#440 na kioscima

19.12.2013.

Karlo Rafaneli  

Izgubljeni hit singlovi

Hemendex je u konačnici u potpunosti realizirao svoju potragu za željenim zvukom i to se na ovom albumu čuje od prve do posljednje minute


Odličan nastupni ( ne računajući EP-ijeve) a ujedno i pozdravni album Hemendexa kolekcija je zaraznih synth pop pjesama koje bi svoje mjesto mogle naći na bilo kojoj radijskoj playlisti diljem svijeta. Iako se od početka trudio predstaviti kao pop bend, Hemendexu do ovog albuma to nikad nije do kraja uspijevalo. Evoluiravši s vremenom u čistokrvni synth pop, lišen punkerskog predznaka, koji ga je, htio ili ne htio, uvijek pratio, bend se usmjerio na stvaranje pamtljivih, jednostavnih i nepretencioznih pop pjesama. Ovdje jednostavno nema praznog hoda i svaka od ovih devet pjesama ima singl potencijal, a opet album kao cjelina funkcionira kompaktno i moćno.

Argument kako ovdje, zapravo, nema puno novoga neoboriv je, jer svaka od ovih stvari zvuči kao izgubljeni hit singl iz polovice osamdesetih. S druge strane, istu stvar se zadnjih godina trudi napraviti brojna bjelosvjetska bagra, pa mnogima često ne uspijeva stvoriti ovako pamtljive pjesme. Usudio bih se čak reći da Hemendex ovdje zvuče miljama bolje od synth pop revivalista poput Hurts ili Chvrches. Žaljenje što ne živimo na nekom drugom kraju svijeta na stranu, bend je u konačnici u potpunosti realizirao svoju potragu za željenim zvukom i to se ovdje čuje od prve do posljednje minute.

Faith In War otvara album praskom, predstavivši nikad uvjerljiviji Narančin vokal, koji po prvi put nije zakopan u miksu, ali i efektni modus operandi cijelog albuma. Uzevši jednostavnu “ljubav = rat” metaforu, Hemendex ne otkriva nikakvu toplu vodu, ali koristi prepoznatljive ritmičke, melodijske i tekstualne fraze koje se ni moraju uvlačiti u slušateljevu svijest, jer su na određeni način već odavno tamo. Nije da momci svega toga nisu i sami svjesni jer, primjerice, Just Because sadrži direktnu posvetu Just Can’t Get Enough , a slični su trikovi posijani kroz cijeli album. Solution to Reality je u svojoj namjeri stvaranja zaokruženog pop albuma u potpunosti uspio i ako je ovo doista kraj puta za Hemendex, može se zaključiti da je misija benda u cijelosti uspjela.

preuzmi
pdf