#440 na kioscima

15.9.2015.

 

Najave


Punoljetni Motovun Film Festival

Od 25. do 29. srpnja održava se 18. izdanje svima znanog filmskog festivala u Motovunu. Selektori Jurica Pavičić i Milena Zajović u glavni su program uvrstili većinom europske filmove, a valja izdvojiti francuski Mali Quinquin Bruna Dumonta, film Jastog grčkog autora Jorgosa Lantimos, “canneski, a naš“ Zvizdan Dalibora Matanića, kao i djelo Alias María kolumbijskog redatelja Josea Luisa Rugelesa. Uz glavni program i program kratkih filmova, održavaju se i prigodni programi kao što su “Dvadeset godina Dogme“ posvećen glasovitom skandinavskom filmskom pokretu, ciklus “Pomozi bože!“ s dokumentarnim filmovima o vjerskom fanatizmu i suradnja “Rendez-vous s Francuzima“. U glazbenom programu nastupaju Repetitor, ABOP, Joke i Džambo Agušev.

Trijenale u Gliptoteci

Trijenale hrvatskog kiparstva je revija recentne skulptorske produkcije koja se održava u Zagrebu od 1982. godine. U vremenu od prvoga Trijenala do danas razvoj ove umjetnosti išao je u smjeru sve multimedijalnijeg shvaćanja. U Gliptoteci HAZU otvoreno je 12. trijenale hrvatskoga kiparstva, na kojem se predstavljaju radovi 36 autora i samostalna izložba dobitnika Velike nagrade prošlog Trijenala Igora Rufa. Izložba ostaje otvorena do 10. rujna. Autori zastupljeni na trijenalu su Stipe Babić, Maja Bachler, Marina Bauer, Neven Bilić, Ida Blažičko, Luana Brhanić, Petar Dolić, Vitar Drinković, Ivan Fijolić, Vojin Hraste, Đorđe Jandrić, Svjetlan Junaković, Ozren Kecerin, Danijel Kovač, Ines Krasić, Denis Krašković, Mateja Krnjak, Božica Dea Matasić, Tihomir Matijević, Mak Melcher, Ivana Mrčela, Predrag Pavić, Marijana V.Pende,  Janko Petrović, Petar Popijač, Damir Sokić, Dalibor Stošić, Vlatka Škoro, Josipa Štefance, Goran Štimac, Vice Tomasović, Dražen Vitolović, Mirjana Vodopija, Nikola Vrljić, Nikola Vudrag i Tina Vukasović.

Braut u Splitu

U Splitu se otvara izložba posvećena nedavno preminuloj fotografkinji Marija Braut. Rođena u Celju 1929., fotografijom se počela baviti 1967. godine, pod mentorstvom Toše Dabca. Radila je u brojnim zagrebačkim galerijama i današnjem Muzeju suvremene umjetnosti, za koji je snimala portrete umjetnika i fotografije za kataloge. Izlagala je na više od stotinu samostalnih i skupnih izložbi. Redovito je objavljivala fotografije u dnevnim listovima, časopisima i publikacijama za likovnu umjetnost, arhitekturu i kazalište. Splitska izložba bit će otvorena od 14. srpnja do 2. kolovoza u splitskoj Galeriji Umjetnina. Fotografije pripadaju fundusu muzeja, a nova kustoska interpretacija njeno stvaralaštvo namjerava dodatno približiti publici. Konceptom izložbe stvara se svojevrstan triptih, gdje se svaki njegov dio gradi kao simbolički ciklus razvoja zajedno s pripadajućim metaforičkim uvodom, zapletom i raspletom. Naime, radi se o prikazu triju razvojnih ciklusa, čovjekovog, prostornog i društvenog, koje je Marija Braut tijekom godina zabilježila svojim fotoaparatom. Kustosi izložbe su Božo Kesić i Antonija Mihovilović.

Jazz is back!

