#440 na kioscima

11.9.2013.

Jelena Ostojić  

Najave


iši nekreativno!

Kenneth Goldsmith američki je pjesnik i predavač na Pensilvanijskom sveučilištu koji se bavi konceptualnim pristupom pjesništvu što je razvidno iz njegovog tekućeg projekta pod nazivom “Printing out the Internet“. Naime, iza ovog naziva krije se poziv sudionicima internetske komunikacije da isprintaju neki dio interneta, bilo da je to dio vlastite komunikacije, bloga ili primjerice, cijelu arhivu nekih novina, a isprintani materijal bit će potom izložen i javno čitan u sklopu izložbe u galeriji LABOR u Mexico Cityju.

U predavanju “Nekreativno pisanje” koje će Goldsmith održati 18. srpnja u 19 sati u prostorima kluba Mama u Zagrebu, krenut će od pitanja mogu li tehnike za koje se tradicionalno smatralo da ne spadaju u književnost — poput postupaka iz računalnog svijeta kao što su word processing, databasing, identity ciphering i intenzivno programiranje — nadahnuti redefiniranje spisateljske prakse. Internet i digitalno okruženje stavljaju pisce pred izazov i priliku da iznova promisle kreativnost, autorstvo i odnos prema jeziku. U jeku dostupnosti velikih količina teksta i jezičnog korpusa pisci mogu napraviti iskorak iz stvaranja novih tekstova i pozabaviti se manipuliranjem, pretraživanjem, prisvajanjem i rekonstruiranjem već postojećih. Goldsmith će prvo objasniti koncept nekreativnog pisanja, a zatim ponuditi čitanje radova pisaca koji su se prihvatili tog izazova. Zahvaćajući širok spektar tekstova i tehnika, bilo da je riječ o upotrebi Google searcha u poetskoj praksi preko aproprijacije svjedočenja u sudnici, predavanje će ukazati na paralele između suvremenih praksi i praksi pisanja s početka dvadesetog stoljeća.

Istarska festivalska događanja

Već s početkom ljetne sezone Istru se svakako može izdvojiti po brojnosti i raznovrsnosti kulturnih događanja koja su, doduše, po već uhodanoj hrvatskoj špranci uokvirena u gotovo isključivo festivalsku organizacijsku formu.

Pulski filmski festival nakon Međunarodnog dijela programa, u glavnoj, nacionalnoj sekciji 60. izdanja festivala, koja će se održati od 20. do 27. srpnja, prikazat će 14 filmova, od kojih će dvanaest biti premijerno prikazani. Festival će otvoriti Majstori Dalibora Matanića, a moći će se pogledati i Obrana i zaštita Bobe Jeličića, Simon Čudotvorac Petra Oreškovića, Kauboji Tomislava Mršića te drugi filmovi. O ovogodišnjim nagradama odlučivat će scenarist i redatelj Petar Krelja, producent Stanislav Babić, glumica Gordana Gadžić, direktor fotografije Slobodan Trninić te redatelj i montažer Damir Čučić.

Odmah po završetku Pulskog festivala na redu je Motovunski filmski festival koji se održava od 27. do 31. srpnja. Osim što ugošćuje Ulricha Seidla te prikazuje njegovu trilogiju Pradies, u glavnom programu donosi i tri off-holivudska filma sa Sundancea - Frances Ha Noaha Baumbacha, Gimme the Loot, Adama Leona te Kompjuterski šah Andrewa Bujalskog. Na programu je i nekoliko provokativnih dokumentaraca među kojima se izdvajaju Pussy Riot o istoimenoj ruskoj grupi disidentica i Fuck for Forest, film o kolektivu aktivista koji prodaju svoje porno uratke a sav prihod daju za spas amazonske prašume.

