#440 na kioscima

15.7.2015.

 

Najave


Pride za siguran Split

Peti Split Pride će se održati 6. lipnja 2015. godine s početkom okupljanja u Đardinu u 17 sati. Povorka kreće u 18 sati iz Đardina ulicom Kralja Tomislava, Marmontovom ulicom, Rivom, ulicom Marka Marulića te Narodnim trgom preko Bosanke ulice do Đardina, gdje će se održati Split Pride program. Slogan Split Pridea ove godine jest “Izađimo u siguran Split!“ čime se želi ukazati na nasilje na splitskim ulicama koje se događa nad splitskim lezbijkama, gejevima, biseksualnim i transrodnim osobama. Iako postoje zakonske mjere za sankcioniranje počinitelja nasilja iz mržnje, u Splitu još nitko nije kažnjen. Homofobija u sustavu i nerješeni slučajevi ulijevaju nepovjerenje, te se žrtve teško i odlučuju na prijavljivanje zločina. Udruga Rišpet – LGBT udruga Split poziva sve građanke i građane grada Splita da pokažu solidarnost i da svojim dolaskom na Split Pride podrže osnovna ljudska prava lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba koje sustav degradira.

Animafest

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb će od 9. do 14. lipnja u kina Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol donijeti više od 300 izvrsnih kratkometražnih i dugometražnih filmova. Među naslovima se skrivaju svjetske premijere i brojni filmovi koji su već osvojili nagrade na prestižnim svjetskim filmskim festivalima. Filmove iz programa uvjetno se može podijeliti po četiri tematske linije: filmovi velikih autora, feel-good filmovi, animirane inovacije te društveno-politički filmovi. Među filmovima velikih autora izdvajaju se kratkometražni lutkarsko-animirani Gospodar estonskog veterana Riha Unta, Ne možemo živjeti bez kozmosa Konstantina Bronzita i Mačka susreće psa Paula Driessena. Među filmovima koji se koriste inovacijama i eksperimentom nalazi se kratki Svijet sutrašnjice sada već legendarnog Amerikanca Dona Hertzfeldta, izveden kolažiranjem računalnih podloga i vrlo jednostavnog crteža. Hrvatski autori Tomislav Babić i Dalibor Barić snimili su dugometražni filmski eksperiment Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji. Sve se navedene četiri tematske linije mogu naći i u filmovima objedinjenima ovogodišnjom tematskom okosnicom, Alisom u zemlji čudesa Lewisa Carrolla. Program “Majstori animacije“ povest će na putovanje kroz bližu i dalju povijest animiranog filma, gdje se ističu filmovi Michela Ocelota, francuskog velikana animiranog filma koji će primiti Animafestovu Nagradu za životno djelo. Hrvatski majstor animacije kojem se ove godine posvećujemo bit će Zlatko Bourek, autor koji od početaka svoje karijere figurira kao osobito markantna autorska pojava. Oni koji ga još nisu upoznali sad to mogu učiniti putem sedam njegovih filmova iz 60-ih i 70-ih. Bit će prilike i za uvid u austrijske animacijske eksperimente, od radova pionira austrijske nezavisne animacije do najaktualnijih radova. Tradicionalno ćemo gledati i pregled filmova koji su konkurirali za nagradu Cartoon d’Or 2014., strukovnu nagradu za najbolji europski kratki animirani film godine, kao i najzanimljivije animirane glazbene spotove (program “Kino za uši“). Sveprisutna animacija nezaobilazna je i u industriji videoigara, pa će u sklopu programa Animafest Pro, u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva, Akademijom likovnih umjetnosti i Deskom Kreativne Europe – Uredom MEDIA, ponovno biti organiziran game jam, odnosno radionica izrade računalnih videoigara. Jedan od mentora radionice bit će švicarska zvijezda indie game-dizajna Mario von Rickenbach, koji će održati i predavanje o iskustvima pri radu vizualno eksperimentalnih igara.

