#440 na kioscima

16.12.2014.

Marta Fiolić  

Najave


TREŠNJA JE CRVENA!

U subotu, 22. studenog 2014. u organizaciji Mreže antifašistkinja Zagreba (MAZ) održat će se sedmi po redu Marš solidarnosti. Okupljanje je zakazano za 11.30h, a “edukacijsko-revolucionarna šetnja“, kako je organizatori nazivaju, započet će u 12.00h ispred Zapadnog kolodvora. Između polazišta i Centra za kulturu Trešnjevka kao posljednje točke u itineraru posjetit će se stadion NK Zagreb na kojem se okuplja antifašistička, antirasistička i antihomofobna navijačka skupina White Angels; potom trešnjevački skvot koji je ubrzo nakon uspostavljanja uništen u sukobima punkera i skinheadsa, te mjesta značajna za pokret otpora u Drugom svjetskom ratu čije je zagrebačko žarište bilo upravo na Trešnjevci. Osim toga, Marš će proći i kroz bivša mjesta industrije, Čakovečku ulicu – ulicu pjesnika i pisaca, stambeno radničko naselje Prve hrvatske štedionice, bivše Kino Triglav i druga zanimljiva mjesta. U CeKaTe-u u Parku Stara Trešnjevka održat će se tribina koja će obuhvatiti sve teme dotaknute tijekom marša kroz naselje. Bit će organiziran i prigodni domjenak s domaćim grahom i gemištom, dok će oko 15h nastupiti pulski zbor Praksa.

Marš solidarnosti godišnja je manifestacija Mreže antifašistkinja Zagreba kojom se želi svratiti pozornost na isključivanje, obespravljivanje i/ili osiromašenje različitih društvenih skupina po bilo kojoj osnovi. Kritiziraju se neprihvatljive ekonomske i socijalne politike te aktualni problemi u društvu koji zaslužuju veću pažnju ili bolju interpretaciju. Ovogodišnji je Marš tako usmjeren na Crvenu Trešnjevku, na njen radnički i antifašistički karakter.

(Marta Fiolić)

 

IZA ŽELJEZNE ZAVJESE

Znanstvenostručni skup Postmedijske i izvaninstitucionalne umjetničke prakse od 60-ih godina nadalje istražit će značajne postmedijske umjetničke pojave koje su obilježile posljednjih pedesetak godina na prostoru Srednje i Jugoistočne Europe. 

U prvim poslijeratnim desetljećima istražit će se utjecaj institucija na umjetničke fenomene,  te njihova uvjetovanost političkim i društvenim okolnostima. Izvaninstitucionalne nezavisne umjetničke prakse (samoinicirani projekti, performansi, akcije umjetnika, događanja u privatnim prostorima) razmotrit će se izvan uobičajene modernističke (redukcionističke) logike, a osobit interes poklanja se medijima čiji identiteti nisu fiksirani u vremenu, već su podložni promjenama značenja i tumačenja.

Period postojanja Berlinskog zida, koji je podignut 1961. i srušen 1989., označava važnu dionicu hladnoratovskog perioda u podijeljenoj Europi. U odnosu na to razdoblje namjerava se razmotriti na koji su način umjetničke prakse nastajale i trajale iza tzv. željezne zavjese, koje su im specifičnosti i zajednička mjesta koja dijele s eksperimentalnim umjetničkim praksama Zapada. Razmotrit će se postojeći kontakti između umjetnika i teoretičara Istoka i Zapada. 

Namjera je skupa omogućiti mladim generacijama da inovativno djeluju u području jezika sposobnog za stvaranje novih pojmova, te novih oblika komunikacije. Gosti predavači su: Ryszard Wasko, Reinhard Braun, Dalibor Martinis, Krešimir Purgar, Liesbeth Decan, Katarzyna Kozyra, Ivana Keser Battista, Fabio Cavallucci, Bojan Mucko, Falk Messerschmidt, Igor Španjol i Tanja Vrvilo.

Organizatorice su Sandra Križić Roban (Institut za povijest umjetnosti) i Leonida Kovač (Akademija likovnih umjetnosti). 

 

LJUDSKA PRAVA NA FILMU

Dvanaesti festival angažiranog i autorskog filma Human Rights Film Festival (HRFF) održat će se od 8. do 14. prosinca u kinu Europa u Zagrebu te od 11. do 14. prosinca u Art-kinu u Rijeci. HRFF je realiziran u organizaciji Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture “URK”, a program u Rijeci dodatno u suradnji s udrugom Filmaktiv.

Glavni filmski program uključuje više od 25 dugometražnih igranih i dokumentarnih najnovijeg datuma, te i ove godine hrvatska publika upravo na HRFF-u ima priliku premijerno pogledati neke od najzapaženijih filmova godine. Festival otvara film Love Is Strange (2014.) redatelja Ira Sachsa, jednog od u zadnje vrijeme najintrigatnijih predstavnika američkog nezavisnog filma. 

Pored glavnog filmskog programa, popratni festivalski program uključuje niz diskusija, a kao i prethodnih godina, festival se realizira u suradnji s partnerima iz brojnih drugih ljudsko-pravaških organizacija.

