#440 na kioscima

23.3.2015.

 

Najave


Ženski studiji počinju

Pozivaju se zainteresirani/e na prijavu za ovogodišnji obrazovni program Centra za ženske studije. Prijava se sastoji od pisanoga životopisa i kraćega pisanog obrazloženja interesa za program (do 1 kartice teksta).

Uz osnovne podatke u životopisu treba navesti podatke o formalnom i neformalnom obrazovanju, studentskom, profesionalnom statusu/zanimanju te dosadašnje interese iz područja ženskih/rodnih ili feminističkih teorija i praksi. Prijave treba slati na adresu: obrazovni@zenstud.hr. Rok za prijavu traje od 10. rujna 2014. do 1. listopada 2014.

Odabir će se učiniti na temelju pristiglih prijava i obavljenoga razgovora, nakon čega će izaći obavijest o detaljima provedbe programa koji će otpočeti 29.10.2014.

Participacija za dvosemestralni program iznosi 500 kuna. Program će se odvijati dva puta tjedno, ponedjeljkom i srijedom od 17 – 18.30 sati i 19 – 20.30 sati; od studenog 2014. do svibnja 2015. godine, a mogućnost redovitog pohađanja nastave je jedan od osnovnih kriterija odabira budućih polaznica i polaznika.

Voditeljica obrazovnog programa je doc. dr. Ankica Čakardić. Centar za ženske studije zadržava pravo na eventualne izmjene programa.

Detaljnije informacije mogu se dobiti u Centru za ženske studije, Zagreb, Dolac 8, putem e-pošte: obrazovni@zenstud.hr ili na web-stranici Centra www.zenstud.hr.

 

Emigholz u &TD-u

Poznati njemački filmaš Heinz Emigholz je krajem rujna i početkom listopada u Zagrebu i Beogradu gost Multimedijalnog instituta i Teorije koja hoda. Program se sastoji od manje retrospektive centralnih Emigholzovih filmova, predavanja, razgovora s umjetnikom (ističemo razgovor Emigholza i Slobodana Šijana u beogradskom Domu omladine) i koncerta grupe Kreidler.

Heinz Emigholz ubraja se među najvažnije europske filmske eksperimentatore,  i njegov sada već četrdesetgodišnji postojani rad u posljednje vrijeme dospio je u žižu interesa filmskih krugova, te su održane brojne retrospektive njegovih djela na najvažnijim svjetskim festivalima i u kinotekama. Emigholz je svojim filmskim konstrukcijama napravio svojevrsnu "autobiografiju moderne" snimajući modernističku arhitekturu.

Zagrebački dio programa održava se u Teatru &TD: 30. rujna u 18 sati emitirat će se Jedna serija misli. U 20 sati slijedi Parabeton - Pier Luigi Nervi i rimski beton (Parabeton - Pier Luigi Nervi und römischer Beton, 2011. : 100’) koji u kronološkom slijedu pokazuje 17 još uvijek očuvanih građevina talijanskog inžinjera i arhitekta Pier Luigija Nervija (1891-1979). U srijedu 1.10. u 18 sati prikazuje se Perret u Francuskoj i Alžiru  (Perret in Frankreich und Algerien, 2012. : 110’). Naposljetku u 21 sat program završava koncertom Kreidlera, benda iz Düsseldorfa koji izvodi elektronsku glazbu i intenzivno surađuje s Emigholzom.

Program se realizira u suradnji Vizualnog kolegija Multimedijalnog instituta i  beogradskog kolektiva Teorija koja hoda. Uz podršku Filmgalerie 451, Kultura promjene Studentskog centra u Zagrebu i Goethe-Institut Kroatien.

 

Kreću i Mirovni studiji

Mirovni studiji su program za nemirne građane - prostor za razumijevanje, analizu, kritičko propitivanje nasilja i sukoba u društvu. Program traje 240 sati i provodi se od listopada 2014. do lipnja 2015. Predavanja i radionice provode se utorkom i četvrtkom od 17 do 21 sati te jednu subotu mjesečno, od 10 - 17 sati, u Kući ljudskih prava, Selska 112c.

Prijave traju do 12. listopada.

Za prijavu treba predati: 1) prijavnicu, 2) motivacijsko pismo i vaše viđenje (analizu) nekog od aktualnih društvenih problema (ukupno do dvije kartice teksta pošaljite na prijave@cms.hr, 3) dogovorite vrijeme intervjua (broj telefona: 01/482-0094)

Participacija u troškovima programa iznosi 1.500 kuna (za zaposlene), 1.000 kuna (za studente, umirovljenike, nezaposlene). Pola navedenog iznosa može se odraditi kroz pomoć u programu i aktivnostima Centra za mirovne studije. Neka vas participacija ne obeshrabri u prijavi.

