#440 na kioscima

29.5.2013.

 

Festival europske kratke priče


Nedjelja, 26. svibnja

ZAGREB

15:00

Neformalno otvorenje FEKP 2013.

Čuvajte se: hrvatski pisci kuhaju!

Z. Ferić, S. Karuza, R. Mlinarec, I. Prtenjača20:00

Čitanje i razgovor

IZMEĐU DVIJE LIJEPE VATRE: PRIČE I ROMANI

Rachel Trezise, Josip Novakovich, Keith Ridgway

Cortázar je rekao da roman pobjeđuje na bodove, a priča nokautom; Cheever da se pisac kratkih priča bavi intuicijom, strepnjom i snovima, a romanopisac karakterima i zapleom (“a zaplet podrazumijeva naraciju i hrpu sranja”). O svom viđenju problema i o tome kakvi su kao kratkopričaši, a kakvi kao romanopisci – tko je tu dr. Jekyll, a tko gospodin Hyde – govore podvojeni, kliconoše, stanovnici obaju svjetova: Trezise! Ridgeway! Novakovich!

Moderiraju: M. Simić, R. Simić Bodrožić

– Booksa, Martićeva 14 DPonedjeljak, 27. svibnja

16:30

Predstavljanje: David Roas

Moderira: G. Matić

– Filozofski fakultet, Ivana Lučića 3, Aula Cervantes, A-11715:30-17:00

Predstavljanje: Ildikó Lovas

Moderira: F. Ćurković Major

– Filozofski fakultet, Ivana Lučića 3, A-21716:00-17:00

Prevoditeljska radionica iz velške književnosti

Deborah Kay Davies

Moderiraju: T. Raše i T. Kuzmanović

– Filozofski fakultet, Ivana Lučića 3, A-12317:00

Radionica

Zlatno doba vizualnog pričanja priča: Karrie Fransman

Karrie Fransman, koja svoje stripove i strip-reportaže objavljuje u vodećim britanskim tiskanim medijima (The Guardian, The Times, The Telegraph, The New Statesman, Time Out...) na ovogodišnjem FEKP-u ima trostruku ulogu: domaćice (strip-radionici u Booksi), gošće (čiji rad predstavljamo) i domaćice-gošće (koja će priče pisaca i atmosferu Festivala pretvoriti u strip). Na Karrienoj radionici uhvatit ćemo se u koštac s uzbudljivim medijem grafičkog romana, istražiti povijest sekvencijalne umjetnosti od tapiserije iz Bayeuxa do tapiserija ekscentričnog umjetnika Graysona Perryja, raspravljati o terminima kao što su manga, grafički roman, sekvencijalna umjetnost, te na kraju otkriti zašto se čini da se nalazimo na pragu zlatnog doba vizualnog pričanja priča.

Moderira: M. Simić

– Booksa, Martićeva 14D18:00

Čitanje i razgovor

Adam Marek i Rachel Trezise

Ujedinjeno Kraljevstvo u Hrvatsku je poslalo dva moćna agenta kratke priče! “Rani McEwan koji susreće Davida Cronenberga” (MarekI), i “jedna od najfascinantnijih i najoriginalnijih mladih britanskih spisateljica” (Trezise), pričat će o okrutnosti i nježnosti, o glazbi i o tišini, o tome gdje sve priču vide i kako nas njome uspijevaju pogoditi u srce. Razotkrivanje (njihovo) susreće otkrivanje (naše) – ne propustite!

Moderira: Ž. Černok

– Booksa, Martićeva 14 D18:30

Čitanje i razgovor

Edo Popović: 26 godina Boogieja i 36 godina rock’n’rolla

Edo Popović, Nenad Bartolčić i Branko Čegec

Ponoćni boogie, kultna knjiga hrvatske književnosti, slavi 26. rođendan i – hvala na pitanju! – jednako je zamamna kao i na dan kad je objavljena. Od prve objavljene priče njezina autora, Ede Popovića, prošlo je pak 36 godina – i ako je od tog boogieja u hrvatskoj književnosti bilo rock’n’rolla – prašio ga je on! Pisac kojega volimo, dvije neokrugle obljetnice koje se moraju proslaviti!

Moderira: R. Simić Bodrožić

– Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 519:00

Čitanje i razgovor

Philippe Claudel

Svjetski poznat kao pisac i kao redatelj, hrvatskoj se publici predstavio romanima Sive duše i Brodeckov izvještaj, za koje su mu dodijeljene prestižne francuske i međunarodne nagrade: Prix Renaudot, Independent Foreign Fiction Prize, Martin Beck Award... Popis priznanja tu ne prestaje: za film Voljela sam te toliko dugo osvaja Césara za najbolji filmski prvijenac, te nagradu BAFTA za najbolji film izvan engleskog govornog područja. Godine 2003. njegova zbirka priča Les petites mécaniques osvojila je nagradu Goncourt de la nouvelle. Dame i gospodo: Philippe Claudel!

Moderira: M. Koščec

– Medijateka Francuskog instituta, Preradovićeva 520:30

Čitanje

Hassan Blasim (Irak/Finska), Rawi Hage (Kanada/Libanon), Deborah Kay Davies (Vels), Ildikó Lovas (Mađarska), Josip Novakovich (Kanada), Edo Popović (Hrvatska)

– Studentski centar, Polukružna dvorana &TD, Savska 25Utorak, 28. svibnja

17:00

Prevoditeljska radionica iz francuske književnosti

Philippe Claudel

Moderiraju: M. Koščec, E. Lecalvé-Ivičević

– Filozofski fakultet, Ivana Lučića 3, A-10718:00

Predstavljanje knjige

Alek Popov, Mitologija tranzicije

Moderira: M. Buljević

– Booksa, Martićeva 14 D18:00

Čitanje i razgovor

Izložba leševa i druge bliskoistočne/dalekozapadne priče

Hassan Blasim

Irački pisac i redatelj, od 2004. kao prognanik nastanjen u Finskoj, govori o Iraku svojih priča, o arapskom proljeću i finskoj zimi, o tome kako se živi u svojem i tuđem jeziku i književnosti... Za knjigu priča Iraqi Christ objavljenu u izdanju britanskog Comma Pressa i američkog Penguina 2012. dodijeljena mu je nagrada Writers in Translation engleskog PEN-a. Humor i užas ovih priča nećete zaboraviti.

