#440 na kioscima

22.10.2013.

Jelena Ostojić  

Najave


Čileanski put u socijalizam

Prošlo je 40 godina od vojnog puča u Čileu u sklopu kojeg je vojna hunta pod vodstvom Augusta Pinocheta Ugarta, a orkestrirana od strane SAD-a, 11. rujna svrgnula socijalističku vladu i predsjednika Salvadora Allendea koji je prilikom opsade predsjedničke palače izvršio samoubojstvo.

Allende je pobijedio na predsjedničkim izborima 1970. postavši tako prvim deklariranim socijalistom na čelu jedne južnoameričke države izabranim putem izbora. Do pobjede je vodio dugi put stvaranja široke narodne fronte i nekoliko neuspjelih izbornih pokušaja. Tokom trogodišnje vladavine vrši se nacionalizacija, provodi agrarna reforma, siromaštvo i nejednakost se drastično smanjuju. Nakon puča Čile postaje laboratorijem ekonomsko-političke doktrine koju danas poznajemo kao neoliberalizam: vrši se masovna privatizacija, raste siromaštvo, ubijaju se i zatvaraju politički protivnici. Teorijsku pozadinu cijelom projektu daje grupa ekonomista poznata pod nazivom Chicago boys koji su ovo ime dobili jer su se školovali u Chicagu kod jednog od najpoznatijih promotora neoliberalne doktrine, Miltona Friedmana.

O čileanskom putu u socijalizam raspravljat će se na tribini koja će se održati u petak, 11. listopada, u 19 sati u prostorijama SABA-e (Hatzova 16). Govornici na tribini su Josip Jagić, Mislav Žitko i Mario Kikaš koji će govoriti o ovoj temi iz povijesnog, ekonomskog i društvenog aspekta te povezati tadašnji uspon socijalizma s recentnim događajima u ovoj južnoameričkoj republici u kojoj se, unatrag nekoliko godina, razvio jedan od najjačih studenskih pokreta lijeve orijentacije na globalnoj razini. Moderator diskusije je Marko Kostanić iz CRS-a, a tribinu organiziraju Mlade antifašistkinje Zagreba i Centar za radničke studije. Nakon tribine slijedi otvorena rasprava.

Zvuk + gesta + performans

Kako nove tehnologije utječu na naš doživljaj zvuka te kako se ozvučivanjem geste rađa nov način muzičkog izražavanja, nova konceptualna semantika glazbenog performansa te nova vrsta estetike pokazat će nam u sklopu dvodnevnog festivala eksperimentalne glazbe stručnjaci u ovom području David Pirrò, Frédéric Bevilacqua i Norbert Schnell. Ovaj događaj pod sloganom Zvuk + gesta + performans održat će se u Gorgoni, dvorani zagrebačkog MSU-a, 11. i 12. listopada. Istraživanje mogućnosti novih glazbeno–kompjuterskih sučelja, te dizajniranje novih glazbenih instrumenata otvaraju nove platforme glazbenom performansu i pružaju sasvim novo glazbeno iskustvo: izvođaču ali i publici. U petak, 11. listopada, u 20 sati nastupa David Pirró s prezentacijom naslovljenom Skladanje – Dizajniranje Enaktivog okruženja s Fizičkim Modelima. Njegov umjetnički opus obuhvaća interaktivne kompozicije i zvučne instalacije, kao i audiovizualne i elektroakustičke skladbe. Centralne teme njegovih radova su performativni aspekti u kompjuterskoj muzici i spacijalno zvukovne skladbe. U subotu, 12. listopada, u 20 sati predstavit će se Frédéric Bevilacqua i Norbert Schnell s prezentacijom “Pokret, Zvuk, Interakcije”. Ulaz na program festivala je slobodan.

Anime u Mami

Grupa anime entuzijasta u prostorijama net kluba Mama organizirala je tri anime projekcije koje će se održati u petak, 11. listopada s početkom u 17 sati.

Sennen Joyuu (2001.) djelo je cijenjenog autora Satoshi Kona, vjerojatno najpoznatijeg po filmu Paprika koji je inspirirao i američki blockbuster Početak Christophera Nolana. Kada Studio Gin’ei zaposli redatelja Gen’ya Tachibanu da snimi dokumentarac u povodu sedamdesete obljetnice osnutka, on otputuje do osamljene planinske kolibe kako bi intervjuirao idola svoje mladosti, zagonetnu Chiyoko Fujiwaru, koja je bila glavna glumica studija od tridesetih do šezdesetih. Dok se Chiyoko prisjeća svog života, Tachibana i njegov kamerman odjednom se nađu na bogatom i očaravajućem putovanju kroz vrijeme. Chiyokoini filmovi i osobna sjećanja isprepliću se sa sadašnjim događajima i nadilaze granice stvarnosti.

