#440 na kioscima

31.5.2013.

Jelena Ostojić  

najave


Marš za ravnopravnost

Marš za bračnu jednakost naziv je prosvjednog okupljanja kojim se traži jednaku pravnu zaštitu za istospolne obitelji kakvu uživaju i raznospolne obitelji.

Marš će se održati u ponedjeljak, 27. svibnja, a okupljanje počinje na zagrebačkom Zrinjevcu od 16 do 17 sati. Okupljeni će marširati Praškom ulicom prema Trgu svetog Marka gdje će se potom održati govori ispod zastave duginih boja. Udruge Kontra i Iskorak pozivaju sve građane i građanke da se pridruže u Maršu za bračnu jednakost, i tako poručuju Vladi RH da se s ljudskim pravima ne smiju raditi kompromisi i nagodbe te da je uloga države da štiti ljudska prava svih svojih građana i građanki, osobito prava manjina koja su ugrožena. Zakon o istospolnim zajednicama usvojen je prije devet godina, međutim on ne daje istospolnim obiteljima praktički nikakva prava, što uzrokuje diskriminaciju u svakodnevnom životu. Pravo na obiteljsku mirovinu, odsustvo s posla u slučaju bolesti ili smrti partnera ili partnerice, zdravstveno osiguranje po partneru odnosno partnerici i nasljeđivanje samo su neka od prava koja sada nisu dostupna istospolnim parovima.

Kratke priče i Wales

Dvanaesti Festival europske kratke priče ove godine, osim u Zagrebu, održava se i u Varaždinu, a ovogodišnja zemlja partner je Wales. Programi festivala od 26. do 31. svibnja održavat će se u Booksi, Studentskom centru, U Dvorištu, Medijateci Francuskog instituta, Talijanskom institutu za kulturu i na Filozofskom fakultetu, a osim večernjih čitanja i razgovora zanimljiv programski dodatak ovogodišnjeg izdanja su prevodilačke radionice iz velške književnosti namijenjene zagrebačkim studentima anglistike. Osim toga, u želji da kratke priče na ovogodišnjem festivalu zažive i u vizualnom smislu - šest stripašica ilustrirat će neke kratke priče i predstaviti ih u strip izdanjima. Autorice koje su se odvažile na ovu pustolovinu su Karrie Fransman, Lea Kralj Jager, Helena Janečić, Ivana Armani, Ivana Pipal i Sara Divjak. Pod budnim okom i uz pomoć strip umjetnika Stjepana Bartolića, kratki stripovi bit će pretvoreni u animiranu najavu koja će se moći pogledati i pročitati na festivalu.

Radnici i umjetnici u Škveru

Četrdesetak umjetnika sklonih eksperimentalnom izričaju četvrtu godinu za redom okupit će se oko međunarodnog umjetničkog projekta Škver u brodogradilištu na Malom Lošinju.  Osim domaćih umjetnika, u projektu će sudjelovati i gosti iz Srbije, Slovenije, Njemačke, Grčke, Švedske, Poljske, Francuske, Portugala i SAD-a i predstaviti se sa svojom recentnom produkcijom napravljenom u okviru rubnih umjetničkih polja kao što su strip, animacija, nezavisna ilustracija, eksperimentalna glazba, video i drugo. Malološinjski škver, rijetki industrijski prostor u Hrvatskoj koji je još uvijek u funkciji, za vrijeme trajanja Škvera postat će umjetnička platforma. Organizatori ističu kako se u projektu, osim među umjetnicima, može primijetiti i zanimljiva interakcija i komunikacija između umjetnika i radnika, umjetnosti i industrije, jer, kako kažu, riječ je o dva društvena pola koji dijele istu trenutnu sudbinu hrvatske stvarnosti, društvenu marginalizaciju. “Svojim nastupanjem u javnim prostorima, eksperimentalna umjetnost postaje neposredna igra, jednako pristupačna i otvorena svima, od samih umjetnika preko radnika do posjetitelja i namjernika, otvoreno komunicirajući na svim nivoima i s odmakom od bilo kakvog elitizma”. Iako izmješten iz Zagreba, projekt će 3. lipnja biti predstavljen u zagrebačkoj galeriji Greta te će se tom prilikom predstaviti i neki od ovogodišnjih gostiju - sitotisak kolektiv iz Portugala Oficina Arara, Fijuk mreža (nezavisni izdavači stripa i muzike), festival eksperimentalne animacije DMTV, multimedijski duo MSHR iz Portlanda te multimedijska umjetnica Vana Gaćina. Gost Škvera, multimedijski umjetnik Peter Burr iz New Yorka, 13. je svibnja u riječkom klubu Život izveo svoj interaktivni performans Special Effect. Program ovogodišnjeg Škvera uskoro će se moći pronaći na službenim stranicama projekta.

Transmedija i animacija

Animafest, svjetski festival animiranog filma, održat će se u Zagrebu od 4. do 9. lipnja, a značajan će dio programa posvetit će se transmediji i animaciji. U Galeriji Forum od 3. do 8. lipnja bit će postavljena interaktivna izložba Level Up! s dvadeset recentnih radova etabliranih studija koji se bave nezavisnom produkcijom videoigara. Ovom izložbom festival po prvi put predstavlja svijet animacije nezavisno produciranih videoigara, a posjetitelji će se njima moći i poigrati svakoga dana od 10 do 20 sati na za to predviđenim raznolikim platformama. U sklopu ovogodišnjeg fokusa na transmediju i animaciju, Animafest najavljuje i predavanje Jasmine Kallay, transmedijske scenaristice i suradnice jednog od najuspješnijih transmedijskih produkcijskih studija, beActive Media. Nakon uvoda u transmediju i njezin utjecaj na filmski svijet općenito, ovo će se predavanje posvetiti utjecaju promjena koje su donijele transmedija i digitalna tehnologija na animaciju. Od primjera koji su dio transmedijskih projekata do pojave machinime te računalnih igara i aplikacija, svrha je ovog pregleda omogućiti publici bolje razumijevanje promjenjive digitalne scene te ujedno istaknuti nove kreativne mogućnosti u okviru transmedije. Kako bi se aktivirala domaća zajednica programera, animatora i ilustratora, Animafest će organizirati i radionicu izrade računalnih videoigara. Od 5. do 8. lipnja polaznici radionice u manjim će timovima, sastavljenima od animatora i programera, izrađivati vlastitu računalnu igru, upoznajući se neposredno s neograničenim kreativnim mogućnostima toga posla. Služeći se vrhunskom tehnologijom u laboratoriju Fakulteta elektrotehnike i računarstva, istražit će potencijale transmedijske veze animacije i računarstva, na kojoj se temelji ne samo procvat nezavisno produciranih igara u posljednjem desetljeću, nego i velik dio bogate povijesti digitalne zabave.

preuzmi
pdf