dvorac, tamo je dovela svog gospodara kojeg je ubrzo posjetio kralj . Kralj je oduševljen mačkinim gospodarom te mu je ponudio svoju najmlađu kći za ženu.

Priča završava plesom koji potječe iz sjeverne Indije, a taj ples se zove Bangal. U publici su bila najbrojnija djeca koja su poludjela za Indijcima. Predstava je završila snažnim pljeskom.

Anita Pauk, Edita Bllaca i Petra Stunje, 7. r. o. š.

Roboti

Jučer se, gdje i prošle godine, trebao prikazivati film Roboti, ali umjesto toga (valjda greškom) prikazivan je Shrek 2. Već sam gledao taj film i bio mi je super, ali sada kada sam vidio sinkroniziranu verziju ovo mi je najgori film koji sam ikad gledao. Kao i svake godine bilo je boca, ali ovaj put i gađanja zračnim pištoljima i vodenim balonima. Pošto mrzim engleske filmove sinkronizirane na hrvatski, nisam mogao izdržati to mučenje duže od pola sata. Nisam bio jedini.

Šimun Baković, 7. r.

20. lipnja

Premalo mjesto za predstave

Sinoć je bila održana lutkarska predstava Sretna obitelj na malo čudnijem mjestu od ostalih. To je bila galerija sv. Krševana. Mislim da je to premalo mjesto za održavanje takvih predstava. Za očekivati je bilo da su publika bila djeca. Uistinu ih je bilo puno. Galerija je bila ukrašena slikama Dalmacije. Tijekom predstave djeca su bila uznemirena. Bajku je napisao Hans Ch. Andersen. Smetalo mi je to što je scena bila jednolična. Priznajem da je predstava bila više za male bebe nego za odrasle.

Mario Guberina, 5. r. o. š.

Kresivo

Predstava Kresivo na početku mi je bila vrlo dosadna. Nakon nekog vremena počela mi se sviđati. Glumci su bili vrlo zabavni i super su glumili. Meni je najsmješnija bila princeza.

Jednom bio jedan vojnik i vještica. Vještica je rekla vojniku da treba ući u visoko drvo gdje ima mnogo svijetla. Ušao je unutra i vidio jedna vrata. Otvorio je vrata i vidio psa s velikim očima kao zdjele. Vojnik je uzeo vještičinu maramu. Stavio je na pod i gurnuo psa na nju. Uzeo je svo zlato koje mu je moglo stati u džepove. Otišao je i našao druga vrata. Iza njih je bio pas s očima kao puž. Vojnik je napravio isto kao i na prvim vratima. A tako je napravio i na trećim vratima, samo što je pas imao oči kao kula. Viknuo je vještici da ga izvuče. Ona ga je pitala je li uzeo kresivo. Kada ga je uzeo, izišao je. Vještica ga je pitala kresivo, a on joj nije dao nego joj je odrubio glavu. Bio je bogat i imao je novo, lijepo odijelo. Davao je siromašnima i postao siromašan. Na kraj je on postao kralj i oženio se princezom. Kraj je bio super i publika ih je nagradila velikim pljeskom. Tada mi predstava i nije bila tako loša. Ja mislim da se svima svidjela i da je bilo lijepo.

Mateja Bačić, 4. r. o. š.

21. lipnja

Djeca rade skice za spomenik

Danas sam odlučila posjetiti kiparsku radionicu. U radionici je vladala vesela atmosfera, a djeca su pokušavala što bolje napraviti skice da bi mogli otpočeti s kiparenjem. Dok su oni bili zadivljeni svojim radom, postavila sam voditelju nekoliko kratkih pitanja:

– Nora: Na kojoj temi rade polaznici radionice?

– Voditelj: Rade na temu koja se zove Knjiga. Oni su već pokazali i više, a svi skupa želimo napraviti trajne spomenike na temelju toga što oni skiciraju.