Festival "Jazz Is Back!" pokrenuo je 1999. legendarni hrvatski glazbenik Boško Petrović. Grožnjan, jedinstveni istarski grad kulture i umjetnosti , gdje je Boško djelovao kao voditelj ljetne škole jazza u međunarodnom centru Glazbene mladeži, dobio je tako i svoj jazz festival. Festival od ove godine nosi u nazivu dodatak "B.P." u spomen na svog osnivača. Održava se od 12. do 28. srpnja, a nastupaju Jazz orkestar HRT-a, Elvis Stanić Group, Mike Sponza & The Blues of the Month Club, Teo Collori in Momento Cigano - Gypsy Swing Acoustic Project, Karlheinz Miklin Group, Renee Maning & All Grown Up, JD Walter Quartet i brojni drugi izvođači.

Silbensko kulturno ljeto

Ovogodišnje Silbensko kulturno ljeto otvara se umjetničkom kolonijom Garbage Epic, tijekom koje će se očistiti silbenske plaže od morem i ljudskom rukom nanesenog otpada te od njega kreirati skulpture koje će biti prikazane na izložbi. Skulpture će potom biti ponuđene na aukciji kako bi se skupila sredstva za daljnje ekološke akcije na otoku. Ove godine stanovnicima otoka bit će na raspolaganju pet kreativnih radionica posvećenih suncu, te dva filma za djecu. I ove godine, u suradnji s Kinom Mediteran i Liburnia Film Festivalom, bit će prikazano pregršt svježih filmskih naslova u improviziranom Kinu pod zvijezdama, a u goste dolaze Dražen Franolić i Kamenko Ćulap sa zvukovima arapske lutnje i raznih udaraljki, zatim francuska ska atrakcija JOKE, zagrebački avangardni sastav Franz Kafka Ensemble, ženski zbor Čipkice, a festivalska događanja zatvaraju se koncertom pulske grupe Nola. Silbensko kulturno ljeto nastalo je 2010. godine da bi se u sezoni lokalnom stanovništvu i gostima otoka Silbe ponudio kreativni i kulturni sadržaj, te se ovaj projekt s godinama proširio na umjetničku platformu SEA Silba Environment Art, koja i van sezone organizira razne sadržaje na Silbi. Silbensko kulturno ljeto održava se od 10. srpnja do 14. kolovoza na otoku Silbi.

Rock na Vrbniku

Na krčkom Vrbniku od 31. srpnja do 2. kolovoza održava se premijerno izdanje Feel So Fine Weekenda. Festival će predstaviti sedam indie, blues i rock izvođača: Radio Aktiv, Stray Dogga, J.R. Augusta, Rolin Humes, Irenu Žilić, M.O.R.T. i Kundyak Mezhie.

Radio Aktiv je ska/reggae osmerac sastavljen od glazbenika iz Pule i Zagreba. Stray Dogg je beogradski indie-folk/americana bend predvođen karizmatičnim Dukatom Strajnićem. Stray Doggu će se ovom prigodom na stageu priključiti mladi umjetnik, kantautor i multiinstrumentalist Nikola Vranić a.k.a. J.R. August iz Zaboka. Rolin Humes je pop/rock/blues kvartet nastao 2011. Izrazito su koncertno aktivni, a dobili su i veliki broj nagrada od kojih valja izdvojiti pobjedu na Blues Challengeu u Zagrebu čime su dobili priliku predstaviti Hrvatsku na International Blues Challengeu u Memphisu. Irena Žilić je kantautorica iz Zagreba koja je izdala jedan od najhvaljenijih hrvatskih albuma u posljednje vrijeme pod nazivom Travelling. M.O.R.T. je beskompromisni autorski punk/blues bend iz Sinja, koji postoji od 2003., ali s ozbiljnijim radom i većim brojem nastupa kreću prije 4 godine. Kundyak Mezhie je četveročlani psychodelic rock bend iz Splita osnovan 2005. godine kojeg čine iskusni muzičari koji sviraju u brojnim drugim bendova i projektima.

preuzmi
pdf