#440 na kioscima

31.3.2015.

 

Najave


Opus modernog dizajnera

Izložba Bruno Planinšek - portret dizajnera donosi sveobuhvatni prikaz opusa ovog hrvatskog dizajnera, jednog od najznačajnijih autora u povijesti modernog hrvatskog dizajna. Izložba prikazuje razdoblje od početka njegova djelovanja 1950-ih do završetka 1970-ih.

Cilj izložbe je muzeološki i kontekstualno prezentirati relevantan autorski opus, te istaknuti potrebu promocije dizajna kao jednog od ključnih segmenata materijalne kulture, ističe se u najavi izložbe, kojoj je autorica koncepcije Jasna Galjer, a likovnog postava Ranko Horetzky.

Izloženi su predmeti vezani uz njegov dizajnerski rad (studentski radovi, ambalaža, prototipovi, produkt dizajn, plakati), dokumentaciju (studije, skice, nacrti, fotografije, reklamni oglasi) te građu koja dopunjava kronologiju njegove profesionalne karijere (nagrade, priznanja, katalozi izložbi). Izloženi su i Planinšekovi radovi ostvareni u sklopu suradnje s industrijom, uređaji koje je dizajnirao u sklopu suradnje s tvornicom Radioindustrije Zagreb - RIZ, brojni kućanski i elektronski aparati, od gramofona i pojačala do televizijskih prijemnika. Za dizajn serije električnih bojlera, sušilice za ruke i mlinca za kavu 1963. je dobio Nagradu grada Zagreba, prvu dodijeljenu u kategoriji “Dizajn“.

Izložba u Tehničkom muzeju je otvorena do 15. ožujka, a radovi dolaze iz fundusa Tehničkog muzeja, obiteljske ostavštine, Kabineta grafike HAZU, NSK i privatnih zbirki.

 

Poezija na snijegu

Treće izdanje malog cjelovečernjeg festivala 50 Poems for Snow održat će se u Zagrebu, na Krešićevim livadama iznad Tuškanca. Festival je pokrenut 2012. na ideju Saše Šimprage, održava se jednom godišnje, zimi i na otvorenom, u mraku zagrebačke tuškanačke šume, i to na dan kad padne prvi obilniji snijeg. Svake godine festival je posvećen drugoj pjesnikinji ili pjesniku, a sudionici festivala, uz nekoliko vlastitih pjesama, izvode i po jednu pjesmu autora ili autorice kojem je te godine festival posvećen. Festival se organizira volonterski, a točni datum bit će objavljen naknadno, ovisno o snijegu. Ove je godine festival posvećen meksičkom književniku Octaviju Pazu, a uz njegove pjesme, svoju će poeziju čitati Aida Begić, Campy Petrarca i Tihomir Turčinović. Informacije o točnom datumu festivala bit će dostupne na stranici 50poemsforsnow.tumblr.com i, dakako, na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda.

 

Stvarno korisno znanje

Kustoski kolektiv WHW je u Galeriji Nova otvorio izložbu Stvarno korisno znanje koja predstavlja nekoliko umjetničkih pozicija iz opsežne istoimene izložbe koja je u listopadu 2014. otvorena u Museo Reina Sofia u Madridu, a koje su u zagrebačkom izdanju u dijalogu s radovima umjetnica Renate Poljak i OKO. Pojam "stvarno korisno znanje" nastao je u ranom 19. stoljeću kad su radnici osvijestili potrebu da sami organiziraju vlastito obrazovanje.  Radničke organizacije u Ujedinjenom Kraljevstvu koristile su se ovim pojmom 1820-ih i 1830-ih godina da bi opisale korpus znanja koji je uključivao različite "nepraktične" discipline poput politike, ekonomije i filozofije, i koji je bio suprotan “primjenjivim“ strukama koje su njihovi poslodavci proglasili "korisnim znanjem", a u koje se sve više ulagalo s ciljem rasta poslovanja.

