#440 na kioscima

30.1.2015.

 

Najave


Ples bez kraja

Najveći regionalni plesni festival, 31. Tjedan suvremenog plesa, održat će se od 28. svibnja do 7. lipnja u Zagrebu, Rijeci i Karlovcu. Centralna lokacija festivala bit će Zagrebački plesni centar u Ilici 10, a ostale lokacije su HNK, MSU, HDLU, ZKM i &TD, dok će izvedbe u Rijeci biti u dvorani Filodrammatica na Korzu, a u Karlovcu u dvorcu Stari grad Dubovac.

Festival će otvoriti Studio za suvremeni ples s premijerom predstave Pokret-ač u kojoj se koreografkinja Aleksandra Janeva Imfeld bavi propitivanjem originalnosti, kopiranjem i vlasništvom nad idejama, nakon čega slijedi koncert mlade glazbene skupine Mind Itches na krovu Zagrebačkog plesnog centra. Večer će završiti sa solo predstavom mađarskog autora Milána Újvária, From the Waltz to the Mambo, višestrukom nagrađivanom koreografijom u produkciji austrijskog Radioballeta.

U Hrvatskom narodnom kazalištu bit će prikazani radovi triju plesnih kompanija – Ultima Vez, Candoco i Batsheva. Na Festivalu će nastupiti Iranac Hooman Sharifi s Impure Company, mladi španjolski koreograf Sharon Fridman, Francuz Pedro Pauwels, Škot Billy Cowie (koji u izvedbi Art of Movement / Dark Rain spaja ples i 3D tehnologiju) i brojni drugi.

Nadalje, Festival u suradnji s Queer Zagreb dovodi nizozemske koreografe: Mora Shanija koji će izvesti Love-ism, inspiriranu knjigom Ericha Fromma Umijeće ljubavi, te Jana Martensa s predstavama The Dog Days Are Over, Ode to the Attempt te Sweat Baby Sweat.

Ove godine, Tjedan suvremenog plesa je domaćin dva EU projekta – Beyond Front@: Bridging New Territories te Unlimited Access. U sklopu projekta Beyond Front@ predstavit će se plesač koreograf Jonah Boaker s prezentacijom djela Other Myths / The Rebel (and other myths)  koja je realizirana kroz međunarodnu suradnju pet plesača iz Hrvatske, Mađarske, Austrije, Slovenije i Velike Britanije. U okviru ovog projekta održat će se i okrugli stol o međunarodnoj suradnji te europskim projektima.

Unlimited Access je još jedan EU projekt u kojem sudjeluje Hrvatski institut za pokret i ples, a koji promiče ravnopravnost osoba s invaliditetom u plesnoj umjetnosti. Na Festivalu će se kroz predstave Candoca i radionicu koju će oni voditi, predstave hrvatskog integriranog kolektiva IMRC te Pedra Pauwelsa, te okrugli stol i razgovor u Zagrebu i u Rijeci na temu inkluzije u plesnoj umjetnosti osvrnuti na važnost senzibiliziranja javnosti i poticanja ravnopravnosti osoba s invaliditetom u umjetnosti.

Uz raznovrsni izvođački program, Festival nudi i bogat popratni program, poput radionica koje su otvorene građanima kao i profesionalnim plesačima: Love-ism koju će voditi Mor Shani, integrirane plesne radionice koju će voditi Candoco te radionice Sharona Fridmana.

 

Globalni Animafest

Animafest Zagreb, 24. Svjetski festival animiranog filma, održat će se od 3. do 8. lipnja 2014. godine u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol.

Od 1725 pristiglih filmova iz 73 zemlje svijeta, međunarodne selekcijske komisije odabrale su 144 filma za natjecateljske i panoramske programe ovogodišnjeg Festivala. Ukupno će biti prikazano više od 400 filmova. Najveći broj ovih filmova hrvatska publika može vidjeti jedino na Animafestu.

I ove godine čeka nas pregled globalne animirane produkcije: od manje poznatih kinematografija poput singapurske i tuniske, do tradicionalno jakih Kanade, Francuske, Velike Britanije, Južne Koreje i Japana; od studentskih radova do filmova iskusnih autora, poput oskarovca Chrisa Landretha i švicarske legende Georgesa Schwizgebela, koji se na Animafest vraćaju s novim filmovima – filmom Subconscious Password i aktivističkom minijaturom 1/3/10’. Posebno će biti predstavljena najbolja škola animacije u izboru Animafestovih komisija, londonska Royal College of Art.

