#440 na kioscima

18.7.2013.

Jelena Ostojić  

najave


O desnom ekstremizmu

Izložba “Netolerantnost / normalnost” nastala je u sklopu projekta “Početi najbolje što se može (kako govorimo o fašizmu?)”, a u prostoru Galerije Nova, za vrijeme njenog trajanja do 20. srpnja, paralelno je organizirana čitaonica koju je pripremila Alerta - Centar za praćenje desnog ekstremizma i protudemokratskih tendencija. Alerta se bavi proučavanjem i edukacijom o desnom ekstremizmu, u koji ubrajaju one politike i političke projekte koji kao odgovor na društvene probleme nude izrazito autoritarna i protudemokratska rješenja. U čitaonici će biti dostupan i novi broj časopisa Revolucija: klasa protiv klase u izdanju Crvene akcije, koji se bavi pitanjima tranzicije, prošlih i budućih socijalizama, te revolucionarne politike i umjetnosti. Na izložbi će biti predstavljeni radovi Discoteca Flaming Star, Beate Engl, Haruna Farockija, Karla Holmquista, Ralfa Homanna, Scotta Kinga, Katrin Mayer i Heiko Karn. Svi radovi tematiziraju jačanje desnih tendencija u političkom spektru i prateću stigmatizaciju svega tumačenog kao strano te na njih odgovaraju umjetničkim formama koje veličaju pokrete ne-identiteta, hibridnosti i čudovišnoga.

Ljubav, vjera i nada prema Ulrichu Sedlu

Ulrich Seidl još jednom dolazi na Motovun Film Festival, a u programu će se naći njegova tri filma. Riječ je o trilogiji Paradies od koje je prvi film Paradies: Liebe bio u konkurenciji za Zlatnu palmu Filmskog festivala u Cannesu 2012. godine, Paradies: Glaube je dobitnik posebne nagrade žirija na 69. Venecijanskom filmskom festivalu, a treći nastavak, Paradies: Hoffnung je premijerno prikazan na 63. Berlinskom filmskom festivalu. Ulrich Seidl često je nazivan jednim od najkontroverznijih filmaša današnjice, a Werner Herzog nakon gledanja njegovog filma Životinjska ljubav izjavio je da mu nikada prije neki film nije omogućio izravan pogled u pakao. Seidl ističe kako njegovi filmovi nisu kritika pojedinaca, već društva i kako njima ne želi zabavljati publiku, već je dirnuti i možda  uznemiriti te suočiti samu sa sobom. Ovogodišnji Motovun Film Festivalu održava se od 27. do 31. srpnja.

Između ideje i realizacije

“Prostori između - Dijalozi o dizajnu “ je izložba nastala kroz seriju intervjua s dizajnerima i arhitektima o njihovim iskustvima u radu na postavljanju izložbi.  Nina Bačun, Ana Dana Beroš, Mario Beusan, Dora Bilić i Tina Müller (studio Bilić Müller), Oleg Hržić, Vanja Iilić, Nikolina Jelavić Mitrović, Željko Kovačić, Damir Prizmić i Nika Pavlinek, Marko Rašić i Vedrana Vrabec (Studio Rašić) te Marko Šesnić i Goran Turković govore o  pristupima u rješavanju postava, suradnji s kustosima i institucijama te komunikaciji s publikom. Kroz izložbu se nastoji promisliti koncept postava u suodnosu s dokumentarnim materijalom prikupljenim kroz intervju s ciljem otvaranja mjesta za diskusiju o današnjoj ulozi dizajna i arhitekture u postavima izložbi. Sama izložba rezultat je autorske suradnje kustosice Lee Vene i dizajnerica i arhitektica Marijane Gradečak i Katarine Matković na postavu koji je baziran na participaciji publike te direktno interpretira temu izložbe. Izložba se otvara u četvrtak 4. srpnja u 20 sati u galeriji HDD-a, a može se pogledati do 17. srpnja.

preuzmi
pdf