Izložba se naslovom osvrće na klasne borbe ranog kapitalizma te potiče na propitivanje što je "stvarno korisno znanje" iz suvremene perspektive. Ideja o općem i besplatnom javnom obrazovanju danas ustupa pred rastućom privatizacijom, komodifikacijom i zakonima o intelektualnom vlasništvu koji ograničavaju razmjenu znanja. Iako ne odbacuje ulogu škole kao sredstva kojim se gradi i legitimizira postojeći društveni poredak, Stvarno korisno znanje inzistira na univerzalnoj i javnoj ulozi obrazovanja, te proučava različite proceduralne, neakademske, nehijerarhijske, heterodoksne obrazovne situacije koje se bave transformativnim potencijalom umjetnosti. Izložbu prati i čitaonica u Showroomu. Osmišljena je u suradnji sa studenticama i i znanstvenom novakinjom Helenom Stublić Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Studentice Ornela Čop, Ileana Kurtović, Štefica Dumančić Poljski i Sabina Oroshi pod mentorstvom Martine Kontošić / WHW u čitaonici koriste materijale iz WHW arhive, knjižnice Centra za ženske studije, knjižnice Hrvatskog povijesnog muzeja i knjižnice Hrvatskog saveza antifašista. Čitaonica je otvorena do 31.1.2015.

 

24. slavonski biennale

Izložba 24. slavonski biennale otvara se 18. prosinca u 19 sati u Osijeku u Muzeju likovnih umjetnosti, a postav možete pogledati do kraja veljače 2015. godine. Od 160 prijavljenih za izlaganje na 24. slavonskom biennalu ocjenjivački sud odabrao je 29 umjetnika koji će se predstaviti s po jednim radom. Tako će na ovogodišnjoj izložbi izlagati: Atila Adam, Josip Alebić, Gildo Bavčević, Vesna Gašparić, Katarina Ivanišin Kardum, Đorđe Jandrić, Helena Janečić, Lana Ključarić, Mario Kolarić, Davor Konjikušić, Goran Kujundžić, Kristina Marić, Ines Matijević Cakić, Monika Meglić, Kata Mijatović, Marija Mikulić Bošnjak, Petra Mrša, Stipe Odak, Neven Petrović, Ivana Pegan Baće, Miroslav Pišonić, Igor Ruf, Iva Simčić, Nikolina Starčević, Krunoslav Stipešević, Bojan Stojčić, Dubravko Sertić, Marko Vojnić Gin i Nataša Vuković. Vidjet ćemo jedan performans, šest fotografskih i šest slikarskih radova, sedam crteža, četiri videa, četiri rada kombinirane tehnike i jednu instalaciju. Prema pravilima izložbe, ocjenjivački sud dodjeljuje i nagrade Slavonskog biennala za koje konkuriraju svi radovi izabrani za izlaganje. Nagrade koje se dodjeljuju su Grand Prix, tri jednako vrijedna Ex Aequo i Priznanja, o kojima će Ocjenjivački sud odlučiti kada radovi budu postavljeni u izložbenom prostoru. Imena nagrađenih autora bit će objavljena prilikom otvorenja Slavonskog biennala. Uz skupnu izložbu ovogodišnji Biennale predstavlja i samostalnu izložbu Krunoslava Stipeševića I was call you tomorrow koja će biti postavljena u Muzeju likovnih umjetnosti po zatvaranju Biennala u ožujku 2015. Krunoslav Stipešević, umjetnik rodom iz Osijeka koji je od 1988. godine životom i radom vezan za Düsseldorf, višestruki je dobitnik biennalskog Grad prixa, na kojem redovito izlaže.

 

Radionica pokreta i glasa

Od 5. do 15. siječnja, u Teatru &TD će se održati radionica pokreta i glasa Sourcing within / Pronalazeći iznutra. Radionica je namijenjena glumcima, plesačima, izvođačima, ali i redateljima, dramaturzima i pedagozima, a vodi je Ang Gey Pin, singapurska kazališna umjetnica. Prvi blok zamišljen je u obliku otvorene radionice (5-9.1. / od 14-20h). Drugi blok zamišljen je kao intenzivni nastavak i produbljivanje individualnih izvođačkih propozicija / materijala (10.-14.1. / 10-17h). Kotizacija je 500 kn za 5 dana, odnosno 1000 kn za svih 10 dana. Sve informacije i prijave valja poslati do 25.12. na e-mail adresu adriana.josipovic@gmail.com. Maksimalan broj polaznika je 15.

preuzmi
pdf