#440 na kioscima

29.5.2014.

 

Najave


Brazilci na Festivalu europske kratke priče

Festival europske kratke priče, najstariji europski festival posvećen kratkoj formi, po trinaesti će put na domaćim pozornicama spojiti vrhunske svjetske i ponajbolje hrvatske kratkopričaše. Nakon Irske, Škotske, Katalonije, Nizozemske i Velsa, zemlja partner 13. FEKP-a je Brazil, a gradovi domaćini su Zagreb i Šibenik.

Od 1. do 6. lipnja dinamiku suvremene brazilske književne scene domaćoj će književnoj publici predstaviti četvoro autora: João Paulo Cuenca, autor koji je uvršten u Grantin popis najboljih suvremenih brazilskih pisaca do 40 godina, Ana Paula Maia, književnica koju kritičari nazivaju kombinacijom Dostojevskog i Tarantina, João Anzanello Carrascoza, dobitnik niza uglednih književnih nagrada među kojima i najznačajnije brazilske nagrade Jabuti te Paula Parisot, finalistica nagrade Jabuti.

Osim velikih brazilskih književnih imena, na zagrebačkim i šibenskim pozornicama nastupat će i drugi ponajbolji europski i svjetski pisci: proslavljeni američki romanopisac i kratkopričaš David Vann, dobitnik preko 15 uglednih književnih nagrada, prozaik i mislilac Robert Menasse, Jon McGregor, autor s dvije nominacije za nagradu Man Booker i, po riječima odbora BBC-jeve nacionalne nagrade za kratku priču, drugi najbolji kratkopričaš Velike Britanije, Jenni Fagan, jedina škotska književnica koja je 2013. uvrštena na listu najboljih mladih britanskih autora po izboru časopisa Granta, nizozemski hit-pisac Tommy Wieringa, dobitnica Europske nagrade za književnost Marica Bodrožić, latvijska autorica Kristine Želve, nagrađivana slovenska spisateljica Vesna Lemaić, talijanski književnik Paolo Cognetti te bosanskohercegovački autor Damir Uzunović.

Rame uz rame uz strane autore, nastupaju i domaće snage: Edo Popović, Želimir Periš, Drago Glamuzina, Zoran Ferić, Emir Imamović, Maja Hrgović, Senko Karuza, Ivana Simić Bodrožić, Zoran Pilić, Srećko Horvat, Davor Mandić, Marko Gregur

13. Festival europske kratke priče otvorit će se uvodom u suvremenu brazilsku književnost 1. lipnja u 20 sati na Zagreb Eye vidikovcu.

 

Studentski Etnografski Film (SEF)

U Zadru se ovoga proljeća (23. i 24. svibnja) održava prvi međunarodni Studentski Etnografski Filmski (SEF) festival u organizaciji studenata etnologije i kulturne antropologije  Sveučilišta u Zadru, u suradnji s udrugom ANTROPOP.

SEF festival je namijenjen studentskim radovima koji često ostaju u sjeni renomiranih autora i filmova visoke produkcije. Bogati festivalski program trebao bi pridonijeti usavršavanju stručnog znanja studenata etnologije i kulturne antropologije i potaknuti ih na upotrebu vizualnih medija i suvremene tehnologije u istraživanju društvene stvarnosti.

Cilj organizatora je kreirati interaktivno polje razmjene ideja, znanja i iskustava o produkciji etnografskog filma koje će djelovati poticajno i inspirativno, kako za studente etnologije i kulturne antropologije tako i za sve posjetitelje zainteresirane za filmsko i dokumentarno stvaralaštvo.

U sklopu festivala održat će se besplatna radionica na kojoj će sudionici pod stručnim mentorstvom svladati osnove filmskog jezika i montaže te producirati vlastiti etnografski film koji će biti prikazan zadnji dan festivala.

Filmske projekcije u natjecateljskoj konkurenciji bit će podijeljene u tematski određene sekcije pri čemu se očekuje širok spektar tema, od etnografije svakodnevice do prikaza različitih lokalnih i globalnih kulturnih fenomena. Nakon svakog filma uslijedit će kratka diskusija s autorima te će posjetitelji imati prilike saznati sve što ih zanima o procesu nastanka

Na SEF-u će se održati i predavanja stručnjaka među kojima će biti poznate vizualne antropologinje Tanja Bukovčan, Sanja Puljar D’Alessio, Senka Božić Vrbančić i Etami Borjan koja će predstaviti svoju novoizašlu knjigu Drugi na filmu. Pridružit će im se i etnologinja Aida Brenko, te dva mlada vizualna antropologa s berlinskog sveučilišta, Thomas John i Arjang Omrani.

