#440 na kioscima

13.7.2015.

 

Najave


THURSTON MOORE NA MOČVARINOM TULUMU

Od 27. svibnja do 3. lipnja održat će se niz koncerata, performansa, tribina i tuluma u povodu 16. rođendana Močvare. Iz programa se izdvajaju pjesničko nadmetanje “Pesničenje“ (28. 5.), serija popodnevnih koncerata “Pot Lista Piknik“ (30. 5. u 15 sati), etno glazbeni program “Začarana Močvara“ (1. 6.) i koncert zagrebačkih pankera The Blarney Stones i američkog ska benda The Toasters (3. 6.) Najjače ime programa je ipak američki glazbenik Thurston Moore koji će u Močvari nastupiti 2. lipnja. Moore je stekao slavu kao osnivač, kantautor i frontmen benda Sonic Youth koji je od 1981. do 2011. snimio neke od najpoznatijih i najznačajnijih albuma alternativne glazbe. Nakon što je bend (privremeno?) stao s radom, Moore je nastavio svirati u bendu Chelsea Light Moving i kao solo izvođač. Prošle godine objavio je solo album The Best Day, a u Zagreb dolazi s Thurston Moore Bandom u kojem sviraju basistica Debbie Googe (My Bloody Valentine, Primal Scream), bubnjar Steve Shelley (Sonic Youth) i gitarist James Sedwards (Nøught). Prije Moorea publiku će zagrijati splitska kantautorica Lovely Quinces. Karta za Moorea košta 120 kuna. Moore će nastupiti i dan ranije u Ljubljani u Kinu Šiška.

ŽELJEZARA

Drugo izdanje Festivala Željezara održat će se od 1. do 7. lipnja 2015. godine na različitim lokacijama grada Siska, no većina festivalskog programa odvijat će se u industrijskoj zoni nekadašnje tvornice – Institutu Željezara, naselju Caprag, te okolnim javnim prostorima. Osnovni cilj Festivala Željezara, koji je pokrenut 2014. godine, jest gradu Sisku povratiti status koji je nekada imao – da ponovno postane živo mjesto kulturne razmjene i proizvodnje. U tom procesu centralno mjesto simbolički zauzima Željezara čije se širenje i komplementiranje podudara s razdobljem najjačeg urbanog razvoja Siska (1955. – 1980.) Program ovogodišnjeg Festivala Željezara jest umjetnički i aktivistički, i rezultat je cjelogodišnje suradnje festivalskih partnera – profitnih i neprofitnih organizacija u području kulture: umjetničke organizacije Nevidljivi Sisak, Galerije Miroslav Kraljević, kreativne agencije Lab 852, KontraAkcije, umjetnika Marijana Crtalića i kustosice Nataše Kadin. U sedam festivalskih dana održat će se brojne radionice, umjetničke rezidencije, predavanja, performansi, tribine, izložbe, predstavljanja istraživačkih studija, različiti tematski obilasci epicentar zajedničkog rada na revitalizaciji lokalne zajednice. Organizator Festivala Željezara je umjetnička organizacija Nevidljivi Sisak s programskim partnerima Galerijom Miroslav Kraljević, Lab 852, KontraAkcija, umjetnikom Marijanom Crtalićem i kustosicom Natašom Kadin. Festival Željezara organizira se uz potporu Grada Siska i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

JAVNA KNJIŽNICA

U Galeriji Nova održava se niz aktivnosti vezanih uz projekt “Javna knjižnica“. Projekt je dosad predstavljen na međunarodnim izložbama “Draga umjetnosti” u ljubljanskom Muzeju sodobne umetnosti – Metelkova i Calvertu 22 u Londonu, te na izložbi “Stvarno korisno znanje” u Muzeju Reina Sofía u Madridu. Program počinje izložbom koja traje od 27. svibnja do 13. lipnja. U Galeriji Nova predstavit će se taktički arhivi MayDay Rooms iz Londona, Učitelj neznalica i njegovi komiteti iz Beograda, slobodne digitalne repozitorije Library Genesis, Aaaaarg.org, Katalog oslobođenih knjiga (K_O_K), (Digitalizirani) Praxis, digitalizirani opus Midnight Notes Collective te Textz.com. Poseban aktivacijski naglasak bit će dan digitalnim repozitorijima: UbuWeb i Monoskop. Koristeći resurse ova dva repozitorija WHW je kurirao izbor umjetničkih i dokumentarnih filmskih i video radova, tekstova, zvučnih priloga i knjiga. Tijekom trajanja izložbe u Showroomu na raspolaganju će biti selekcija knjiga vezanih uz pitanja knjižnica, razvoja informacijskih znanosti, medijske teorije i zajedničkih dobara na posudbi iz Medijskog arhiva Multimedijalnog instituta.

Od 4. do 6. svibnja traje konferencija na istu temu. Sudjeluju književnici, teoretičari, hakeri i aktivisti: Dušan Barok (Monoskop.org); Anthony Davies, Pauline van Mourik Broekman i Rosemary Grennan (MayDay Rooms); Sean Dockray (aaaaarg.org);  Kenneth Goldsmith; Sebastian Lütgert & Jan Gerber (Open Media Library); Alberto Manguel; Marcell Mars i Tomislav Medak (Multimedijalni institut); María G. Perulero i Celia Gradín (Platoniq); Noa Treister (Učitelj neznalica i njegovi komiteti); Dubravka Sekulić; Femke Snelting (Mondothèque); Što, kako i za koga / WHW.

