#440 na kioscima

19.12.2013.

Jelena Ostojić  

Najave


AFŽ: nasljeđe i granice emancipacije

“AFŽ: nasljeđe i granice emancipacije” naziv je tribine koja će se održati u petak 6. prosinca s početkom u 20 sati u prostorima Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (Pavla Hatza 16, Zagreb).

Iz Feminističkog fronta ističu da je 6. prosinca 1942. godine, na Prvoj zemaljskoj konferenciji žena održanoj u Bosanskom Petrovcu na kojoj je sudjelovalo 166 delegatkinja iz cijele Jugoslavije, osnovan Antifašistički front žena. Direktno sudjelovanje velikog broja žena u narodnooslobodilačkoj borbi, kao i autonomno organiziranje i politička edukacija koju su stekle unutar Antifašističkog fronta žena, nedvojbeno su uvelike utjecali na svakodnevnicu jugoslavenskih radnica pa su i doveli do formalno-političke emancipacije žena ostvarivanjem prava glasa 11. kolovoza 1945. godine. U poslijeratnom periodu AFŽ je na sebe preuzeo neizostavan i ključan rad na ublažavanju ratnih posljedica diljem Jugoslavije uzimajući u vlastite ruke provođenje socijalne politike u Jugoslaviji, ali je isto tako nastavio i s političkim i obrazovnim radom.

“’Možda neko na strani sanja da će u Jugoslaviji početi opet po onom starom – pa da žene pređu u kuhinju i da ne odlučuju ni o čemu. Ali, žene su, drugovi i drugarice, položile ispit zrelosti – da su sposobne ne samo da rade kod kućanstva, nego i da se bore s puškom u ruci, nego da mogu i da vladaju (tako je!) i da drže vlast u rukama.’ Bez obzira na modernizacijsku potku, iz ovog Titova govora ‘iskače’ jedna gesta oslužbenjenog paternalizma koji je nažalost bio indikator jednog općeg odnosa prema ženama u budućem državnom uređenju, a posebice u domeni udjela u strukturama političkog odlučivanja i upravljanja novom socijalističkom državom.

Time je zasigurno srušena svaka iluzija da će unutar realpostojećeg socijalizma doći do potpune ženske emancipacije, pogotovo kada govorimo o redistribuciji kućanskog rada, ali i utjecaja žena u društvenopolitičkom životu. Na kraju se pokazalo da su Titove riječi izrečene u Bosanskom Petrovcu bile prigodničarske, a aktivna, vidljiva i priznata uloga žena u ‘izgradnji’ nove države kratkog vijeka. Odluka o ‘samoukidanju’ AFŽ-a donesena je 1953. godine.

Ipak,  važno je naglasiti kako su antifašističke zasade i (nominalna) jednakost žena u Ustavu RH tekovine narodnooslobodilačke borbe i političkog djelovanja AFŽ-a. Uz neospornu pobjedu i važnost AFŽ-a u svom povijesnom kontekstu te poslijeratnom periodu, postavlja se pitanje današnje valorizacije tih pobjeda i pouka koje se mogu izvući iz djelovanja AFŽ-a, ali i ono ključno pitanje: može li se i kako djelovati antifašistički danas. Na ovoj ćemo tribini pokušati analizirati utjecaj, nasljeđe i granica emancipacije unutar AFž-a. Time ćemo pokušati odgovoriti na pitanje je li djelovanje AFŽ-a predstavljalo autonomno organiziranje žena i uspostavljanje paralelnih komunalnih struktura kojim su se pokrivale tada nepostojeće institucije socijalne skrbi, ili pak inzistiranje na nimalo izlišnom oprezu i strahu da revolucija još jednom ne proguta ‘žensko pitanje’”.

Na tribini će govoriti Ankica Čakardić (Feministički front, Filozofski fakultet u Zagrebu), Aida Gavrić (Filozofski fakultet u Sarajevu), Renata Jambrešić Kirin (Institut za etnologiju i folkloristiku Zagreb) te Svetlana Stojanović (Ženski prostor Niš).

Izrazi se dokumentarno!