Očekuje nas i okrugli stol o samostalnim produkcijama etnografskog filma na prostoru bivše Jugoslavije i brojnim drugim temama s naznakom uspostavljanja buduće suradnje kroz umrežavanje mladih vizualnih antropologa na međunarodnoj razini.

Festival će završiti svečanim proglašenjem pobjedničkog filma SEF festivala i neformalnom zakuskom, a pobjednik će biti nagrađen diplomom i simboličnom nagradom.

 

Počeo je Subversive Festival

Sedmi Subversive Festival, s naslovnom temom “Moć i sloboda u doba kontrole: mreže – ideologija – alternative”, održava se od 3. do 17. svibnja u Zagrebu. Program će propitivati kako birokratizacija i fragmentacija društva dovode do intruzivnog umrežavanja silnica kontrole koje su ispod praga društvene vidljivosti.

Među više od stotinu predavača bit će marksist i profesor sociologije na Cambridgeu Göran Therborn, redateljica, glazbenica, feministička i postkolonijalna teoretičarka Trinh T. Minh-ha, kulturalni teoretičar i začetnik projekta Nationwide David Morley, zatim Catherine Malabou, čija je teorija presjek neuroznanosti, psihoanalize i političke filozofije te feminizma; profesor Sveučilišta u Londonu i autor knjige Prekarijat, nova opasna klasa Guy Standing, slovenski sociolog, teoretičar književnosti, prevoditelj i politički aktivist Josip Rastko Močnik, filozof François Laruelle te John Hutnyk, Evgenia Čirikova i mnogi drugi.

Sva predavanja u kinu Europa bit će simultano prevođena.

Novi dio programa je Škola suvremene humanistike. Škola je namijenjena MA studentima humanističkih usmjerenja s područja šire regije. Organizirana je kao niz predavanja iz različitih disciplina okupljenih oko jedinstvenog problema. Cilj je uspostaviti mjesto interdisciplinarnog promišljanja problema neoliberalnog kapitalizma koje se nalazi između civilnog sektora i javnih obrazovnih institucija.

Filmski segment pruža različite pristupe artificijelnosti prostora i teatra, u rasponu od Alaina Resnaisa (Voljeti, piti, pjevati) do cocteauovskih erotskih igara (Susreti poslije ponoći). Gostuju Trinh T. Minh-ha, kojoj je posvećena retrospektiva, francuski glumac Niels Schneider i redatelj Max Linz. Na kraju filmskog dijela, koji traje od 3. do 10. svibnja, dodijelit će se nagrada WILD DREAMER za najbolji igrani, najbolji dokumentarni, najbolji film po ocjeni publike i životno djelo.

Zagreb Subversive Forum odvija se od 12. do 16.5. u ZKM-u i KIC-u.

Sajam subverzivne književnosti otvara se u kinu Europa 6.5. trima tribinama koje propituju razorne teme nasilja, zatvora i tijela na kojima će sudjelovati pisci, suci, upravitelji kaznionica i aktivisti, a razgovore će moderirati Aleksandar Stanković i Neven Vulić.

Bit će predstavljeni prijevodi turske aktivistice i spisateljice Ece Temelkuran, informatičkog pionira Jarona Laniera, ekonomista Davida Harveya, novinara Glenna Greenwalda i Virginije Woolf.

Od domaćih izdanja valja izdvojiti nove brojeve časopisa Poezija, Relations i Libra Libera te zbornik Fakulteta političkih znanosti Demokracija u 21. stoljeću?

Hrvatski PEN centar dovodi Jacka Hirschmana, američkog pjesnika koji je izbačen sa UCLA jer je nagovarao studente da se odupru mobilizaciji za Vijetnam, te će o njemu biti prikazan i dokumentarac u dvorani Müller.

Više informacija možete potražiti na www.subversivefestival.com te u publikacijama Up & Underground Critical Theory Dossier, katalozima na hrvatskom i engleskom jeziku te ostalim tiskanim materijalima.

Popratni program uključuje koncert glazbenika i aktivista Rachida Tahe (doveden u suradnji sa Žednim uhom) koji će se održati 11. svibnja 2014. u Tvornici kulture, a dan kasnije Taha će održati predavanje na Konferenciji u 19 h u kinu Europa.

preuzmi
pdf