#440 na kioscima

9.7.2015.

 

Najave


KLIOFEST

I povjesničari svoga konja, ili barem ždrijebe, za festivalsku trku imaju. U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu će se od 12. do 16. svibnja održati drugi po redu festival povijesti – Kliofest. Pod geslom “Dođite i kušajte povijest!“ organiziraju ga strukovno-stručna tijela, arhivsko-bibliotečne ustanove te nakladnička udruženja (Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti, Društvo za hrvatsku povjesnicu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Hrvatski državni arhiv, Zajednica nakladnika i knjižara pri HGK, Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA). Shodno tome, festivalski se program sastoji od aktivnosti namijenjenih popularizaciji povijesti, predstavljanjâ različitih knjiga te rasprava o perspektivama različitih aspekata povijesti kao znanstvene discipline, ali i kao segmenta odgojno-obrazovnog i kulturnog polja. Između ostaloga, održat će se okrugli stolovi posvećeni “novom licu Hrvatskog povijesnog muzeja“ (12.5. u 12 sati); povijesti sporta u Hrvatskoj (12.5. u 18 sati); povijesti emocija (13.5. u 14 sati); povijesti i izazovima digitalnog doba (14.5. u 12 sati); novom kurikulumu povijesti u školama (15.5. u 18 sati). Predzadnjeg dana festivala bit će dodijeljene nagrade za doprinos historiografiji, dok će se zadnjeg dana, u subotu, 16.5., između 10 i 13 sati održati popularizatorske radionice o staroj zagrebačkoj kuhinji, kartografiji, pa čak i paljenju vatre bez šibica i upaljača! Tijekom cijelog festivala, u večernjem terminu (12.-15.5. u 19,30 sati) održavat će se projekcije historijskih filmova, dok će u auli NSK biti moguće razgledati izložbu kuhinjskog pribora i posuđa iz fundusa Muzeja seljačkih buna. Detaljni program drugog Kliofesta možete pronaći na stranici kliofest.org. (Luka Jakopčić)

SUBVERSIVE FESTIVAL # 8

'Prostori emancipacije: mikropolitike i pobune' tema je i filmskog i teorijskog dijela

programa 8. Subversive Festivala koji se održava od 3. do 16. svibnja u kinima Europa,

Tuškanac, Grič i KIC te na Akademiji likovne umjetnosti, Ekonomskom fakultetu, Filozofskom fakultetu i drugima. U teorijskim programima sudjelovat će preko 120 aktivista, filozofa i umjetnika, među kojima se izdvajaju indijska filozofkinja i ekofeministica Vandana Shiva, predstavnici Podemosa i Sirize, australski profesor ekonomije Steve Keen, izvršni

direktor Greenpeacea Kumi Naidoo, te Lisa Vogel, Richard Seymour, Vivek Chibber,

Ska Keller, Ugo Mattei, Wang Hui i mnogi drugi. Na 8. Subversive Film Festivalu vidjet

ćemo pedesetak filmskih ostvarenja, a poseban program posvećen je ruskom filmašu Alekseju Germanu. Među gostujućim filmašima izdvaja se američki autor dokumentarnih filmova Joshua Oppenheimer. Subversive Forum i ove godine (dvorana Müller kina Europa) u pet programskih dana od 11.do 15. svibnja nastavlja razvijati i unapređivati platforme za alternativne društvene prakse i mobilizacije. U nizu panela koje će voditi predstavnici različitih organizacija iz regije i Europe obradit će se goruće teme financijalizacije i financijske krize u jugoistočnoj Europi, prostora nove društvenosti, transformacije uvjeta društvene reprodukcije i emancipacije, mogućnosti povezivanja ljevice na Balkanu, ljudskih prava, odgovornosti i sukoba, rasprava o TTIP-u itd. Ove godine nastavlja se obrazovni pilot-program Školu suvremene humanistike u sklopu koje se održati predavanja, okrugli stolovi i interaktivne radionice na temu “Socijalna dimenzija kulturnih politika“. Tijekom tjedan dana, od 8. do 14. svibnja, gostovat će desetak predavača i voditelja radionica koji će pokušati predstaviti niz problema koji se javljaju u provođenju kulturnih politika u svjetlu neoliberalnih mjera štednje i kontinuiranog smanjivanja proračuna za kulturu.  Početak Sajma angažirane književnosti 7. svibnja (dvorana Müller kina Europa) obilježava pjesničko-performativni program SubLit Caffea: PREKARIJAT vs. PLUTO & BIRO & PLUTOKRACIJA. Dvodnevni program Hrvatskog P.E.N. centra 'Poetry Alive! Poezija i subverzija s čitanjem poezije' (8. i 9. svibnja, dvorana Müller) uz domaće predstavit će i inozemne umjetnike: pjesnikinju, urednicu i aktivisticu iz Bocvane TJ Demu, kineskog pjesnika iz Pekinga Bei Linga, albansku pjesnikinju Luljetu Lleshanku, Sarajliju Senadina Musabegovića, pjesnikinju, esejisticu i dramatičarku iz Nice Claude Ber te Tanju Bakić, Moniku Herceg, Maju Hanić, Gorana Čolakhodžića, Luku Mavretića i druge.

BOGATA NAGRADA ZA NEOBJAVLJENI ROMAN

Izdavačka kuća V.B.Z. jedanaesti put raspisuje javni natječaj za književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman godine. Glavni sponzori nagrade su Tisak Media i Jana “voda s porukom“. Najboljem romanu, koji u rukopisu pristigne na natječaj, bit će dodijeljena književna nagrada za najbolji neobjavljeni roman godine, a autoru uručena novčana nagrada u bruto iznosu od 100.000,00 kuna. Rok za slanje rukopisa na natječaj je 1. kolovoza 2014. godine, a rukopisi se predaju pod šifrom. Tekst javnog natječaja s detaljnim propozicijama dostupan je na internetskim stranicama www.vbz.hr.

ZAGREB BOOK FEST

Od 18. do 24. svibnja u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt održava se prvi Zagreb Book Fest. Moto premijernog festivala glasi Kriminalno dobre knjige!, a u fokusu će biti švedska literatura, kao suvremena globalna predstavnica kriminalističkih romana, i recentna domaća krimi književnost. Snažan naglasak je i na domaćoj i stranoj dječjoj književnosti. Unutar književnog programa očekuju nas predstavljanja knjiga, radionice za djecu i tribine koje će propitivati važna pitanja vezana uz temu Festivala: kriminalistički roman nekad i danas, zašto je krimić danas najpopularniji žanr, koliko nam kriminalistički romani govore o sustavu u kojem živimo... Od stranih autora gostuju popularni švedski autori krimića Jens Lapidus, Kristina Ohlsson, Anders Roslund i Stefan Thunberg, švedski autori za djecu Sven Nordqvist i Ulf Stark, te turska književnica i aktivistica Ece Temelkuran. Domaći gosti su Drago Hedl, Dean Savić, Goran Samardžić, Robert Perišić, Irena Vrkljan, Edo Popović i dr. U sklopu Festivala bit će predstavljena antologija Zagreb Noir te edicija Balkan Noir. U glazbenom dijelu festivala nastupaju Nina Romić i Band, Col Legno FM i Boys, Don’t Cry.

Organizatorica festivala je Petra Ljevak, a koordinatorica programa Ivana Simić Bodrožić.

preuzmi
pdf