#440 na kioscima

12.7.2013.

dr. med. dr. med. Ostojić  

Epska prijetnja

Brojni građani šalju zabrinute upite povodom zabrane hrvatskih književnih proizvoda
na europskom tržištu. Renomirani svjetski literoterapeut i book kirurg rješava problem


PITANJE

Poštovani doktore,

zovem se Jelka i profesorica sam hrvatskog jezika i književnosti u jednoj srednjoj školi. Molim vas da objavite ovo pismo jer javnosti donosim šokantnu obavijest: kad uđemo u Europsku Uniju, zabranit će nam sve naše epove!

Ne pitajte me kako, ali došla sam u posjed tajnih pretpristupnih ugovora između Hrvatske i EU. U tim ugovorima jasno stoje stvari koje će biti zabranjene u EU – osim već poznatih sira i vrhnja, domaćeg voća i povrća, rakije i prošeka, u ugovoru se navode i epovi. Ugovor ide toliko daleko da poimence imenuje epove koji se neće smjeti čitati u europskoj Hrvatskoj. Tu su, recimo, Marulićevi epovi Judita i Davidijada koji “ne ispunjavaju kriterij sekularnosti”. Gundulićev Osman je “formalno nedovršeno djelo” koje “ne ispunjava standarde cjelovitih književnih djela dopuštenih u EU”. Mažuranićeva Smrt Smail-age Čengića strogo je zabranjena kako “ne bi potaknula narodne prosvjede”. I mnogi, mnogi drugi epovi neće vidjeti sunce europskog dana!

Kad sam rekla školarcima što ih čeka, učenici su se jako uskomešali, počeli su se buniti – neka djeca su čak počela plakati! Siroti, znaju što ih sad čeka za lektiru - nekvalitetni, opasni, strani epovi. Bijesni Orlando pretvorit će ih u europske neurotičare. Oslobođeni Jeruzalem pripremit će ih na ratovanje protiv Arapa u stranim zemljama. Ako pročitaju Pjesmu o Nibelunzima, počet će oblačiti crnu odjeću i slušati onu bučnu glazbu! Strani epovi potpuno će preusmjeriti djecu na krivi put.

Naši su epovi ozarili tolika dječja lica, ispunili bezbrojna čitateljska jutra mojih učenika. Zbog njih moramo stati na rep ovoj opasnoj europskoj smicalici. Stoga vas molim da proširite glas o našoj inicijativi “U ime Gundula” kojoj je cilj promijeniti ustav – i to ne sadržajem, nego formom. Naši najbolji epski pjesnici i guslači prepjevat će sadašnji tekst ustava u ustavni ep. Tako ćemo sačuvati temeljni ep našeg naroda (jer nam nitko ne može zabraniti ustav), a i naši građani bolje će poštivati zakon ako budu čuli ustav u svima poznatom, reskom i zvonkom epskom dvanaestercu. Doktore, pomognite nam i čuvajte naše epove!

ODGOVOR

Poštovana Jelka,

informacija koju navodite uistinu je istinita te je svakako valja objaviti, makar i nakon ulaska u Europsku Uniju. Konkretno, radi se o velikom programu kojim EU pokušava na svom teritoriju nadomjestiti formu epa formom romana. Naime, drži se da roman ima veći potencijal izraziti zajednički europejski identitet, a i trenutno je daleko isplativiji na tržištu. Inicijatori tog programa su povjerenik EU za unutrašnja duhovna pitanja Wilhelm Hebel i predstavnik Europske komisije za dijalektiku ekonomske politike Gyorgy Tukacs.

Naravno, brojni protivnici tog programa drže da se u njegovoj srži nalaze ružni stereotipi o vezanosti epa uz seoski kontekst, patrijarhalni krug i nepismene svirače gusli, dok s druge strane roman navodno predstavlja pismenu, građansku, pluralnu i polifonijsku formu. U tom smislu, zabrana epova uistinu se čini neprihvatljivom i mogla bi lako postati prvi ozbiljan problem Hrvatske u EU.

Ipak, iz liječničke perspektive, moram priznati da nalazim i argumente u korist navedene zabrane. U ordinaciji redovito imam ogroman broj teških slučajeva koji prolaze kroz fizičke i mentalne bolove jer su čitali Lukrecija, Homera ili Ep o Gilgamešu. Zabranom epova, veliki broj građana ostat će zdrav i siguran od epske prijetnje.

Također, moram vas upozoriti da biste tokom stvaranja ustavnog epa mogli naići na problematično razilaženje između ritma i moralne ideje. Recimo, Englezi su u 15. stoljeću stvorili ustavni ep, ali budući da se autor epa nije mogao prisjetiti riječi koja se rimuje s ‘murder’ (ubojstvo), propis o svetosti ljudskog života izostao je iz konačnog teksta. Posljedice su bile tragične. Vjerujem da ćete napraviti savršeno lijep ep-ustav, ali morate znati da tko pjeva epove, na zlo ne misli.

Ipak, objavit ću vijest o vašoj namjeri ustavne promjene jer podupirem demokratske inicijative. Na kraju krajeva, upravo su doktori preduvjet demokracije. Zbog njih građani imaju pravo odabrati što god žele jer, jednom kad naprave loš izbor, mogu doći kod liječnika koji će im dati potreban melem i anulirati štetu.

preuzmi
pdf