Dodijelit će se i nagrada Saharov koju svake godine dodjeljuje Europski parlament. Dobitnik nagrade za 2014. je doktor Denis Mukwege, borac za prava silovanih žena u oružanim sukobima u Demokratskoj Republici Kongo. 

Human Rights Film Festival (HRFF) – Festival filma o ljudskim pravima neprofitni je projekt Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture “URK”, pokrenut 2002. godine s ciljem unapređenja vidljivosti raznih tema s područja ljudskih prava u mediju filma. 

 

KUFEREDU I MALA NOĆNA ČITANJA 

KUFERedu, program namijenjen profesionalcima u struci, te studentima umjetničkih akademija, organizira predavanja i diskusije s najzanimljivijim glasovima mlađe generacije, te preispituje kontekst i okvir u kojima oni djeluju. 

Dramaturški studio želi omogućiti lakše povezivanje suradnika i pružiti kratak, ali intenzivan te cjelovit proces postavljanja teksta na scenu. Radioničke grupe ove će godine voditi Anica Tomić, Saša Božić, Marina Petković Liker, Renata Carola Gatica i Helena Petković - skupina redatelja koja je već ostvarila zamjetan potpis na domaćoj kazališnoj sceni i čiji će rad na ovom projektu rezultirati Malim noćnim čitanjima.

KUFERedu se odvija od 23.11. do 25.11. Prvog dana u Galeriji Nova – Showroom u 18 sati održava se okrugli stol “Pisanje preko granica”. Raspravljaju Tanja Šljivar, Olga Dimitrijević, Jelena Kovačić i Anica Tomić. Drugi dan na istom mjestu u 18 sati održat će se razgovor s Tenom Štivičić uz moderaciju Vedrane Klepice. Posljednjeg dana u ZKM-u (Scena Polanec) održat će se okrugli stol “Pisanje / dramaturgija /financiranje” na kojem prisustvuju Lana Šarić, Zinka Kiseljak i predstavnik Ministarstva kulture RH.

Mala noćna čitanja odvijaju se od 26.11 do 30.11. Raspored slijedi:

26.11. 18:00, Scena Polanec – ZKM

Ivan Penović: HRVATSKI BOG MASAKRA

Redateljica: Anica Tomić

27.11. 18:00, Scena Polanec – ZKM

Mirna Rustemović: RASCJEP

Redateljica: Renata Carola Gatica

28.11. 18:00, Scena Polanec – ZKM

Una Vizek: POSLJEDNJI HRVATI

Redateljica: Helena Petković

29.11. 18:00, Scena Polanec – ZKM

Kristina Kegljen: JUŽINA

Redatelj: Saša Božić

30.11. 18:00, Scena Polanec – ZKM

Ivna Žic: PRIVREMENI

Redateljica: Marina Petković Liker

Ulaz na sve programe je besplatan. Ulaznice za Mala noćna čitanja potrebno je podići na blagajni Zagrebačkog kazališta mladih.

 

O HRVATSKOM HORIZONTU

Apsurdi, tegobe, težine, problemi, nedaće, borbe, pokušaji, napori, pretencioznosti, kič, bedastoće, površnosti, preživljavanje, lakoća, humor i sva ostala čuda hrvatske stvarnosti ocrtana su kroz radove umjetnika i izloženu dokumentaciju, na izložbi Hrvatski krajolikporavnavanja povijesti na imaginarnom horizontu. Postav izložbe nudi jednu ravnu, horizontalnu liniju prisilnog poravnavanja nespojivih elemenata koji definiraju kulturnu, političku, gospodarsku i materijalnu realnost Hrvatske.

Ana Kovačić i Sanja Sekelj izabrale su radove za izložbu, a kustos projekta Lorenzo Fusi predložio je stvaranje okvira oblikovanog postavom. Izložba je poziv na razmišljanje o skupu pitanja, kao što su stvaranje imidža, identitet, nacionalizam, kolektivna amnezija i njezino psihičko uklanjanje, industrija ugostiteljstva, retoričke trope i klišeji.

Izlagači i autori dokumentacije su Željko Badurina, Dino Bičanić, Tomislav Brajnović, Hrvoslava Brkušić i Igor Bezinović, Eric del Castillo, Marijan Crtalić, Fokus grupa, Lorenzo Fusi, Sanja Horvatinčić, Hrvatska turistička zajednica, Siniša Labrović, Letricija Linardić, Antun Maračić, Marko Marković, Mario Matoković, Bojan Mrđenović, Pan Am Airways, Renata Poljak, Petar Popijač, Rajko Radovanović, Ivana Rončević, Neli Ružić, Davor Sanvincenti, Gasper Sopi, Saša Šimpraga, Noel Šuran, Ivan Tudek, Sandra Vitaljić i Ana Zubak.

U četvrtak 27. studenog u 18 sati Sanja Horvatinčić (IPU) predstavit će istraživanja spomenika NOB-u, dok će u subotu 29. studenog u 18 sati Fokus grupa predstaviti svoj rad. U utorak 2. prosinca u 18 sati Gerda Riechert predstavit će knjige Glamour, Sisters i Second Hand.

Izložba je otvorena u Institutu za suvremenu umjetnost od 18. studenog do 6. prosinca.

preuzmi
pdf