#440 na kioscima

22.1.2015.

 

Najave


Turci u Motovunu

Novo, 17. izdanje Motovun Film Festivala održava se od 26. do 30. srpnja.

U glavnom programu ove je godine 21 film koje su odabrali Jurica Pavičić i Milena Zajović. Tu su pobjednici festivala poput San Sebastiana (Loša kosa) i Berlina (Crni ugljen, bijeli led), filmovi nagrađeni u Cannesu (Čudesa), Berlinu (Dječaštvo) i Veneciji (Žena policajca).

Na MFF-u će i po prvi put biti zastupljene neke nove zemlje: Venecuela i Cipar.

U odnosu na uobičajenu motovunsku godinu, u programu se nalazi natprosječan broj dokumentaraca, a neki od filmova iz tog programa - kao Djeca tranzicije - zbog važnosti onog čime se bave zaslužuju se smatrati događajima festivala.

U programu kratkog filma selektor Andrej Korovljev odabrao je 20 filmova koji će se natjecati za nagradu od 1000 eura. U programu filmova o umjetnicima ističu se dokumentarac o Nicku Caveu 20000 dana na zemlji, regionalna premijera filma Operacija: rak redatelja Damjana Kozolea o konceptualnom umjetniku Ulayu. Gost će biti i Marko Brecelj, a svoj će film koncertom predstaviti i Damir Avdić.

Na Motovunu se tradicionalno predstavlja jedna nacionalna kinematografija, a to je ove godine filmska produkcija iz Turske. Program je tek naznaka sve raznolikosti turske audio-vizualne industrije. Pri odabiru filmova, naglasak je na manje poznatim autorima i na ravnoteži između festivalskih i popularnih filmova. Program će predstaviti deset autora, a Festival ugostiti nekoliko filmskih autora. Trenutno je potvrđeno da u goste stiže redateljica Yesim Ustaoglu.

Glavna nagrada Motovun Film Festivala - Propeler Motovuna - dodjeljuje se najboljemfilmu u međunarodnoj konkurenciji glavnog programa. Ovogodišnji festivalski žiri bit će sastavljen od aktivista i umjetnika koji su zbog svog angažmana bili prisiljeni iseliti se iz svojih zemalja te živjeti i djelovati iz drugih točaka svijeta. Konačni popis u trenutku pisanja ovog teksta još nije potvrđen.

Nagradu FIPRESCI dodjeljuje tročlani međunarodni žiri filmskih kritičara prema pravilima Fédération Internationale de la Presse Cinématographique. Ova nagrada se dodjeljuje na četrdesetak najuglednijih filmskih festivala. Članovi žirija nagrade FIPRESCI na 17. Motovun Film Festivalu su: Dean Kotiga (Hrvatska), Alexandra Puetter (Njemačka), Luminita Boerescu (Rumunjska).

 

Prvo SuperUho

Od 3. do 5. kolovoza u Šibeniku se prvi put održava festival “SuperUho“ orijentiran na aktualnu međunarodnu glazbenu scenu (uz naglasak na rock’n’roll u najširem smislu). Koncerti će se održati na lokaciji pristaništa TEF i gradskoj plaži BANJ. Iza ovog festivala stoji ista ekipa koja godinama radi na festivalu “Žedno uho“ te koja je započela festival Terraneo.

Najzvučnija imena SuperUha su stari hrvatski gosti The National (SAD), psihodelični bend Rose Windows (SAD), post-punk grupa Bernays Propaganda (Makedonija), kantautorica Chelsea Wolfe (SAD), Seven That Spells (Hrvatska), šibenska Diskodelija te američki bend The Black Lips.

 

Kipke i Hollywood

U zagrebačkoj Galeriji SC održat će se Četvrta retrofuturistička izložba: Neumoljiv pogled u budućnost koju je postavio pisac, slikar i filmski autor Željko Kipke. Autor je koristio montažu poznatih slika i kadrova kako bi demistificirao i prisvojio vizualni jezik holivudske masovne kulture iz sredine 20. stoljeća. Kako u predgovoru izložbe navodi Branko Franceschi: “Riječ je o metodološkom arsenalu koji je u leksik umjetnosti tijekom sedamdesetih unijela i razvila upravo generacija neoavangardista (kojoj Kipke pripada), sa svrhom transformacije kulturnog sustava te ambicijom da se ona prelije u širi društveno-civilizacijski diskurs i blagotvorno poremeti njegovu okoštalu hijerarhiju. (...) Kipkeov retrofuturizam generalno nam predočava nekadašnje koncepcije budućnosti koje su u današnjici već stvar prošlosti, bez obzira na to jesu li ostvarene ili napuštene.“

Izložba se održava od 3. do 18. srpnja.

 

Mladi likovnjaci u Gorici

U Velikoj Gorici u Galeriji Galženica održava se izložba ovogodišnjih finalista nagrade Radoslav Putar. Radi se o jedinoj hrvatskoj godišnjoj nagradi za mlade likovne umjetnike. Utemeljena je 2002. godine, a dodjeljuje je Institut za suvremenu umjetnost u suradnji s inozemnim partnerima. Dobitnik nagrade (mlađi od 35 godina) dobiva priliku provesti dva mjeseca u prestižnoj profesionalnoj instituciji u SAD-u te održati samostalnu izložbu u Hrvatskoj.

Izložba je otvorena 27. lipnja, traje do 20. srpnja. Autori koji izlažu su Rene Bachrach Krištofić, Igor Ruf, Marko Vojnić Gin i Tina Vukasović. Na otvaranju je proglašen i dobitnik nagrade, a to je Igor Ruf.

preuzmi
pdf