#440 na kioscima

17.8.2015.

 

Najave


UMJETNICI U ŠTAGLINCU

U Štaglincu se održava Međunarodni susret umjetnika “Antonio G. Lauer“. Na imanju Moja zemlja bit će postavljene video instalacije svih performansa  koji su se odvili kroz deset godina. Zajednički hepening s publikom popratit će lokalni Podravski blues bend. U kinu Velebit održat će se će promocija kataloga Štaglinec 2005 - 2015 koja se sastoji od tekstova i eseja (Philip Babot, Irena Bekić, Vlasta Delimar, Antonio Grgić, Pino Ivančić, Suzana Marjanić, Akiko Sato, Marijan Špoljar, Vlatko Vincek), kronologije, reprodukcija radova te dokumentarne fotografije izvedenih performansa i svedočanstva publike kao važnog faktora događanja. U istom kinu bit će prikazani performansi koje je Antonio G. Lauer (poznat i kao Tomislav Gotovac) radio u Štaglincu od 2005. do 2009. U organizaciji Muzeja grada Koprivnice, u Galeriji Koprivnica održat će se velika dokumentarna izložba u povodu deset godina djelovanja umjetničke organizacije Moja zemlja Štaglinec. Za publiku iz Zagreba organiziran je prijevoz autobusom koji polazi u subotu 4. srpnja u 11sati, a bit će postavljen na sjevernoj strani Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

JUGOSLAVENSKI DISKO

U Galeriji SC u Zagrebu otvara se izložba Ostati živ: Socijalistička disko kultura. Autor izložbe je Marko Zubak. Tema je socijalistička disko kultura koja se krajem 1970-ih i početkom 1980-ih razvila u SFRJ, uvukavši se u brojne pore društva, da bi naposljetku ostala zaboravljena. Izložba otkriva kako se disko udomaćio u novom, naizgled neprikladnom  socijalističkom kontekstu i, stapajući se s neposrednim impulsima, rezultirao autohtonom disco inačicom. Nasuprot dosadašnjoj ignoranciji i, nerijetko, preziru, discu se prilazi kao bitnoj i složenoj pojavi čiji su se učinci prelili izvan izvorne glazbene sfere, prikazujući njegove mnogobrojne dimenzije koje tvore širu kulturu – od potrošačkog hedonizma i novog životnog stila do mitskog prostora koji ju je obilježio i središnjeg plesnog rituala. Izložba se otvara u subotu, 4. srpnja u Galeriji SC, s početkom u 20 sati. Za prikladnu zvučnu kulisu zadužen je DJ WC 7. Izložba je otvorena do 18. srpnja, radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

PERMAKULTURA I LOST THEORY

Od 12. do 17. kolovoza u Deringaju kod Gračaca održava se glazbeni festival Lost Theory. I ove godine organizacija festivala u suradnji sa Zelenom mrežom aktivističkih grupa (ZMAG) iz Vukomerića priprema tečaj permakulture u trajanju od dva tjedna, točnije od 29. srpnja do 12. kolovoza. Permakultura se temelji na integriranim tradicionalnim i suvremenim znanjima koja se koriste za stvaranje praktičnog načina života koji oponaša prirodne procese i stvara obilje u sustavu bez ravnoteže. Kako bi se to postiglo, koristi se sistem dizajniranja koji se bazira na skladu, održivosti i produktivnosti pomoću skupa načela. U sklopu 72-satnog intenzivnog tečaja polaznici uče koristiti praktična znanja i vještine kroz dizajn vlastitih projekata. Tečaj organizira Cvijeta Biščević iz udruge ZMAG, a nositeljica tečaja je Gordana Dragičević, diplomirana premakulturna dizajnerica. Kako bi polaznicima osigurali kvalitetna predavanja, na tečaju će predavati nekoliko predavača specijaliziranih u različitim područjima permakulture. Predavanja se u cijelosti održavaju na otvorenom u prirodi, a kako bi se omogućilo sudjelovanje internacionalnim polaznicima, odvijat će se na engleskom jeziku. Osim predavanja, tečaj uključuje i praktične vježbe, izradu osobnog projekta polaznika, te izlet na reciklirano imanje Vukomerić. Cijena tečaja iznosi 550€, a uključuje i ulaznicu za sve dane festivala, tri obroka dnevno za vrijeme trajanja tečaja, osiguranje u slučaju nezgode, izlet na reciklirano imanje te sve potrebne materijale. Kompletan popis predavanja i vježbi, te kako se prijaviti provjerite na web stranici festivala.

MAKEDONSKI SUVREMENI UMJETNICI

U Laubi je otvorena izložba Esencija postojanja – makedonska suvremena umjetnost koja traje do 26. srpnja. Izložba obuhvaća radove trideset makedonskih suvremenih umjetnika koji na različite načine reagiraju na egzistencijalna načela koristeći različite medije likovnog izraza – od klasičnih: slikarstva, grafike, skulpture, preko instalacija, objekata, fotografije, videa, digitalnog printa, performansa, zvučnih instalacija ... Odabrani umjetnici su: Ismet Ramičević, Metodi Angelov, Atanas Botev, Vana Urosević, Irena Paskali, Aleksandar Stankovski, Velimir Zernovski, Đorđe Jovanović, Marija Sotirovska, Diana Bogdanovska, Igor Sekovski, Slavica Janeslieva, OPA, Mihaela Jovanovska, kolektiv Zero, Dimče Dimeski, Igor Toševski, Goce Nanevski, Darko Aleksovski, Krunislav Stojanovski, Zenit Balaži, Mirna Arsovska, Zorica Zafirovska, Aleksandar Spasovski i Žaneta Vangeli. Kustosi izložbe su Maja Ćankulovska – Mihajlovska, Goranco Gjorgjievski i Ana Frangovska (Nacionalna galerija Makedonije, Skopje).

VEXX U ZAGREBU

U klubu Močvara 14. srpnja gostuju američki bend Vexx i zagrebački bend The Celetoids. Vexx je mlada punk rock grupa iz sjeverozapadnog SAD-a koja inspiraciju crpi iz ostavštine američkih punk bendova kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih godina tipa Legal Weapon, The Avengers, X, The Dils i Zero Boys. Uživo glase za jedan od trenutno najenergičnih punk rock bendova iz SAD-a. Potporu im daje novi zagrebački bend The Celetoids kojeg čine članovi Modern Delusion, Black Gust i Chresus Jist. Muzički Celetoidsi sviraju spoj garažnog rocka i 77 KBD punka, a setovi su im kratki i eksplozivni pa ako ih mislite uloviti, savjetujemo vam da dođete na vrijeme. Prije, između i nakon bendova muziku pušta DJ Howdy Partner (Zagreb).

preuzmi
pdf