“Biti drugačiji - identiteti, predrasude i nasilje” je edukativni program iz osnova socijalno angažiranog dokumentarnog filma i videa koji organizira Fade In. Program će se održavati u razdoblju od 9. prosinca 2013. do 31. ožujka 2014. u Zagrebu, a mogu se prijaviti svi stariji od 18 godina. Kroz radionice (predavanja, vježbe, igre, gledanje dokumentarnih filmova i reportaža) polaznici će se baviti temama identiteta, predrasuda, diskriminacije i nasilja, što je i fokus ovogodišnjeg edukativnog kurikuluma, te će se upoznati s osnovama produkcije audiovizualnog djela (osnove medija, pristup temi, osnove snimanja i montaže, principi produkcije) i zajedno s mentorima izraditi nekoliko kratkih audiovizualnih formi (filmova i/ili reportaža). Cilj programa je motivirati polaznike da kritički promatraju svoju društvenu okolinu, preispitaju vlastite stavove i potencijalne predrasude te im omogućiti da usvoje ili prodube znanje o problemima predrasuda, diskriminacije i nasilja te da potom problem predstave široj javnosti putem jezika video medija u svrhu promicanja tolerancije i poštivanja različitosti. Radionice će se u prosincu i siječnju održavati ponedjeljkom i srijedom od 18 do 21 sat u prostorima Fade Ina i u prostoru net.kulturnog kluba MaMa. Nakon radionica održat će se grupna produkcija video radova u terminima prema naknadnom dogovoru s polaznicima. Edukativni program prima do 16 polaznika, a sudjelovanje je besplatno. Prijava treba sadržavati kontakt podatke (ime i prezime, datum rođenja, adresu, broj telefona, e-mail adresu) te motivacijsko pismo dužine 1-2 kartice teksta s obrazloženjem interesa za sudjelovanje u programu, s opisom dosadašnjeg iskustva. Prijave se primaju do petka, 6. prosinca na adresu elektroničke pošte koja se može pronaći na web stranicama Fade Ina, a svi prijavljeni će o rezultatima selekcije biti obaviješteni 7. prosinca.

Radnici, a ljudi

U Galeriji SC otvorena je izložba pod nazivom “Slovenija, zemlja obećana” koja progovara o migrantskim radnicima u Sloveniji, kršenju njihovih radničkih te napose ljudskih prava. Naziv izložbe parafraza je refrena pjesme grupe Buldožer iz 1984. godine. “U očima mnogih ekonomskih migranata, koji su živjeli u manje razvijenim mjestima Jugoslavije, Slovenija je predstavljala raj na zemlji gdje će pronaći posao i kulturno društvo. Realnost je mnoge razočarala i to iz dva razloga: zbog nacionalizma Slovenaca i zbog iskorištavanja. Potonje je postalo posebno očito u zadnjem desetljeću kada je iskorištavanje postalo pravilo, a ne iznimka. Izložba otkriva anomalije društvenog iskorištavanja subjekata koji predstavljaju manjinu bez zaštite i građanskih prava. Otkrivaju se ekonomske taktike razvijenog svijeta u koji je uvrštena i Slovenija. U njoj migranti iz bivših jugoslavenskih republika, koji rade kao građevinski radnici, predstavljaju jeftinu radnu snagu koju se može iskorištavati i koja nema jednake uvjete na tržištu rada. Subjekti koji su nekada bili ponos i koji su gradili budućnost na temeljima bratstva i jedinstva, danas su robovi ekonomske diktature i geopolitičkih vizija zapadnog svijeta” stoji u najavi izložbe koja ostaje otvorena do 14. prosinca. Paralelno s otvorenjem ove izložbe o istom se problemu raspravlja u Galeriji Novoj gdje će se prikazati filmovi Htjeli smo radnike, a došli su nam ljudi (2011.) Đure Gavrana te Amphibious Fictions (2005.) Maríe Ruido.

Kazališna umjetnost i tehnologija

Eksplodirani prikazi izvedbe trodnevni je program koji donosi uvid u aktualne interdisciplinarno-istraživačke tendencije na polju suvremenog plesa i širem polju kazališne izvedbe. Ovaj program će kroz predavanja, prezentacije i radionicu predstaviti istraživačke aktivnosti u umjetničkom radu Jana Fabrea (Troubleyn/Laboratorium), Chistine Gaigg, Emija Greca (ICKamsterdam), Marjane Krajač, Waynea McGreggora (Random Dance), projekta Motion Bank kompanije Williama Forsythea i rad BADco. program. Veliki broj istaknutih kazališnih stvaratelja danas surađuje sa znanstvenicima i stručnjacima za tehnologiju na analizi poetskih, metodoloških i izvođačkih pretpostavki vlastitog umjetničkog rada. Podstrek tim tendencijama dale su najnovije znanstvene spoznaje u neurologiji, kinestetici ili mediologiji, kao i tehnološke inovacije na polju računalne analize, modeliranja i reprezentacije procesa visoke kompleksnosti kao što su senzorno-mehanički procesi u tijelu, koreografska kompozicija ili kazališna predstava. Cilj tih interdisciplinarno-istraživačkih aktivnosti je približiti specifičnu praksu i znanja koja nastaju u stvaralačkom radu tih umjetnika publici, mladim stvarateljima i znanstvenicima u formi izložbi, publikacija i radionica, a ponekad i tako stečene uvide vratiti i u daljnji stvaralački rad. Program će se održati od 5 do 7. prosinca u prostorijama Multimedijalnog instituta Mama.

preuzmi
pdf