Naposljetku, 6. i 7. lipnja održat će se radionica “Kako gubiti vrijeme na Internetu“. Radionicu će vodti Kenneth Goldsmith, američki pjesnik, urednik-pokretač mrežnog arhiva za avangardnu umjetnost UbuWeb, predavač pjesništva i pjesničke prakse na Pensilvanijskom sveučilištu. Koristeći laptope i wifi vezu kao jedini materijal, ova će se radionica fokusirati na alkemijsku preobrazbu besciljnog surfanja u supstancijalna literarna djela. Od polaznika se očekuje da šest sati bulje u ekran i komuniciraju isključivo preko chatova, botova, društvenih mreža i mailing lista. Prijave za sudjelovanje na radionici obavezne su zbog ograničenog broja mjesta. Prijava mora sadržavati kratko pismo motivacije (do 1 kartice teksta, konceptualne lukavštine dobrodošle) na engleskom jeziku koje možete poslati na adresu mi2@mi2.hr do 30.5.2015. Organizatori projekta su organizatori Što, kako i za koga/ WHW i Multimedijalni institut.

STUDENTI O RADNICIMA

Uredništvo 13. broja studentskog časopisa za književnu i kulturalnu teoriju k. objavljuje javni natječaj za radove. Temat 13. broja glasi “Radnička kultura i književnost“. Sam temat je postavljen maksimalno široko. On podrazumijeva reprezentaciju radničke klase u kulturnim proizvodima (književnost, film …), književnost koja je pisana direktno od strane pripadnika radničke klase, infrastrukturu koja podržava ili stimulira proizvodnju književnosti ili drugih kulturnih proizvoda koji prikazuju ili su pisani od strane pripadnika radničke klase, trendove konzumacije kulturnih proizvoda (posebno književnosti) od strane pripadnika radničke klase na nekom području ili vremenu, teorije koje pokušavaju definirati što je to radnička književnost ili radnička kultura, radnička književnost ili kultura u sklopu ideologije ili strategija nekih političkih entiteta itd, itd. Dakle, bilo kakve analize koje uključuju radničku klasu i umjetničke proizvode dolaze u obzir. Jedan od podtemata u prijevodnom bloku zasigurno će biti i fenomen tzv. freeter književnosti u Japanu ili, kako se još naziva, japanske neoproleterske književnosti. Radi se o fenomenu koji nastaje u 90-im godinama i traje do danas, a koji je indirektna posljedica proboja neoliberalnih mjera u japansku ekonomiju i politiku. Također će se naći i prijevodni podtemat o radničkoj klasi i književnosti u Vajmarskoj Njemačkoj. Posebno se pozivaju studenti humanističkih ili srodnih društvenih znanosti s područja zemalja bivše Jugoslavije da se odazovu svojim radovima. Traže se radovi koji nisu prethodno objavljivani. Svoje radove i sve ostale upite možete poslati na e-mail adresu: k.casopis@gmail.com. Rok za slanje radova: 1.6. 2015.

SUPERUHO U TVRĐAVI

Već najavljeno drugo izdanje SuperUho festivala na kojem će nastupiti bitna imena globalne nezavisne glazbene scene:  Einstürzende Neubauten, Flogging Molly, Sun Kil  Moon, of Montreal, King Khan And The Shrines, Rosetta,  Ought i mnogi drugi održat će se po novom žednouhom scenariju od 3. do 5. kolovoza, i to ove godine na velebnoj šibenskoj tvrđavi Sv. Mihovil gdje će biti smješten glavni festivalski program. Popratni dnevni i noćni program odvijat će se na gradskoj plaži Banj, a iznad plaže bit će pozicioniran festivalski kamp. Prethodno najavljen koncert Flogging Molly kao uvod u festival postaje prvim pravim festivaskim danom kada će pored njih nastupiti i mnogi drugi izvođači. Prošlogodišnji koncept pozornica – Žedno uho stage, Drugi stage, ISKON DJ stage, Akustika stage te ISKON lounge ostaje sadržajno isti, a bit će obogaćen još jednom konceptualnom akustičnom pozornicom na lokaciji u sklopu tvrđave Sv. Mihovil. Žedno uho stage bit će smješten na glavnom izvedbenom platou tvrđave Sv. Mihovil ispred tribina na istom mjestu gdje je prošle godine The National izveo dva nastupa zaredom. Lokacija Drugog stagea bit će smještena u prostoru ispod gledališta tvrđave Sv. Mihovil udaljena svega 20-ak metara od glavnog stagea. Novina u ovogodišnjem izdanju SuperUho festivala je još jedna nadodana pozornica na kojoj će nastupati kantautori u akustičnoj izvedbi u sumrak, a za uređenje i lounge ugođaj pobrinut će se Iskonov kreativni tim. Nova pozornica nalazit će se na prekrasnom platou ispred ulaza u tvrđavu Sv. Mihovil – najatraktivnijem vidikovcu u Šibeniku odakle će posjetioci uživati u panoramskom pogledu na šibenski arhipelag.

preuzmi
pdf