#440 na kioscima

26.1.2015.

 

Najave


Jarman u Zagrebu

U Booksi 26. lipnja u 19 sati gostuje kanadski pisac Mark Anthony Jarman. Radi se o piscu koji je dosad objavio četiri zbirke priča i putopisnu knjigu Ireland’s Eye. Njegov roman Salvage King, Ya! nalazi se na Amazonovoj listi 50 najvažnijih kanadskih knjiga.

Za svoje pisanje dobio je brojne nagrade, među ostalima Gold National Magazine Award za publicistiku, dvostruki je dobitnik Maclean-Hunter Endowment Award, a osvojio je i Jack Hodgins Fiction Prize. Njegove su priče uvrštene u The Journey Prize Anthology i Best Canadian Stories, a ušle su i u uži izbor za O. Henry Prize i Best American Essays. Jarman je podučavao kreativno pisanje na Sveučilištu u Viktoriji, Banff centru za umjetnost, a trenutno predaje na Sveučilištu u New Brunswicku te uređuje prozu u književnom časopisu Fiddlehead.

Mark Jarman gostovat će u programu “Od korica do korica“, a s njim će razgovarati Miljenka Buljević.

 

Ljetno kino na Črnomercu

Centar za kulturu i film Augusta Cesarca pokrenuo je projekt “Kino u mom kvartu“ sa ciljem ukazivanja na nepostojanje lokalnih, kvartovskih kina u gradu Zagrebu. Radi se o kinu na otvorenom koje će se nalaziti na zelenoj površini Trga dr. Franje Tuđmana. Jedna projekcija već se održala 14. lipnja, a još tri projekcije očekuju nas do 6. srpnja.

Filmove su odabrali poznati hrvatski glumci koji žive na Črnomercu: Živko Anočić, Jadranka Đokić, Nataša Janjić Lokas i Krešimir Mikić.

Prikazat će se i dva dječja kratkometražna filma, Maska i Zvižduk uz Otona, nastala u produkciji Centra za kulturu i film Augusta Cesarca. U suradnji sa Zagreb Filmom dogovoren je i dolazak profesora Baltazara, glavom i bradom, koji će se družiti s djecom i gledati filmove po svom liku.

Ulaz na sve projekcije je besplatan. Raspored slijedi:Nedjelja, 22. lipnja 2014.

21:00 - Baltazar

21:15 – kratkometražni film “Zvižduk uz Otona“ nastao u sklopu filmske radionice

21:30 – Shame (r: Steve McQueen)

/ Odabrao Živko Anočić /Petak, 27. lipnja 2014.

21:00 – Baltazar

21:15 – Baltazar

21:30 – Searching for Sugar Man (r: Malik Bendjelloul)

/ Odabrala Jadranka Đokić /Nedjelja, 6. srpnja 2014.

21:00 – Baltazar

21:15 – Baltazar

21:30  - End of Watch (r: David Ayer)

/ Odabrao Krešimir Mikić /

 

Zagrebački salon

Zagrebački salon održat će se od 17. lipnja do 3. srpnja u tri izložbena prostora: središnja izložba Pomicanje granicakomunikacija i nova mobilnost bit će postavljena u Tehničkom muzeju. Tu će se predstaviti 28 autora ili grupa autora koji prezentiraju područje primijenjenih umjetnosti u širokom rasponu od grafičkog i produkt dizajna, preko fotografije i videa, do dizajna tekstila i metala. U Galeriji ULUPUH izlaže osam autora i umjetničkih kolektiva, pod zajedničkim nazivom Laboratorij nove stvarnosti / distorzije. U Galeriji Karas na izložbi naziva Komunikacijski kodovi i greške u komunikaciji moći će se pogledati radovi devet autora i autorskih grupa.

Salon je svečano otvoren 17. lipnja u Tehničkom muzeju. Izložba u Galeriji ULUPUH otvorena je 18. lipnja, a 20. lipnja, uz otvorenje izložbe u Galeriji Karas, objavit će se nagrade Salona: Velika nagrada, tri jednakovrijedne nagrade te nagrada za najboljeg mladog autora do 35 godina. U četvrtak, 3. srpnja Salon će se svečano zatvoriti uz dodjelu Nagrade publike.

Zagrebački salon reprezentativna je godišnja izložba suvremenog likovnog stvaralaštva Republike Hrvatske, koju je 1965. utemeljila Skupština grada Zagreba. Organizator ovogodišnjeg 49. Zagrebačkog salona je ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti.

 

Izložba Močvarinih plakata

U sklopu Petog hrvatskog biennala ilustracije, u Kuli Lotrščak 17. lipnja otvorena je izložba plakata kluba Močvara i traje do 13. srpnja.

Izložba predstavlja selekciju Močvarinih plakata. Klub je u 15 godina rada surađivao s brojnim autorima kao što su ilustratori Igor Hofbauer i Ivan Eror te dizajneri Ivica Baričević-Bara, Tomislav Vranić, Danijel Sikora, Marko Matošić, Slobodan Alavanja, Darko Kujundžić, Tomislav Turković i drugi.

Močvarini plakati prepoznati su i na međunarodnoj razini – neki od plakata objavljeni su u raznim inozemnim publikacijama. Našli su se i na izložbi u Ateni 2003., Milanu 2005. i u knjizi Dizajn i nezavisna kultura koju su u okviru projekta “U fokusu“ realizirali portal Kulturpunkt.hr i UPI 2Mbooks.

preuzmi
pdf