Najavljene su i retrospektive Jurija Norštejna, autora najboljeg animiranog filma svih vremena Bajka nad bajkama i dobitnika Animafestove Nagrade za životno djelo 2014. godine, te Normana McLarena, velikog inovatora animiranog i eksperimentalnog filma čiju će 100. godišnjicu rođenja Animafest obilježiti za ovu priliku restauriranim kopijama njegovih djela, pribavljenima u suradnji s National Film Board of Canada. 

U međunarodnom programu sudjeluje i sedmero mladih hrvatskih autora: Petra Zlonoga, Čejen Černić, David Lovrić, Jelena Oroz, Natko Stipaničev, Saša Budimir i Kristijan Petrović.

Veliku novost ovogodišnjeg festivala predstavlja i Međunarodni znanstveni skup Animafest Scanner 2014. koji u Zagreb dovodi vodeće svjetske povjesničare i teoretičare animacijskih studija, poput Marcela Jeana, dobitnika Animafestove Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije, Giannalberta Bendazzija, autora poznatog Cartoons: 100 Years of Cinema Animation te vodećeg svjetskog teoretičara Paula Wellsa.

Kao i prethodnih godina, Animafest priprema bogat popratni program u galerijskim i muzejskim prostorima (MSU, ULUPUH) te glazbene poslastice i dječji program.

 

Pomoć žrtvama poplave

Jedina svjetla točka katastrofalnih poplava u BiH, Hrvatskoj i Srbiji je solidarnost građana. Tako je pokrenut cijeli niz manjih i većih humanitarnih akcija za pomoć žrtvama. I ovim putem pozivamo sve čitatelje da doprinesu brojnim akcijama ili da odnesu donacije u lokalni Crveni Križ.

Ljudima su potrebni hrana (i to isključivo trajne namirnice), voda, dječja hrana, higijenske potrepštine (deterdžent za pranje veša, šampon za kosu, sapun, toaletni papir, pasta i četkica za zube, pjena za brijanje, jednokratne britvice, higijenski ulošci...), lijekovi (protiv bolova, temperature za odrasle i djecu, vitamini...), sredstva za čišćenje, pokrivači, odjeća, rublje...

Na svaku ambalažu hrane treba obavezno vodootpornim markerom napisati slovo H, znak za humanitarno. Tim činom može se spriječiti preprodaja i vraćanje robe na police trgovina.

Pokrenut je i portal poplave.hr. Tamo možete saznati informacije o novim akcijama, lokacijama gdje se skupljaju donacije, ali možete i ponuditi uslugu ili smještaj te se prijaviti za volontiranje.

 

NE Monsantu

U subotu 25. svibnja aktivisti širom svijeta krenut će u zajednički marš protiv multinacionalne kompanije Monsanto, vodećeg proizvođača genetski modificiranog (GMO) sjemena i pesticida. Zagreb je jedan od 286 gradova u kojima će se održati marš.

Zainteresirani se mogu okupiti 25. svibnja u 17 sati na Trgu Francuske republike odakle će povorka krenuti Ilicom prema Trgu bana Josipa Jelačića.

Monsanto ima 18.000 zaposlenika, a godišnji mu se promet mjeri u milijardama dolara. Globalna poljoprivredna korporacija “proslavila” se poslovnom politikom koja nanosi ogromnu ekološku i ekonomsku štetu konzumentima hrane i poljoprivrednicima. Detaljnije o Monsantovim nedjelima možete čitati u tekstovima Darka Milošića (“Laku noć i dobar tek!”, Zarez br. 360) i Branka Malića (“Štakori u kukuruzu”, Zarez br. 373).

Organizatori prosvjeda pozivaju potrošače širom svijeta da kupuju samo GMO-free proizvode i bojkotiraju Monsanto i srodne proizvođače koji upotrebljavaju GMO sastojke. Protivnici GMO-a zalažu se i za građanski pritisak na zakonodavce da prisile proizvođače genetski modificirane hrane na stavljanje GMO oznake na svoje proizvode.

preuzmi
pdf