#440 na kioscima

16.2.2015.

Karlo Rafaneli  

Glad za vlastitim glasom

Impresivan arsenal flowova prečesto je podređen nemuštoj pop-rap baladeriji koja, iako obavlja funkciju na čisto zvukovnoj razni, ipak predstavlja svojevrstan kavez za nedvojbeno svestranu, ali i još uvijek nedovoljno iskusnu autoricu


Debitanski album Angel Haze pokazuje sve jake strane ove izuzetno nadarene reperice, ali i ističe podvojen i teško pomirljiv odnos između underground neprobojnosti i pop-rap ambicija. Dirty Gold tako na prvih par slušanja ostavlja dojam velike izjave koja se izgubila u vlastitim težnjama. S jedne strane tu je velika, radio-friendly produkcija, dok se s druge nalazi miks teških i lakih tema ljubavi i nasilja, uspjeha i neuspjeha, hvaljenja i hrabrenja.

U mnogočemu ovaj album podsjeća na uspješan, ali i dvojako primljen Eminemov Recovery: baš kao i na tom albumu, i ovdje je u pitanju sukob talentiranog, izmučenog, introspektivnog MC-ja i gotovo stadionske glazbe. Što je najbolje, Angel Haze često trijumfira upravo u tim sukobima. Naslovna stvar, primjerice, savršeno balansira emocionalnu težinu i pristupačan baladni pristup. No, pokušaj mirenja osobnog i populističkog podjednako često ispadne kao nešto što je napravljeno za popunjavanje programa na radio Anteni, poput singla Battle Cry, na kojem uskače za ovakve stvari neizbježna Sia. Dirty Gold, stoga, svoje zvukovne ambicije konstantno suočava s glađu Angel Haze za vlastitim glasom.

Premda ima pristojan pjevački glas, Angel Haze je daleko impresivnija kao MC. Album je najbolji kada je ona najsirovija, poput obračuna sa seksizmom u Black Dahlia, ili odlične suradnje s EDM trojkom A Tribe Called Red u istoimenoj stvari. Nažalost, impresivan arsenal flowova prečesto je podređen nemuštoj pop-rap baladeriji koja, iako obavlja funkciju na čisto zvukovnoj razni, ipak predstavlja svojevrstan kavez za nedvojbeno svestranu, ali i još uvijek nedovoljno iskusnu autoricu. Odluka da ranije pusti ovaj album na internet u konačnici bi mogla koštati Angel Haze mainstream uspjeha, ali i nesvjesno joj učiniti uslugu, vraćajući je natrag u underground, u kojem još uvijek daleko bolje pliva.

preuzmi
pdf