– Nora: Što je potrebno za bavljenje kiparstvom, je li talent presudan ?

Voditelj: Potrebno je imati ljubav i volju, ali treba imati ipak malo talenta, a to sva naša šibenska djeca imaju.

– Nora: Postoji li kipar u svakom od nas?

– Voditelj: Svakako, jer svi mi od početka života nešto gradimo, ljubav i prijateljstvo, a to su dvije najvažnije stvari u životu svakog čovjeka.

Djeca su bila zaokupljena svojim radom, tako da moj odlazak nije ništa promijenio, a ja sam se osjetila sretno, jer kako je i sam voditelj rekao svi smo mi kipari, a ja sam upravo otkiparila ovaj izvještaj.

Ivana Morić, 5.r.o.š.

Voditelj je odličan

Posjetio sam filmsku radionicu. Zatekao sam svih pri dogovoru o snimanju reportaže. Zamolio sam voditelja Vedrana Šamanovića da za Noru približi što rade.

– Nora: Koliko ima djece?

– Voditelj: Ima ih 28.

– Nora: Surađuju li s vama?

– Voditelj: Surađuju odlično. Mislim da će biti dobri snimatelji, montažeri…

– Nora: Što mislite ostvariti ove godine?

– Voditelj: Podijelili smo se na četiri grupe. Raditi ćemo reportaže o zanimljivim ljudima i događajima. Na primjer ova grupa će napraviti reportažu o štandovima antikviteta ispred OŠ. Faust Vrančić. Kasnije ćemo to i montirati.

Nikolina Šimić pohađa filmsku radionicu, te je pristala dati izjavu (ostali su od mene bježali kao miševi od mačke).

– Nora: Zašto si se učlanila u ovu radionicu?

– Nikolina: Paaa činilo mi se zanimljivo.

– Nora: Da li ti je ovo prva godina na filmskoj radionici?

– Nikolina: Jest.

– Nora: Sviđa li ti se filmska radionica?

– Nikolina: Dobra je.

– Nora: Što si novo ovdje naučila?

– Nikolina: Ovdje sam naučila baratati kamerom i mikrofonom, razliku između televizijske reportaže i dokumentarnog filma

– Nora: Na čemu trenutno radite?

– Nikolina: Trenutno radimo reportažu o štandovima antikviteta.

– Nora: Kakav je voditelj?

– Nikolina: Odličan je! Super je! Sve najbolje o njemu! (to su počeli vikati i ostali)

– Nora: Hvala i doviđenja.

Nakon posjeta ovoj radionici svima bih je preporučio, pa ako nećete biti profesionalni snimatelj ili možda montažeri reportaža, barem ćete se dobro provesti i uživati u šali sa suradnikom voditelja Tomislavom Crnogačom.

Tomislav Bukić, 6.r.OŠ.

Svaki glumac ima svoju pjesmu

Jučer nas je kazalište dočekalo prepuno ljudi, a ponajviše djece. Djeca moje dobi (10 godina) su došli zato jer je gostovala predstava Ivica i Marica. Htjeli su se prisjetiti kad su bili mali pa su im mama i tata pričali tu priču. Predstavu je izvodilo Hrvatsko narodno kazalište Varaždin.

U ovoj predstavi je neobično da životinje govore. Šašavi glumci su nasmijavali odrasle, djecu i mene. U predstavi je jedan dio posvećen pjevanju. Dakle svaki glumac ima svoju pjesmu.

Svi su bili radosni, jer ih je razveselila predstava. Meni se jako svidjela.

Filip Bakula 5.r.o.š.

