#440 na kioscima

18.3.2015.

 

Najave


Natječaj za 24. Dane hrvatskog filma

24. Dani hrvatskog filma četverodnevni su festival koji predstavlja izbor iz hrvatske produkcije kratkometražnog i srednjemetražnog (igranog, dokumentarnog, animiranog, eksperimentalnog i namjenskog) filma, kao i dugometražnu produkciju svih navedenih kategorija osim dugometražnog igranog filma, a koji će se održati od 23. do 26. travnja 2015. u Zagrebu. Cilj festivala je pružiti gledateljima i filmskim stručnjacima uvid u suvremenu hrvatsku filmsku produkciju, istovremeno omogućavajući mjesto filmskim profesionalcima za susret i razmjenu kreativnih ideja za buduće projekte.

Pravo prijave na 24. Dane hrvatskog filma imaju svi hrvatski filmovi i manjinske hrvatske koprodukcije kratkog, srednjeg i dugog metra (izuzev dugometražnih igranih filmova) koji su završeni nakon 1. siječnja 2014. godine. Filmovi prijavljeni na prethodna izdanja Dana hrvatskog filma ili završeni prije prethodnog roka neće biti uzeti u obzir. Dani hrvatskog filma zadržavaju pravo određivanja zadovoljava li film uvjete za prijavu. Filmove mogu prijaviti redatelji, producenti i nacionalna filmska tijela koji imaju pravo i ovlaštenje za zastupanje i prijavljivanje filmova.

Prijavljivanje filma je besplatno. Online prijave dostupne su na službenim internetskim stranicama: www.danihrvatskogfilma.net. Rok za prijavu je od 15. siječnja do 10. ožujka 2015. u ponoć. Dani hrvatskog filma ne plaćaju naknade za prikazivanje filmova odabranih za natjecateljske programe.

Za svaki film potrebno je uredno i valjano ispuniti online prijavnicu te dostaviti selekcijski primjerak filma. Selekcijski primjerak filma mora biti posljednja varijanta filma, razmatraju se dovršeni filmovi i/ili filmovi u završnoj fazi postprodukcije. Podnošenjem obrasca prijave prijavitelj jamči za točnost navedenih podataka. Ne zahtijeva se tiskana verzija online obrasca. Selekcijski primjerak filma i dodatni materijali mogu se predati elektronički (u online prijavnici na stranici www.danihrvatskogfilma.net potrebno je upisati poveznicu i lozinku za preuzimanje filma. Film mora biti dostupan za preuzimanje do kraja festivala 26. travnja 2015.) ili poštom - selekcijski primjerak filma na DVD-u mora biti poslan do 10. ožujka u ponoć. Na DVD-u mora biti jasno istaknut identifikacijski broj prijave. DVD-i se trebaju poslati na sljedeću adresu:

Dani hrvatskog filma

Spiritus Movens d.o.o.

Nova Ves 18

10 000 Zagreb

Hrvatska

Molimo da na pošiljci naznačite “Bez komercijalne vrijednosti, samo u kulturne svrhe“.

 

RAD. – o radnicima, za radnike

Udruga BRID (Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju) pokrenula je tiskovinu RAD. Radi se o novinama koje će se baviti radnim pravima i suradnjom nastalom oko ideje stvaranja fronte sindikata i civilnog sektora u borbi protiv svih oblika mjera štednje: smanjenja radničkih prava, dokidanja usluga institucija socijalne države, rasprodaje javnog dobra. Ove novine će u kvartalnom tempu izlaženja biti prilog drugačijem jeziku o radu, ali samim tim i drugačijoj slici svijeta kojoj su potrebne radikalne promjene. Članovi redakcije RAD.-a su Vedrana Bibić, Mario Kikaš, Igor Lasić, Iva Marčetić, Jelena Miloš, Nikola Ptić i Ana Vračar. Prvi broj možete pokupiti (bez naknade) na nekoliko punktova u gradu Zagrebu: Galeriji Nova, Mami, Booksi, KSFF-u te u sindikalnim podružnicama. Uskoro kreće i distribucija po ostatku Hrvatske. Elektronska verzija bit će dostupna na web stranici radnickaprava.org.