Festival mediteranskog filma

Grad Split od 5. do 13. lipnja po osmi put postaje filmska metropola Mediterana. Festival mediteranskog filma Split na tri lokacije prikazuje 66 filmova iz 31 zemlje, od čega čak 45 hrvatskih premijera. Festival otvara talijansko-albanski film Zakleta djevica, regionalna premijera debitantskog filma redateljice Laure Bispuri koji je osvojio publiku i kritiku na ovogodišnjem Berlinaleu. Dugometražni program FMFS-a sadrži još osam regionalnih i tri nacionalne filmske premijere, uz natjecateljski program koji sadrži 7 debitantskih naslova. Iz programa se izdvajaju nagrađivani bugarsko-grčki film Lekcija Kristine Grozeve i Petra Valčanovog, talijanski Klor Lamberta Sanfelicea, premijerno prikazan na Sundanceu, i španjolska Močvara redatelja Alberta Rodrigueza, koja je dobila čak 10 prestižnih nagrada Goya, uključujući one za najbolji film, režiju, scenarij i glavnog glumca. U programu je i nacionalna premijera domaćeg debitantskog filma Bijela kuća redatelja Ranka Paukovića o bračkom kamenu, otoku Braču i stečaju Jadrankamena. Po prvi puta se u službenom programu nalazi i mini serija, komedija Mali Quinquin francuskog redatelja Bruna Dumonta koji je dvaput slavio u Cannesu.  Valja preporučiti i program kratkih hrvatskih filmova pod nazivom "Ješke". Kompletan atraktivni program 8. Festivala mediteranskog filma Split, ostvaren i u suradnji s Animafestom, Zagreb Film Festivalom, Sarajevo Film Festivalom, Operacijom kino i Cirkuskom srijedom, može se pronaći na stranicama www.fmfs.hr, gdje je moguća i online kupovina ulaznica. Za one ‘staromodnije’, festivalske blagajne otvaraju se u Kinoteci “Zlatna vrata” prvog dana lipnja.

Tjedan suvremenog plesa

Tjedan suvremenog plesa u svom 32. izdanju održava se od 29. svibnja do 20. lipnja. Središnja lokacija je Zagrebački plesni centar, a ostale lokacije su Zagrebačko kazalište mladih, Muzej suvremene umjetnosti, DK Gavella, Kulturno informativni centar i Studentski centar. Ovogodišnji festival udomit će i dva EU projekta: Communicating Dance koji okuplja predstavnike plesnih organizacija iz Njemačke, Irske, Nizozemske, Italije, Francuske i Hrvatske, te Migrant Bodies koji razmatra fenomen migracija u najširem značenju ovog pojma, od migracija u prirodi do onih ljudskih. Suradnja s Izraelskom ambasadom predstavlja Baraka Marshalla, koji je odnedavno umjetnički direktor plesne skupine Inbal Dance te tako svoju plesnu karijeru nastavlja na relaciji Los Angeles – Tel Aviv. U Zagrebu će nastupiti s predstavom Wonderland. Tijekom festivala publika će imati prilike aktivno sudjelovati u plesnim radionicama, a novost je poziv publici da se okuša u izradi vlastite plesne knjige kroz radionicu koju će voditi Zoran Videoški. Uz filmske projekcije, Tjedan će obilovati i prezentacijama rada mladih generacija plesača škola suvremenog plesa iz Zagreba i Ljubljane, uz razgovor o očekivanjima mladih plesača u trenutku ulaska u ovu zahtjevnu profesiju. Međunarodni dio programa posvećen je suradnji s Francuskom, kroz projekt Rendez-vous Festivala Francuske u Hrvatskoj. Između ostalog, predstavit će se novija generacija francuskih koreografa, ali i oni koje smo imali prilike upoznati ranijih godina (poput Cie Nacera Belaza, Boris Charmatz, Vincent Mantsoe). Neke upoznajemo po prvi puta, poput koreografkinje Myriam Gourfink, ili pak mladog plesnog dvojca okupljenog oko nagrađivane skupine Sine qua non arts i mladih autora okupljenih oko Collectif Es ili pak autora oko multimedijalne predstave HAKANAI. Predstavit će se i najnovija koreografija Thierryja Smitsa, predstava ReVolt, nedavno premijerno izvedenu u Belgiji. Po prvi put predstavit će se i poljski umjetnici s predstavom Nijinsky: Posvećenje Snova u produkciji Teatra Bretoncaffe, za koju su dobili najviša priznanja koja u Poljskoj za ples dodjeljuje Ministarstvo kulture, kako za koreografiju tako i za izvedbu, a poslastica koja će obradovati one koji prate suvremenu mimu bit će nastup slavne Karine Holla. 

preuzmi
pdf