Ivica i Marica u sudnici

Radnja ove predstave počinje u sudnici što nikako nisam očekivao. U toj sudnici se sudi zloj vještici koja je optužena za zlostavljanje djece. Tužitelj je pozvao Ivicu i Maricu da svjedoče protiv vještice. Vještičin branitelj govori da je vještica nahranila djecu i primila ih u kuću. Ivica i Marica je optužuju da ih je željela pojesti. Tada oni počinju pričati priču kako su se izgubili u šumi. Odvojili su se od oca i zalutali u šumu. Putem su se svađali kuda treba krenuti, što učiniti itd. Marica se malo pravila pametnijom jer je starija, ali je Ivica ipak smješniji. Kroz šumu se pojavljuju neki likovi kao što su panj i lude gljive. Došli su do jedne kuće koja je građena od keksa, čokolade i bombona. Ivica ne može odoljeti toj kući, a Marici je malo sumnjiva. U kući se vještica i mačak dogovaraju kako će prvo udebljati djecu, a onda i pojesti. Nakon toga vještica zarobi Ivicu i Maricu koji ne slute što ih čeka. Vještica im kuha kobasice, a Marica lukavo daje mačku kobasice osim jedne koju daje Ivici. Marica se nakon nekog vremena oslobodi i pobjegne. Vještica pošalje mačka da nađe Maricu. Kad je on nađe, ona ga zamoli da je ne otkrije. Pošto mu je davala kobasice on je posluša. Onda Marica spasi Ivicu i oni gurnu vješticu u vatru. Radnja se opet vraća u sudnicu. Branitelj govori da su sve optužbe lažne i da djeca smišljaju izlike da ih se ne kazni. Nakon toga tužitelj pozove mačka koji svjedoči protiv vještice. Iza toga časni sud odluči da djeca budu porota . Djeca su složno i samouvjereno izjavila da je vještica kriva i tako je otišla u zatvor. U ovoj predstavi mi se najviše sviđaju mačak i Ivica zato što su smiješni i simpatični. Nakon predstave glumci su dobili dug i zaslužen pljesak.

Ante Skelin, 5. r. o. š.

Pinokio ili… ?

21.06. se održala predstava Pinokio. Ja bi vam rado rekla kako je bilo, ali nisam stigla. Pitate se zašto? Pa kada je predstava Ivica i Marica završila mi nismo znali gdje je Trg Ivana Pavla II. Onda smo išli na Bunare. Koliko smo dugo tražili kada smo napokon došli predstava je bila gotova. Super…To se može samo meni dogoditi…

Ivana Morić, 5.r.o.š.

Aska i vuk

Ova predstava je počela sviranjem raznih instrumenata. Nakon sviranja na pozornicu su došla stabla, ženski zbor. Pjevale su opernu pjesmu. Tada je došla Aska, mala ovčica koja se divila ljepoti šume. Na nju su slijetali leptirići, a ona je skakutala za njima. Odjednom se iza Aske pojavio vuk. Zavijao je i šuljao se prema njoj. Ovčica nije primijetila vuka, već je samo mirisala cvijet.

Vuk je na nju skočio i ona se prepala, ali ga je izbjegla. Vuk je bio nestašan i nije znao uloviti Asku. Lovci su primijetili da njihove balerine Aske nema, pa su je pošli tražiti. Ona se izmicala vuku i tako je plesala. Svi pokreti su bili u plesu i cijeli govor u opernom pjevanju. Aska je bježala vuku i on ju je nekako uhvatio s nožem. Ona se prepala i tad su zapucali lovci. Vuk je bio pogođen i pobjegao je. Aska je od straha zaspala. Lovci su zvali hitnu. Vuka su uhvatili i ubili, pa je Asku pregledao liječnik. Aski je majka pjevala pjesmice s liječnikom, i Aska se probudila. Bila je malo uplašena , ali se onda smirila. Aska je ostala živa i nije više imala opasnosti od vuka. Mislim da je ova predstava lijepa i da je zanimljiva djeci.

Irma Grubišić, 4.r.o.š.