 

Prijatelji životinja u nevolji

Tijekom ljetnih mjeseci 2013. godine Udruga Prijatelji životinja je preselila u prostor u Jurišićevoj ulici koji joj je bio dodijeljen od strane Grada Zagreba. S obzirom na to da navedeni prostor nije imao adekvatne radne uvjete, Udruga je morala uložiti sve svoje napore i resurse u preuređenje prostora. Tijekom 2014. godine Udruga ipak nije uspjela prikupiti dovoljno sredstava kako bi mogla namiriti sve troškove. Sredstva koja su bila obećana od strane Grada nisu isplaćena u punom iznosu. U nadi da će se troškovi pokriti putem sredstava prikupljenih tijekom 2014. godine, Udruga je i dalje provodila svoje aktivnosti i borila se za omogućavanje većih prava za sve životinje. Nažalost, Udruga je uspjela pokriti samo dio troškova.

U 2015. godinu Udruga je tako ušla s dugovima koja treba podmiriti što prije kako bi mogla dalje nastaviti provoditi sve svoje projekte na području Republike Hrvatske, a i šire. Stoga Prijatelji životinja mole sve članove, građane, poduzeća i ostale subjekte da pomognu koliko je to u njihovoj moći. Svaka kuna u ovom trenutku mnogo znači. Pomoći možete uplatom donacije na sljedeći IBAN: HR2023600001101531137. Donacija se može i osobno uplatiti u Udruzi, na adresi Jurišićeva 25, Zagreb, radnim danom od 9 do 17 sati i subotom od 10 do 15 sati. Uplatu donacije može se izvršiti i putem PayPal-a.

Prijavnica za članstvo može se ispuniti na web stranici prijatelji-zivotinja.hr. Godišnja članarina iznosi 120 kuna godišnje (10 kuna mjesečno). Posebnih uvjeta za članstvo nema, a članarina se ne mora uplatili odmah prilikom učlanjenja.

 

Bittová u Močvari

Iva Bittová, češka glazbenica romsko-židovskog porijekla, s trenutnom adresom u Americi, nastupit će u Močvari 12.3. u sklopu projekta “Začarana Močvara“. Bittová je u karijeri izdala više od dvadeset albuma, a njenu glazbu nemoguće je staviti u jedan žanr. Najbliži utjecaji su avangarda, klasika, etno, folk, ciganska glazba, jazz, kao i suvremena glazba, no sama najviše voli reći za te pjesme da su "njena osobna narodna muzika". Melodije, minimalistički pristup, originalan zvuk violine i specifičan vokal, koji upotrebljava na najneobičnije načine - od šaputanja, plakanja, cviljenja, oponašanja životinja i prirode, do grlenog pjevanja - čine ju unikatom i prepoznatljivom na svjetskoj glazbenoj sceni.

Ovom koncertu će se u jednom dijelu pridružiti i hrvatska glazbenica Dunja Knebl koja će s Bittovom izvesti zajednički set narodnih pjesama. “Začarana Močvara“ je projekt koji nastavlja tradiciju organiziranja koncerata intimnijeg ugođaja, pod umjetničkim vodstvom Nine Romić. Program je realiziran uz potporu HDS ZAMP-a. Ovaj koncert je organiziran uz pomoć Veleposlanstva Republike Češke.

 

SuperUho Lauba

Organizatori SuperUho festivala najavili su novi projekt SuperUho Lauba koji će se održavati u zagrebačkoj galeriji Lauba, a u koji će otvoriti Mark Lanegan Band 27. veljače. Projekt SuperUhu Laubu rezultat je novopokrenute suradnje između organizacije Žedno uho, izvođača, Kuće za umjetnost i ljude - Laube, te domaćih umjetnika i dizajnera. Ova konceptualna troslojna interakcija za cilj ima domaćoj publici pružiti jedinstven doživljaj suvremene aktualne glazbe, galerijskog prostora i unikatnih vizuala. Na svom trećem, ponovno rasprodanom zagrebačkom koncertu, Marka Lanegana će tako pratiti originalni vizuali proizašli iz laboratorija dvojca “This Town Needs Posters”.

SuperUho Festival održat će se, pak, od 4. do 6. kolovoza 2015. godine u Šibeniku, na autentičnoj lokaciji pristaništa TEF i gradskoj plaži Banj, blizu stare gradske jezgre, s prije najavljenim imenima Einstürzende Neubauten, King Khan And The Shrines i Rosetta.

Festival će organizirati kamp u sklopu lokacije festivala, u čijem se neposrednom radijusu nalaze i glavna pozornica, uređena plaža te parkiralište. Nekoliko koncerata bit će održano u Zagrebu u srpnju, listopadu i studenom.

Ovogodišnji programski koncept festivala određuje selekcija izvođača s globalne nezavisne glazbene scene usmjerene najvećim dijelom na rock’n’roll glazbu u njenom najširem značenju, uključujući i mnoge podžanrove, te moderne cross over varijacije s elektronskom, hip hop i avangardnom glazbom.

preuzmi
pdf