Osim filmskih festivala u Istri se održava šarmantna manifestacija u Pićanu pod nazivom Legendfest – festival legendi, mitova i priča. Za trajanja Festivala, od 26. do 28. srpnja, Pićan je odjeven u stare istarske tkanine; tu su stanovnici u istarskoj nošnji, vizuali glagoljice i zvuci istarske melodije. Svaki prostor, prazna kuća, livada ili trg ispunjeni su umjetničkim sadržajima kao npr. pjesnicima koji recitiraju, pripovjedačima, skečevima i predstavama na temu istarskih predaja i legendi, glazbenim točkama…

Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat, međunarodni ljetni plesni festival, već je tradicionalno okupljalište brojnih plesnih umjetnika, pedagoga, stručnjaka, kritičara, programatora festivala… Ovogodišnje izdanje obilježit će koreografi iz Danske, Norveške, Belgije, Slovačke, Cipra, Španjolske, Francuske i Hrvatske. Od autora koji će se predstaviti na ovogodišnjem festivalu izdvajaju se Bo Madvig, Jo Stromgren Kompani, Maša Kolar, Les SlovaKs, Fabien Prioville Dance Company, UgrenKoulas Company, Zagrebački plesni ansambl, Andreja Široki, Bruno Isaković, Natalija Manojlović te Roberto Olivan. Festival se održava od 19. do 23. Svibnja na raznim lokacijama u Svetvinčentu.

Pitanje odnosa teorije i prakse

Novi broj časopisa Stvari koji izdaje organizacija mladih filozofa Gerusija bavi se pitanjem odnosa teorije i prakse koje je danas možda aktualnije nego ikada, a glavnim izazovom smatraju pronalazak pozicije s onu stranu tih jednostranih opcija. “Teorija, ukoliko je radikalna, mora biti aktivistička” stoji u uvodniku časopisa čiji je podnaslov “časopis za teorijske prakse”. Program predavanja pod nazivom “Uvod u radikalne teorije” koje je Gerusija organizirala kroz 2012. i 2013. godinu, trebao je ponoviti vezu koja je prisutna i u podnaslovu časopisa. Program predavanja već je bio kontra-edukacija i re-edukacija: kontrirao je selekciji na fakultetima koja isključuje ili prigušuje i neutralizira teorije koje su kritične prema postojećem društvu i ideji da se znanje mora prilagoditi i podrediti tržištu. Predavanja na Uvodu u radikalne teorije održalo je trideset i troje teoretičara, a u novom broju Stvari zastupljeno ih je šesnaest, među njima Ankica Čakardić, Mislav Žitko, Primož Krašovec, Aleksandar Stojanović, Đorđe Hristov, Vuk Vuković i Maja Solar. Đorđe Hristov i Tatjana Karg preveli su tekst Michaela Heinricha Teorijska istorija Marksove kritike ekonomije, Lazar Atanasković preveo je s engleskog tekst Darka Suvina Moć bez nasilja: lekcija iz plemenskog komunizma, a Maja Solar, Marko Miletić i Vladimir Simović s njemačkog su preveli Manifest inicijative za demokratski socijalizam. Peti broj donosi intervju Aleksandra Matkovića s Ivom Marčetić o gradu kao centralnom mjestu eksploatacije, zajedničkim dobrima, socijalnom principu i samoorganizaciji te socijalističkom nasljeđu urbanizma, te intervju Maje Solar sa Stipom Ćurkovićem o medijima, kritičkom novinarstvu i zadrugama u kontekstu hrvatskog izdanja Le Monde Diplomatique te značenju i vrijednosti radikalnih teorija.

Šibenski razgovori

Prvo izdanje Festivala alternative i ljevice – Fališ održava se u Šibeniku od 4 do 8. rujna. Sadržajno festival obuhvaća nešto širi okvir tema pa će se na programu uz izbor filmova na relevantne društveno-ekonomske teme poput Inside Job Charlesa Fergusona, Katastrojke grčkih redatelja A. Chatzistefanou i K. Kitidi, naći i književne promocije, izložbe i koncerti. Središnji večernji termini rezervirani su za okrugle stolove. Naziv okruglog stola koji će se održati 5. rujna je “Književnost i angažman”, a na njemu će sudjelovati: Andrej Nikolaidis, Mima Simić, Emir Imamović, Marko Pogačar. Dan kasnije raspravljat će se o recentnim prosvjedima od Grčke, preko Slovenije i Njemačke, pa do Turske u sklopu okruglog stola pod nazivom “Europsko proljeće?” na kojem će govoriti Boris Buden, Ankica Čakardić, Igor Štiks i Srećko Horvat

preuzmi
pdf