Majke su morale ići prije kraja

Predstava Aska i vuk mi se nije svidjela jer mislim da takve predstave nisu primjerene za dječji uzrast, a MDF bi trebao biti prvenstveno za djecu. Mnoga su se djeca dosađivala, tako da su mnoge majke morale ići zajedno sa svojom djecom prije svršetka predstave.

Nika Bijelić, 7.r.o.š.

22. lipnja

Slikanje bojama prirode

Jutros smo posjetili radionicu u kojoj se slike crtaju pomoću čajeva i sokova. Djeca iz radionice rano su počela crtati i na njihovim licima se vidjelo da se super zabavljaju!

Dok su oni crtali njihov voditelj Ivica Kiš nam je ljubazno odgovorio na sva naša pitanja:

– Nora: Koji se pribor koristi u izradi onakvih slika ?

– Kiš: Slika se pomoću sokova, čajeva i drugih tekućih stvari

– Nora: Postoje li posebni sokovi za takvo slikanje ili možemo sa bilo kojim sokom crtati ?

– Kiš: Možemo crtati bilo kojim sokovima, tu baš i nema pravila .

– Nora: Koliko djece ima u radionici ?

– Kiš: Nisam ih uspio još izbrojiti iako mislim da ih ima oko 30.

– Nora: Kada će i gdje biti održana izložba naslikanih slika?

– Kiš: To ne znam: Morat ćete pitati organizatore.

– Nora: Koji je cilj ove radionice ?

– Kiš: Cilj ove radionice bio je upoznavanje djece s prirodnim bojama, jer se s takvim bojama crtalo mnogo duže nego s ovim bojama (otrovnim) koje se sada koriste.

– Nora: Postoji li neka pouka koju polaznici ove radionice moraju znati ?

– Kiš: Zabavnije je crtati prirodnim bojama nego tvorničkim.

Franka Morović, 6.r.o.š.

Šaljiva matematika

Obožavam matematiku pa me veselilo što će na festivalu biti održana jedna predstava na tu temu: Matematika koju je izvodila udruga umjetnika Grupa i glumci iz Zagreba. Redatelj predstave je Zijah Sokolović. Predstava je izvedena šaljivim tonom što je potvrdila mnogobrojna publika koja je predstavu mnogo puta popratila gromoglasnim pljeskom. Predstava je bila jako simpatična što se moglo vidjeti na licima gledatelja. Glumci su uspjeli kroz predstavu na jako zanimljiv način dokazati da se s matematikom susrećemo svugdje u životu. Čak su doveli i djecu na pozornicu. U predstavi se moglo pronaći odgovore na mnoga matematička pitanja kao:

Tko je izmislio geometrij? Od kud potječu arapski brojevi?, i druga razna pitanja.

Žao mi je što predstava nije trajala duže jer je bila jako smiješna i zanimljiva.

Ivan Varošanec, 5.r.o.š.

23. lipnja

Dramska radionica

Krenula sam u posjet Dramskoj radionici. U 9:30 ispred ŠD Miminac sakupilo se mnogo djece, a ja, kao ja, uvijek mislim da će ih doći malo. Na početku radionice oni su se zagrijavali, što mi je bilo čudno. Opazila sam da neka djeca nisu iz Dalmacije, i zaista oni su iz Rijeke. Također su odigrali jednu vježbu, zapravo više njih kao da si međusobno postavljaju pitanja praveći se da su konji ili konjanici. U vježbi Glasnik i kralj bilo je više primjera kako pokretima tijela dočarati taj događaj. Priča, gesta i mimika su bili poprilično veliki aduti djece. Oduševila sam se!

Na kraju, među mnoštvom djece uhvatila sam g. Željka Jančića voditelja dramske radionice, koji mi je zadovoljno odgovarao na pitanja:

– Nora: Dolazite li iz Hrvatske?

– Jančić: Dolazim iz Austrije, Beča, a došao sam u Šibenik brodom iz Rijeke.

– Nora: Čime se bavite u Beču?

– Jančić: Ja sam glumac, redatelj i scenarist.

