#440 na kioscima

19.11.2013.

Jelena Ostojić  

Najave


Sveučilište budućnosti

“Prema Louise Morley, suvremeni trendovi u visokom obrazovanju s jedne strane uključuju hiper-modernizaciju globalnih, poduzetničkih, korporacijskih sveučilišta i ubrzane, nomadske akademske radnike, a s druge tradicionalne obrasce društvenih nejednakosti. Ona promjene u akademskom polju opisuje kao brze i ekstremne te obilježene nejasnim granicama između javnog i privatnog, pri čemu se opseg neoliberalnih i neokonzervativnih promjena i mjera štednje teško mogao predvidjeti (opažanje koje se ne odnosi naravno samo na obrazovanje). U takvom je kontekstu, prema Morley, akademska imaginacija upregnuta u svrhu preživljavanja u sadašnjosti, zapostavljajući promišljanja o morfologiji sveučilišta budućnosti” stoji u najavi rasprave o tome kako bi trebalo izgledati sveučilište budućnosti koju organiziraju Grupa 22 i Heinrich Böll Stiftung. Ova tribina održat će se  u petak, 8. studenog, u 18 sati u Tehničkom muzeju, a otvorit će je Louise Morley, direktorica Centra za visoko obrazovanje i istraživanje pravednosti sa Sveučilišta Sussex. Uvodničarka raspravi bit će i Ivana Perica iz Sindikata Akademska solidarnost, a moderirat će Karin Doolan.

Kinoklubaška filmoteka

Besplatne filmske projekcije Kinokluba Zagreb u mjesecu studenom donose retrospektivu filmova Raula Ruiza utorkom te odabir filmova s Joeom Pescijem koji će se moći pogledati četvrtkom. Sve projekcije održavaju se u Kinoklubu s početkom u 21 sat.

Imaju li kulturne industrije perspektivu?

Simpozij pod nazivom “Perspektive kulturnih industrija u Hrvatskoj” dio je edukacijskog programa Centra znanja za nezavisnu kulturu, a organiziran od strane Saveza udruga Klubtura / mreža Clubture. Simpozij ima za predstaviti model djelovanja kulturnih industrija kao poseban i dominantan model kulturnog djelovanja koji na taj način utječe na organizaciju kulturnog života. Ova rasprava namijenjena je akterima na nezavisnoj kulturnoj sceni koji će u okviru nje raspraviti i temu zatvorenosti nezavisne scene prema kulturnim industrijama. Program koji će se održavati 12. i 13. studenog u riječkoj Molekuli moderirat će Antonija Letinić i Davor Mišković.

Prvi dan, utorak, 12. studenog:

11.00h – Što su kulturne industrije u Hrvatskoj?

Uvodničari: Jaka Primorac, Institut za međunarodne odnose, Zagreb; Hrvoje Hribar, Hrvatski audiovizualni centar, Zagreb

15.00h – Izdavaštvo i Distribucija kulturnih proizvoda, model kulturnih industrija

Uvodničari: Danko Stefanović, Dallas Records, Zagreb; Danijel Sikora-Six, Moonlee Records i Ginger records, Zagreb; Oliver Sertić, Restart Zagreb

18.00 h – Umjetnici i kulturne industrije

Uvodničari: Damir Martinović – Mrle, LET 3, Rijeka; Saša Antić, The Beat Fleet, Split

Drugi dan, srijeda 13. studenog

11.00 h – Festivali i kulturne industrije

Uvodničari: Vedran Meniga, Seasplash, Pula; Petar Milat, Human Rights Film Festival/Multumedijalni institut, Zagreb