Neo Tokyo (1989.) je omnibus od tri nepovezana kratka filma fantastične tematike napravljena od strane nekih od najvećih imena anime industrije. Prvi dio, Labyrinth Labyrinthos je o djevojčici koja prati svoju mačku kroz ogledalo u misteriozni labirint. Drugi dio, Running Man, je SF priča o vozaču utrka sa psihičkim moćima. Treći dio, The Order to Stop Construction, prati uredskog potrčka poslanog da zaustavi rad potpuno automatiziranog gradilišta njegove tvrtke.

Senyuu 2 (2013.) druga je sezona komičnog fantasy serijala. Slapstick humor i hrpa satire dolazi u još 13 novih petominutnih epizoda.

Vampirizam i (homo)seksualnost

Lezbijski festival L-fest pozabavit će se vezom između vampirizma i (homo)seksualnosti koja je bila snažna još od prvih pojavljivanja figure vampira u književnosti i popularnoj kulturi. “Figura vampira kao metafore za neobuzdanu seksualnost ustoličila se kroz ključne romane tog žanra (Carmilla, Dracula), i filmskoj industriji pružila nepregledne mogućnosti eksploatacije. Atraktivnost vampira utvrdile su osobine tih ‘bića noći’; vampiri neprestano prelaze zacrtane granice između ljudskog i neljudskog, doba i zla. Oni su uvijek metafora za nepoznato, drugo i marginu. S vampiricama se stvari dodatno kompliciraju jer one prelaze i utvrđene rodne uloge kojima je filmska industrija oduvijek bila sklona. Figura vampira ili vampirice nam kroz povijest svoje reprezentacije, kroz prenesena značenja koja nosi, predstavlja kompleksno preklapanje tema roda, želje, seksualnosti, strahova i najrazličitijih projekcija.” Predavanje pod nazivom Vampirice, lezbejstvo i film održat će se u prostorima LGBT centra u četvrtak 10. listopada, s početkom u 19 sati. Predavat će Olga Dimitrijević, rođena 1984. godine u Beogradu, dramaturginja koja se bavi i kazališnom kritikom te dramskim pisanjem.

Trening aktivne poezije

Poetsko-scenski spektakl Pesničenje vraća se u klub Močvara u nedjelju 13. listopada u sklopu svog prvog ovosezonskog nastupa. Na ovom treningu aktivne poezije na nedjeljnoj Močvarinoj sceni nastupit će aktualni pjesnici i pjesnikinje, performeri, izvođači i kantautori iz Srbije i Hrvatske koji pišu i izvode van ustaljenih, afirmiranih poetskih krugova. U dva kruga čitanja neafirmirani pjesnici i pjesnikinje rame uz rame s poznatim autorima i autoricama zagrebačkoj će publici predstaviti najnovije stihove, tekstove i songove. Već šestu godinu zaredom Pesničenje služi kao medij za promociju novih aktera poetske, umjetničke i kantautorske scene. U ovom izdanju Pesničenja sudjeluju Dijana Ćurković, Milan Vukelić, Dean Indžić, Marjan Čakarević, Dino Škare MC Tremens, Slobodan Ivanović, Zlatko Majsec, Jelena Nidžović, Srđan Sandić, Ivan Šamija, Davor Ivankovac, Ivan Laić Đango, Vid Jeraj, Mario Kovač, Domes i Chung. Također, pored najavljenih učesnika i učesnica, svi koji požele javno pročitati svoju poeziju, mogu to slobodno učiniti kao pjesnici namjernici prijavom na licu mjesta.

Češke komedije

Osam komedija nastalih u razdoblju od 1969. do 1994. naći će se na programu ovogodišnjeg 20. po redu Tjedna češkog filma koji će se u kinu Europa održati od 10. do 16. listopada. U sklopu tjedna publici će biti prikazane dvije obiteljske komedije, S tobom je divan svijet i Kako kitu izvaditi kutnjak redateljice Marie Poledňákove koja se proslavila upravo filmovima ovog žanra. Osim ova dva filma bit će prikazana i Svečanosti visibaba Jiříja Menzela čiji je scenarij nastao na temelju zbirke pripovjedaka Bohumila Hrabala. Film je svojevrsna freska života ljudi toga kraja, vrlo autentična, ali i hrabalovsko-menzelovski bogato stilizirana, duboko ljudska i prožeta veselo-tužnim humorom. Temom seljaka, ali na drugačiji način, bavi se i Bonvivani, glazbena komedija Františeka Podskalskog. Briši, konobaru, briši! Ladislava Smoljaka priča je o knjižaru kojega u restoranu zamijene za konobara i on prihvati tu priliku za dodatnu zaradu. Slične komične situacije zatekle su i junaka filma Saturnin Jiříja Věrčáka, u kojem sluga spletom okolnosti postane gospodar svoga gospodara te zbog toga upada u razne bizarne situacije. Na programu su još i romantična komedija Ljeto s kaubojem Ive Nováka te za Oskara nominirana obiteljska komedija/drama Jana Svěráka Pučka škola.

preuzmi
pdf