– Nora: Jeste li zadovoljni šibenskom djecom?

– Jančić: Ahaaa, jeeee! Odlični su!

– Nora: Što je važno za dobru predstavu?

– Jančić: Važna je volja, dobar talent i puno rada.

– Nora: Hvala vam i ponovno nam dođite sljedeće godine.

Kristina Bračić, 5.r.o.š.

Prava djeteta

Na predstavljanje grafičke mape o pravima djeteta došlo je mnogo ljudi, a među njima snimatelji, fotografi i mnogo djece iz Nore. Došli su i voditelji radionica koje su sudjelovale u pravljenju mape. O mapi su govorila djeca čiji su radovi uljepšali mapu te su i pričali kako su te radove radili u radionicama. Osim njih došla su i mala djeca iz vrtića kako bi se bolje upoznala sa svojim pravima. Na tom predstavljanju bilo je i crteža o pravima djeteta. To je bio prvi dio predstavljanja mape. Na drugom djelu su bila samo djeca iz Nore (među njima i ja) i djeca iz radionica. Dijana Štrkalj nam je tumačila prava djeteta kroz razne crteže i slike. Rekla nam je da konvencija određuje položaj djece i mladih u društvu te još neka pravila i definicije. Na kraju nam je dala listiće na koje smo trebali napisati po jedno pravo djeteta. Mislim da su svi voditelji i djeca iz radionica te drugi ljudi koji su sudjelovali u ovom projektu, dobro obavili posao i da su nam uspjeli predstaviti prava djeteta. Meni se osobno prezentacija jako svidjela.

Ante Skelin, 5.r.o.š. (11.g.)

Neva Nevičica

Noćas, 23.06.2005. godine u kazalištu sam pogledao lutkarsku predstavu Neva Nevičica. Redatelj predstave je Georgij Paro, a likovi: Neva Nevičica, njezini roditelji, baka, Sunce, čovjek koji ide mlinaru, kralj, princ, carevna, vojska, stražari i Lado (trenutačno su se pojavljivali i pjevali). Predstava je bila vrlo dobra i zanimljiva i dobila je veliki pljesak, tako da je ocjena ove lutkarske predstave vrlo dobar (4).

Ivan Bukić 3.r. o. š.

Glumci nisu govorili

Jučer navečer se na ljetnoj pozornici održala brazilska predstava Human interference ili Ljudska uzajamnost. Predstava je kasnila 10 minuta, a kasnije su se mnogi razočarali dugo očekivanim početkom. Na pozornicu je izašao glumac (lutka bez glave) koji nije ispunio naša očekivanja. Predstava je postala zanimljivija kada je na scenu došao i drugi glumac, no ni to nije dugo potrajalo. Kako glumci nisu ništa govorili bio je bitan sklad glazbe i pokreta, no većini se nije svidjela ni glazba ni ples. Predstava nije za djecu, kojoj je festival posvećen, pa je većina publike otišla iza kamerama HTV-a.

 Petra Strunje i Iva Pavla Pulić, 7.r.o.š.

Kraj neredu na Gorici

Jučer se na Gorici održao film koji ima jako čudan naziv Lemony Snicket: niz nesretnih događaja. Baš kad sam pomislio: evo još jedna večer s bocama koje lete na sve strane, preko mikrofona nam se javio urednik prikazivanja filmova i rekao da mu je, u njegovih 11 godina poslovanja na festivalu, dosta gađanja kokicama, bocama, papirima i tko zna čime još (a kome nije), te da će se odmah prekinuti prikazivanje filma ako samo jedna boca proleti zrakom.

U filmu se radi o troje siročadi koje navodni zli stric želi ubiti i naslijediti njihovo bogatstvo. Oni idu kod drugih rođaka po pomoć, ali ih sve ubije njihov zli stric. Na kraju njegovi planovi ne uspiju (kao i nijednom negativcu) i on završi u zatvoru. Publika je bila nevjerojatno mirna što je za njih veliki napredak.