Sudionici/e Mirovnih studija su nemirni građani koji žele aktivno sudjelovati u izgradnji društva s manje nasilja i isključenosti, a više jednakosti i pravde: ako sustav u kojem živimo izaziva kod vas nemir i zabrinutost i želite u suradnji s drugima nešto promijeniti, dosadile su vam rasprave unutar vaša četiri zida o domaćoj i globalnoj nepravdi, neodrživom razvoju, agresivnim susjedima, nepravednim poslodavcima, neodgovornim političarima, onda je Centar za mirovni studij mjesto za vas.

Više detalja možete pronaći na web stranici: http://www.cms.hr/mirovni-studiji/mirovni-studiji-2014-15-upisi-do-1210-2014

 

Jesenska shema u KKZ-u

Kinoklub Zagreb najavljuje novu sezonu besplatnih filmskih ciklusa utorkom i četvrtkom u 21 h. Ciklus Putovanje u Italiju koji će se odvijati četvrtkom u listopadu i studenom donosi presjek talijanske kinematografije kroz klasike Antonionija, Fellinija, Viscontija i drugih.  Utorkom u listopadu na programu je ciklus nijemih filmova strave, a utorkom u studenom ciklus filmova komičara Mikea Judgea.

 

Ciklus talijanskih filmova:

02.10. - Un Borghese Piccolo Piccolo (1977)

09.10. - Divorzio All’Italiana (1961)

16.10. - L’Eclisse (1962)

23.10. - Il Sorpasso (1962)

30.10. - Le Notti Bianche (1957)

06.11. - Amarcord (1973)

13.11. - Lo Scopone Scientifico (1972)

20.11. - Una Giornata Particolare (1977)

27.11. - Sciuscia’ (1946)

 

Ciklus nijemih filmova strave:

07.10. The Hands of Orlac (1924)

14.10.Dr. Jekyll & Mr. Hyde (1920)

21.10.Haxan (1922)

28.10. The Fall of the House of Usher (1928)

 

Ciklus filmova Mike Judgea:

4.11. — Beavis & Butt-Head Do America

11.11. — Office Space

18.11. — Extract

25.11. — Idiocracy

 

Kulturpunkt­ova školica

Kako bi doprinijeli usavršavanju autora u području novinarstva, posebice onih koji prate kulturu, KURZIV – Platforma za pitanja kulture, medija i društva organizira edukacijski program pod nazivom Svijet umjetnosti.

I ove godine Školica kroz seriju predavanja pažnju usmjerava na suvremenu vizualnu umjetnost, dok će se u radioničkom segmentu posvetiti pisanim i zvučnim formama novinarskog izražavanja.

Ovogodišnji edukacijski program sadrži nekoliko različitih modula: serija predavanja o različitim podpodručjima suvremene vizualne umjetnosti (uvod u suvremenu umjetnost, umjetnost u javnom prostoru, kritička umjetnost, interdisciplinarne i relacione umjetničke prakse, performans...) te osnove kulturne politike i razvoja nezavisne kulture u Hrvatskoj; radionice pisanog novinarstva i radijskog novinarstva kroz koje će polaznici upoznati brojne novinarske žanrove (vijest, najava, prikaz, intervju, reportaža, kritika, esej; audio prilog, audio reportaža, osnove montaže zvuka); praktičan rad (pisanje članaka uz mentorsku podršku i objavljivanje na portalu Kulturpunkt.hr).

Program, u trajanju od listopada 2013. do siječnja 2015, održavat će se u net.kulturnom klubu mama i klubu Booksa. Predavanja i radionice pisanog novinarstva održavat će se ponedjeljkom i srijedom u večernjem terminu, dok će se radionice radijskog novinarstva održavati u tri subotnja termina. Detaljan raspored i program polaznici će dobiti pri prvom susretu.

Prijaviti se mogu svi zainteresirani u dobi od 20 do 30 godina (studenti, zaposleni, nezaposleni...), odnosno svi oni koji žele usavršiti svoje novinarske vještine i saznati više o različitim aspektima suvremene vizualne umjetnosti. Polaznici ne moraju imati novinarskog iskustva.

Prijava treba sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime, kratki životopis (do 150 riječi) motivacijsko pismo (do 1800 znakova), autorski osvrt na neko događanje u području kulture (od 1800 do 2700 znakova) te kontakt podatke (e-mail, broj mobitela). Prijave treba slati na adresu elektroničke pošte s naslovom "Prijava za novinarsku školicu", najkasnije do 5. listopada. Na adresu pošte možete postaviti sva svoja pitanja.

Nepotpune prijave neće se uzimati u obzir, kao niti one koje su poslane nakon zadanog roka. Novinarska školica prima do 12 polaznika, a svi prijavljeni će o rezultatima selekcije biti obaviješteni putem e-maila do 9. listopada.

Ovaj edukacijski program je besplatan za sve.

Edukacijski program provodi udruga KURZIV – Platforma za pitanja kulture, medija i društva, a podržan je od strane Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba. Školica je realizirana u partnerstvu s Multimedijalnim institutom i net.kulturnim klubom mama.

preuzmi
pdf