Moderiraju: M. Simić, J. Hinks

– Café U Dvorištu, Žerjavićeva 7/219:00

Kratki uvod u suvremenu velšku kratku priču

Jon Gower, Deborah Kay Davies, Owen Martell i Rachel Trezise

Svi vi čija je prva asocijacija bila Tom Jones, pokušajte ponovo! Iz zmajeva gnijezda stižu nam književnost i književnici zbog kojih vrijedi mijenjati i predodžbe i prioritete! Njih četvero ponajbolji su predstavnici velške kratke priče (ali i romana, i poezije!), dobivaju nagrade, pišu i objavljuju na velškom i na engleskom. Na kojim jezicima sanjaju i koliko je zelena njihova dolina saznat ćete na Festivalu europske kratke priče, večeras, U Dvorištu! Zbogom, g. Jones!

Moderiraju: R. Simić Bodrožić, J. Gower

– Café U Dvorištu, Žerjavićeva 7/219:00

Razgovor

Rawi Hage

Od njegovih zapleta katkad suspregnete dah, katkad vam se zgrči želudac; njegova proza opčinjava poput najritmičnije lirike, rečenice se pletu u poetske kovitlace, ali to je i dalje napeta pripovijest. Vrhunski pripovjedač i fascinantan pjesnik u istom tekstu, Rawi Hage pripovijeda začudne sudbine izbjeglica, mutnih tipova, doseljenika, izgubljenih duša, izranjavanih ljudi i njihovih mučitelja, ponekad s crnim humorom, drugi put s tragičnom gorčinom, a gdjegdje i bez milosti, bilo prema likovima ili čitateljima. Teško da će vas Rawi Hage uljuljati u san; probudit ćete se, bogatiji za još jedan košmar, i ne bojte se, jer samo su košmari tako bogati svime.

Moderira: S. Serdarević

– Medijateka Francuskog instituta, Preradovićeva 520:30

Čitanje i dodjela nagrade radionice iz suvremene velške kratke priče

Philippe Claudel (Francuska), Mary Costello (Irska), Filip David (Srbija), Adam Marek (Velika Britanija), David Roas (Španjolska), Ivana Simić Bodrožić (Hrvatska), Rachel Trezise (Vels)

– Studentski centar, Polukružna dvorana &TD,

Savska 25Srijeda, 29. svibnja

18:00

Čitanje i razgovor

Paolo Giordano

Pisanje je isprva shvaćao kao hobi, predah koji mu je ostavljala njegova prva ljubav – fizika. Pisao je kratke priče, da bi 2008. svojim prvim romanom Samoća primarnih brojeva osvojio sve: publiku, kritičare, prijevode na preko 40 stranih jezika te najznačajnije talijanske književne nagrade, među kojima i Premio Strega. Na svom prvom hrvatskom nastupu u govorit će o književnosti i znanosti, ljubavi i samoći, o našim modernim ratovima i svome novom, nedavno objavljenom romanu Il corpo umano.

Moderira: T. Peruško

– Talijanski institut za kulturu, Preobraženska 419:00

Razgovor

Filip David

Bez sumnje jedan od najboljih suvremenih srpskih prozaika, scenarist i dramaturg Filip David govorit će o svojim pričama, o mistici i fantastici. Davidove priče sabrane u knjizi Princ vatre: nove i stare priče otkrivaju vrhunskog pripovjedača koji se podjednako oslanja na tradiciju jidiške pripovijetke kao i na suvremenost. U svojim nas pričama Filip David uvijek iznenađuje, ostavljajući prostor za dugo promišljanje.

Moderira: S. Serdarević

– Medijateka Francuskog instituta, Preradovićeva 5VARAŽDIN

20:00

Čitanje

Jon Gower (Vels), Hassan Blasim (Irak/Finska), David Roas (Španjolska), Mary Costello (Irska), Alek Popov (Bugarska), Denis Peričić (Hrvatska)

– HNK, Scena “Zvonimir Rogoz”Četvrtak, 30. svibnja

VARAŽDIN

20:00

Čitanje

Paolo Giordano (Italija), Rawi Hage (Kanada/Libanon), Owen Martell (Vels), Adam Marek (Velika Britanija), Keith Ridgeway (Irska), Rachel Trezise (Vels), Senko Karuza (Hrvatska)

– HNK, Scena “Zvonimir Rogoz”Petak, 31. svibnja

ZAGREB

19:00

Čitanje i razgovor

Superheroji, pomalo neobični!

Paolo Giordano, Damir Karakaš, Alek Popov

Posljednja večer ovogodišnjeg FEKP-a donosi praktične odgovore na pitanje kako u kratkoj priči rade Arhimed, Beethoven i Derrida, ili šire: kako pripovijetka barata znanstvenim i umjetničkim praksama! Preko dana fizičari, književni teoretičari, glazbenici, kad zagusti i kada svijet to zatreba, oni ulaze u telefonsku govornicu i postaju: Giordano! Popov! Karakaš!

Moderiraju: K. Brajdić, M. Simić

– The Beertija, Pavla Hatza 1621:00

Party: Zatvaranje FEKP 2013.

– The Beertija, Pavla Hatza 16

preuzmi
pdf