Šimun Baković, 7.r.o.š.

Uvodnik by Nora:U što se festival pretvara???

Nakon stranica i stranica propalih pokušaja da napišem uvodnik o nečemu što će većinu zanimati, mislim se da sam ovaj put uspio. Samo, nadam se da se nitko neće osjetiti uvrijeđen jer prikazujem tamnu stranu našeg Festivala.

Prije nekoliko dana u Kazalištu se održala predstava Ivica i Marica. U toj se predstavi izgubila bit originalne Ivica i Marice. Kako radnja započinje i završava u sudnici, s tužiteljem, braniteljem i sucem, nekoj se djeci čini da je bit Ivice i Marice sudski spor (način odvijanja postupka), a ne pobjeda dobra nad zlim.

Opera Aska i vuk mnogoj se djeci nije svidjela i bila im je dosadna, pa su otišli kući. Upitam se: “Je li se oval festival pretvorio u festival loših i neprimjerenih predstava, opera koje nose dječju temu, a izvedene su isključivo za odrasle (s čim se i ostala djeca slažu)?”.

Uopće, na ovogodišnjem festivalu, najsmješnije mi je bilo predavanje o EU. Zar smo tako nisko pali da usred događaja namijenjenog djeci dolaze ljudi iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija te održavaju predavanje o EU? Sramota! Barem su mogli doći povodom neke druge prilike i pod drugom izlikom, a ne povodom našeg dragog MDF-a, koji pomalo postaje ZPS (zamorni politički skandal).

Pa ljudi, ovo je festival za djecu, a ne za propagandu politike među djecom. Spasite nas i vratite nam naš dobri stari MDF, koji nam toliko fali, da ne izludimo. Neka se u većem broju počnu prikazivati predstave poput pantomime, mjuzikala i predstave koje su napravljene po normalnim bajkama, a ne po moderniziranim bajkama (barem ne kvalitete u koju nas je uvjerila predstava Ivica i Marica).

Ako ovako nastavimo bojim se da će se na Gorici početi prikazivati Alien, a na Ljetnoj i u Kazalištu zasjedati Haški tribunal.

Tomislav Bukić, 6.r.o.š. (12.5 godina)

24. lipnja

Putovanja male DO

Danas se u kazalištu održala predstava Čarobna flauta koja mi se svidjela zato što je ispunjena pjesmom i zbog brze izmjene likova kojih je bilo pet. Oni su svaki čas skakali iz jedne uloge u drugu. Predstavu je izvelo Gradsko kazalište Žar ptica iz Zagreba. U predstavi se radi o zloj kraljici koja želi uništiti svijet glazbe i sve note.

Iza toga se note sastanu na tajnom sastanku i odluče spasiti svijet glazbe. Oni pošalju ton DO u špilju harmonije da tamo nađe ideju za novu pjesmu koja će spasiti svijet glazbe. Note joj dadu razriješilicu koja bi joj mogla zatrebati. Nakon toga Mala DO se ukrca na brod kapetana MI. Kapetan je iskrca pred špiljom harmonije. Mala DO se divi kako je lijepo u špilji, ali se odjednom pojavi kraljica koja uz pomoć svojih slugu muči malu DO. Mala DO izvadi razriješilicu i riješi se kraljičinih slugu. Kraljica odluči uzeti stvari u svoje ruke i krene u napad na Malu DO. Mala DO izvadi razriješilicu i riješi se kraljičinih slugu. Iza toga Mala DO uzme flautu koju joj je dala kraljica Harmonija na ulazu u špilju. Mala DO počne svirati flautu a zla kraljica počne malo po malo nestajati. Iza toga Mala DO shvati da je pronašla ideju za novu pjesmu. Tako je Mala Do spasila svijet nota i glazbe. Predstava mi se najviše svidjela zbog pustolovina Male DO, koje su smiješne i poučne. Nakon predstave oglasio se velik i zaslužen pljesak.

