#440 na kioscima

1.9.2015.

 

Najave


Cakes da Killa u Zagrebu

U zagrebačkom klubu Attack 26. lipnja nastupit će Cakes da Killa, mladi reper iz New Jerseyja i protagonist kratkog dokumentarca "NO HOMO". Svoj prvi mixtape Easy Bake Oven izdao je 2011., a s Eulogy izdanim 2013. uslijedio je i veći komercijalni uspjeh. Iako ga se zbog seksualne orijentacije svrstava u "queer rap" s Le1f-om, Mykki Blanco, Zebra Katzom i drugima, Cakes se ističe svojim flowom, a zbog eksplicitno erotičnih i često duhovitih stihova sličniji je Lil’ Kim ili Remy Ma. Uz njega nastupaju domaći DJ-evi: PV$$Y-A$$ NłGGAZ, Mapalma, World PC i VJ Flufflord. Organizator koncerta je Živa muzika, a ulaznica iznosi 40 kuna.

Studentski rad na temu roda

Centar za ženske studije objavljuje Natječaj za dodjelu Nagrade za studentski rad na teme žena odnosno rodne problematike. Natječaj je otvoren od 15. travnja do 1. listopada 2015. godine. Pravo natjecanja za Nagradu imaju svi studenti i studentice preddiplomskih, diplomskih i integriranih  studija hrvatskih Sveučilišta, svih znanstvenih i umjetničkih područja. Na Natječaj studenti i studentice prijavljuju znanstvene, stručne, seminarske ili umjetničke radove nastale u akademskoj godini 2013./2014. koje su, kao sastavni dio studentskih obveza, pozitivno ocijenili njihovi nastavnici/e odnosno mentori/ce na njihovim matičnim fakultetima. Prema opsegu, rad koji se prijavljuje za Nagradu mora imati najmanje 15 kartica. Rad koji se prijavljuje za Nagradu treba se tematski baviti ženskom odnosno rodnom problematikom, pokazati adekvatno znanje o sadržajima vezanima uz temu, odgovarajućoj metodologiji i poznavanje stručne literature. Prema odluci Odbora Centra za ženske studije, a na prijedlog Prosudbenog odbora, Nagrada koja je predmet ovog Natječaja sastoji se od povelje i novčanog iznosa. Ostale detalje o natječaju i procesu prijave možete pronaći na mrežnim stranicama Centra: www.zenstud.hr.

Etnolozi i folkloristi u Zagrebu

Međunarodno udruženje etnologa i folklorista (International Society for Ethnology and Folklore/ SIEF) održat će od 21. do 25. lipnja 2015. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 12. kongres SIEF-a. Lokalni organizatori kongresa su Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Institut za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Temom ovoga kongresa Utopije, stvarnosti, baštine: etnografije za 21. stoljeće SIEF želi doprinijeti promišljanjima gorućih pitanja današnjice. Zagrebački kongres ugostit će oko 950 humanističkih i društvenih znanstvenika iz 57 zemalja svijeta (ponajviše iz Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, skandinavskih zemalja, Italije, Austrije, SAD-a, Kanade i susjednih zemalja), čime je zagrebački kongres etnologa i folklorista najveći u 50 godina postojanja SIEF-a.  Plenarna izlaganja održat će istaknuti znanstvenici Orvar Löfgren sa Sveučilišta Lund u Švedskoj, Deborah Kapchan sa Sveučilišta u New Yorku, Bernhard Tschofen sa Sveučilišta u Zürichu te Jasna Čapo kao predstavnica domaćina. Kongresna izlaganja, okrugli stolovi, radionice, projekcije filmova te sajam knjiga će se održavati na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na SIEF-u se može sudjelovati na različite načine – družeći se s izlagačima, debatirajući na okruglim stolovima, posjećujući radionice ili projekcije etnografskih filmova, predstavljanja knjiga, te razgledavajući sajam znanstvenih i stručnih izdanja. Radni jezici kongresa su engleski, francuski i njemački.

Slovenski performans i video u Korčuli

U galeriji Siva ) ( zona u Korčuli je 15. 6. otvorena izložba “Utrka s vremenom 2: Performans i video u retrovizoru“ koja je otvorena do 7. 7. Kustosica izložbe Barbara Borčić odabrala je osam video radova nastalih od 1976. do 2014. koji reflektiraju odnos medija performansa i video umjetnosti. Video radove predstaviti će slovenski umjetnici i grupe Martina Bastarda / Mateja Ocepek / Nataša Skušek, Mateja Bučar, Ana Čigon, Tomaž Furlan, Marko A. Kovačič i Miha Vipotnik. Siva ) ( zona, prostor suvremene i medijske umjetnosti, time započinje desetu izlagačku sezonu na novoj, dosada petoj lokaciji u gradu Korčuli - Put Sv. Nikole bb. Izložba će biti otvorena svakodnevno od 21 do 22 sata a na telefonsku najavu može se organizirati posjet u neko drugo vrijeme (kontakti na web stranici sivazona.hr).

Filmska radionica “Frooom“

Udruga Bacači sjenki i ove godine organizira edukativne filmske radionice FROOOM namijenjene djeci i mladima od 9 do 14 godina. Kroz intenzivni obrazovni proces djeca uče o prirodi filma ekperimentirajući sa svim onim što je do filma, kakvog ga danas mi poznajemo, dovelo: od kineskih zoetropa, preko manirističkih optičkih eksperimenata, animacija fotografije i camere obscure, do tonskog filma u boji, računalnih programa i digitalne tehnologije. Polaznicima radionice se kroz suvremene metode sudjelovanja u procesu nastave daju osnove cjelovitog promišljanja filmske i vizualne kulture uvidom u složen i uzbudljiv proces nastajanja filmske umjetnosti. U raspored edukacija FROOOM-a uključeno je osiguranje svih polaznika te kvalitetan topli obrok, a radionica se odvija uz stalnu prisutnost iskusnog psihologa.

Termini ovoljetne škole su: 29.6-3.7. (početna, napredna i majstorska grupa polaznika), 6.7.-11.7. i 13.-17.7. Tjedni program stoji 680 kuna. Besplatne filmske matineje u 11 sati su svakog utorka, četvrtka i subote od 29. lipnja do 18. srpnja. Imena pedagoga, uvjete za prijavu, popuste i sve druge detalje pronaći na web stranici frooom.eu.

Sto godina Barthesa

U povodu stogodišnjice rođenja Rolanda Barthesa, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište Paris-Diderot i ANR Pouvoir des arts Sveučilišta Paris-Sorbonne organiziraju međunarodni znanstveni skup o artikulacijama triju središnjih pojmova u opusu Rolanda Barthesa: stvaranja, emocije i užitka. Skup će se odvijati od 29. lipnja do 1. srpnja u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu. Među 21 sudionikom iz sedam različitih zemalja, ističu se Dominique Rabaté, esejist, kritičar i profesor francuske moderne i suvremene književnosti te Alexandre Gefen, kritičar i sveučilišni profesor.

preuzmi
pdf