15.00h – Završna diskusija: Perspektive kulturnih industrija u Hrvatskoj

Uvodničar: Tomislav Medak, Multimedijalni institut, Zagreb

Tranzicija proizvodnje tekstila

Atlas podrhtavanja je performans proizašao iz projekta CORNERS. “Polazeći od napjeva koje su skladali i pjevali prvo rukotvorci za tkalačkim stanovima, a kasnije radništvo u tvornicama tekstila, Atlas podrhtavanjâ prati transformacije rada i lokalnih zajednica u procesu povijesne tranzicije proizvodnje tekstila, od obrta preko tvornice industrijskog doba pogonjene parom i radom žena i djece do današnjeg zatvaranja pogona diljem Evrope. Tekstilna proizvodnja seli se u zone jeftinijeg rada, koordinirana računalno integriranim globalnim tržištem. Platno se i danas tkaje, ali najčešće negdje drugdje. Tradicijski napjevi tekstilne proizvodnje eho su rada prethodnih generacija, mapa njegovog društvenog, političkog i tehnološkog sjećanja. Eho odjekuje i iz afektivnih podrhtaja izvođača, koji uživo moduliraju njegovu vokalnu izvedbu i pri svakoj novoj izvedbi stvaraju jedinstvenu varijaciju djela. Na svakoj novoj lokaciji, sa svakom novom varijacijom Atlas podrhtavanjâ mapirat će evoluciju otpjevanog materijala, njegove transformacije prema izvođačevom afektivnom stanju, reakciji publike i prostoru u kojem se odvija, rezultirajući jednom otvorenom kartografijom susretâ.” Performans će se izvoditi u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo 8., 9. i 10. studenog s početkom u 20 sati.

Krstarica Potemkin

 Zagrebačka filharmonija i Kino Europa u novom Filmskom ciklusu donose Ejzenštejnov klasik - Krstaricu Potemkin (1925.). Film ekranizira pobunu mornara na ratnom brodu Potemkin 1905.g. No ono što je započelo kao pobuna na brodu nakon što je posadi servirana pokvarena hrana, završilo je Prvom ruskom revolucijom. U ovom kao i drugim svojim fimovima Ejzenštejn ne koristi likove nego socijalne tipove, narod, “ revolucijom zahvaćenu masu o kojoj on sklada svoje filmske epopeje”. Film je u povijesti kinematografije ostao zapamćen po svojoj revolucionarnoj montaži i upotrebi tehnike reza, a scena u kojoj carske trupe marširaju nad nevinima jedna je od najčešće citiranih filmskih slika. U četvrtak, 14. 11. u 20 sati iz Zagrebačke filharmonije i Kina Europa najavljuju veliku premijeru, a projekcije se nastavljaju 15. i 16. 11. s početkom u 19 i 21 sati.

Dizajnerske atrakcije

Prvi Dizajnilend, program namijenjen svim profesionalcima iz kreativne industrije, studentima i ljubiteljima vizualne kulture, održat će se u petak, 8. studenog kroz cijeli dan. Na početku zajedničkog radnog dana, Tena Razumović Žmara iz udruge Boonika predstavit će plan razvoja Boonika HQ coworking ponude, a potom će se odvijati zagrebačka inačica globalnog događanja “Behance Portfolio Reviews”, posebno osmišljen dizajn kviz te natjecanje u dizajniranju vizualnog identiteta uživo ispred posjetitelja. Na programu je potom Kvizual: timovi do 3 člana odgovarat će na pitanja s grafičkim prilozima, a bodove će osvojiti tim koji prvi podigne pločicu s točnim odgovorom. Središnji događaj dana je Dizajnoboj, natjecanje u izradi vizualnog identiteta za multimedijski projekt revitalizacije gradskog prostora Bagdada. Na početku, Lana Bobić i Kažimir Petak iz Bagdada te Bojan Opačak iz Rational International, predstavit će svim prijavljenim dizajnerima projektni zadatak. U prvom krugu od 45 minuta sudionici će skicirati ideje, a u drugom od sat vremena 3 najbolja dizajnera, uživo na projektorima, dovršavat će svoje kreativne prijedloge uz komentatora Ivorina Vrkaša i podršku publike. Sudjelovanje na ovom događaju je posve besplatno, a informacije o kompletnom programu, kao i detalji za prijavu na Kvizual i Dizajnoboj mogu se pronaći na facebook stranici Dizajnilenda.

Smotra Sveučilišta u Zagrebu 2013.

Smotra će svečano biti otvorena u četvrtak 14. studenoga u 10 sati na pozornici u zgradi Boćarskog doma. Umjetnički dio programa ovogodišnjeg svečanog otvaranja posvećen je plesu budući da su od ove akademske godine po prvi puta u Hrvatskoj, na Sveučilištu u Zagrebu, pokrenuti studiji plesa. Stoga će u umjetničkom dijelu programa svečanog otvaranja Smotre nastupiti studenti novih studijskih programa Suvremeni ples i Baletna pedagogija. Poseban program na svečanom otvaranju izvest će članovi Studentskog kulturnog umjetničkog društva Ivan Goran Kovačić, grupe Međunarodni folklor. U programu svečanog otvaranja nastupit će i Etno kazališna skupina/bend Mokre Gljive s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, koja će izvesti ulomak predstave/glazbenoga performansa “Balade Petrice Kerempuha“

preuzmi
pdf