Ante Skelin 5.r.o.š.

Balarin i Cvrčak

Danas 24.06. na Trgu Četiri bunara nastupili su Baliarin i Cvrčak. U Balarinu su bile dvije voditeljice koje su svirale i tri koje su pjevale. Na mene je Balarin ostavio dobar osjećaj jer su djeca vesela i razigrana. Voditeljica Cvrčka je jedna od najboljih nastavnica Sonja Batur. Ona je sa svojom grupom pjevala na početku i na kraju. U pauzama je nastupao Dinko Škevin. On je govorio i recitirao razne stvari koje su bile vesele za djecu. Mogu reći da su mi ova djeca pomogla da shvatim da je lijepo plesati i pjevati.

Dađeja Topić, 6.r.o.š.

Na predstavi do kraja

Ljetna pozornica, 21:00 h i prepune tribine. To vam govori samo jedno: slijedi dobra predstava. Baletni studio iz Splita odigrat će predstavu Tri praščića. Iskreno, na početku je bilo dosadno. Nekoliko puta balerine su bile popraćene velikim pljeskom što su i zaslužile. Pogriješila sam što sam rekla da će biti dosadno, a što da Vam kažem? Nemam komentara. Ovo je jedina baletna predstava koju sam pogledala do kraja.

Kristina Bračić, 5.r.o.š.

25. lipnja

Dođite i pogledajte

Danas u 20 sati na Dobriću će se održati predstavljanje slikovnica Čiji je medo? i Razmažena ptičica autorice Melite Kraus. Evo što je ona rekla o sebi za predstavljanje koje slijedi…

– Nora: Prvi put ste na Festivalu… Što vam to znači?

– Kraus: Jako puno mi znači zato što dolazim u Šibenik već 45 godina i htjela bih ovome gradu uzvratiti onaj dar koji je on meni dao.

– Nora: Recite nam nešto o sebi!

– Kraus: Profesor sam u srednjoj školi gdje predajem etiku. Slikam od rođenja, a izlažem zadnjih 15 godina. Zadnjih 6 godina radim slikovnice u koje prenosim dio svojih iskustava s djecom u školi i životu.

– Nora: Koliko ste slikovnica dosada napravili?

– Kraus: Napravila sam ih šest.

– Nora: Na koju temu?

– Kraus: Slikovnice su na temu odnosa prema slabijima, ljubav, poštovanje, ali prije svega ljubav prema svim bićima.

– Nora: Imaju li slikovnice možda posvetu?

– Kraus: Imaju. U zadnjih 6 godina se družim s jednom djevojčicom koja je ostala bez mame i gledam njeno odrastanje. Ona sada ima 15 godina. Ono sve što bih joj htjela poručiti u odgoju to je poručeno kroz slikovnice. Ona bi voljele da je zovemo Sofija (to je samo pseudonim), jer to na grčkom znači mudrost.

– Nora: Što vama znači slikanje slikovnica?

– Kraus: Bio je jedan crtić koji je počinjao sa “Djeco Ivica se zovem, kog nacrtam bude živ” – eto to meni znači crtanje slikovnica.

– Nora: Što nam za kraj imate poručiti?

– Kraus: Cijelo djetinjstvo sam provela oko i u Šibeniku i obožavam more, Dalmaciju i Dalmatince.

– Nora: Hvala i doviđenja.

Pa mislim da će predstavljanje biti dobro. Dođite i pogledajte.

Tomislav Bukić, 6.r.OŠ. (12.5 godina)

Novinari Nore članovi su male radionice iz šibenskih osnovnih škola. Gledaju programe na festivalu, pišu dojmove i iste večeri svoje tekstove donose u Bilten. Izbor pred vama njihovo je viđenje prvih sedam festivalskih dana

preuzmi
pdf