#440 na kioscima

6.5.2013.

Jelena Ostojić  

Najave


Razmatranje radikalne alternative

Šesti Subversive Festival u sklopu međunarodne konferencije s krovnom temom i naslovom Utopija demokracije koja će se održati u kinu Europa i ZKM-u od 12. do 18. svibnja uključuje se u politički dijalog o budućnosti Europske unije i modelima otpora ideološkoj hegemoniji neoliberalizma. Jedan je od ovogodišnjih glavnih gostiju je Aleksis Cipras, vođa SYRIZA-e – grčke Koalicije radikalne ljevice koja je na prošlim izborima u Grčkoj umalo osvojila vlast, a kojeg srednjestrujaški mediji nerijetko nazivaju najopasnijim čovjekom Europe. Prema posljednjim anketama Cipras kotira kao najizgledniji budući grčki premijer, čime bi i europska politička mapa poprimila drugačije obrise. Ne ograničavajući raspravu isključivo na europski kontinent, festival će ugostiti i bolivijskog potpredsjednika, zamjenika Eva Moralesa, i jednog od vodećih lijevih intelektualaca iz Latinske Amerike, Álvara Garcíu Lineru. Prije dolaska na mjesto potpredsjednika 2006. godine, Linera je bio aktivan u gerilskoj vojsci Tupac Katari, nakon čega je završio u zatvoru gdje je studirao i doktorirao sociologiju, da bi kasnije radio kao sveučilišni profesor. Kao gost Subversive Festivala, na primjeru Bolivije ukazat će na konkretne političke alternative. Subversive Festival 18. će svibnja simbolično zatvoriti Aleida Guevara, kći ikone otpora, Ernesta Chea Guevare, aktivistkinja i liječnica posebno fokusirana na pitanje općeg zdravstvenog osiguranja te autorica knjige o Latinskoj Americi i nedavno preminulom Hugu Chávezu.

Posljednjih nekoliko godina postepeno gradeći platformu za alternativne društvene mobilizacije, Subversive Forum postao je jedno od ključnih europskih točaka mobilizacije gdje se okupljaju aktivisti i intelektualci iz regije, ali i cijelog svijeta, sve s ciljem zajedničkog promišljanja i izgradnje nekih boljih društvenih sustava. Drugi Balkanski forum organiziran je u suradnji s Fondacijom Rosa Luxemburg, a održat će se od 12. do 14. svibnja. Prvi dan Balkanskog foruma, Otvoreni Balkan, bit će posvećen paralelnim panelima koje će voditi predstavnici različitih organizacija i pokreta iz regije. Drugi i treći dan Balkanskog foruma obrađivat će se neke od najvažnijih tema suvremenog Balkana: demokratizacija i participacija, radničke borbe, spolna i klasna jednakost, novi ekonomski modeli, zajednička i javna dobra te mediji i javna sfera. Četvrti dan Subversive Foruma, 15. svibnja, bit će posvećen temi naslova Prema budućnosti zajedničkih dobara. Rasprava je organizirana u partnerstvu s Fondacijom Heinrich Böll, a cilj joj je detektirati i propitati ključne probleme novih privatizacija u Hrvatskoj (voda, energetika, željeznice). U četvrtak 16. i petak 17. svibnja u suradnji s mrežom Transform! Europe raspravljat će se o temama naslovljenim Širenje postdemokratske Europe i Europska ljevica i globalna kriza kapitalizma. Svi paneli programa Subversive Forum odvijaju se u ZKM-u.

Pod okriljem Sajma knjiga, koji se već redovito održava u sklopu Subversive Festivala, ove će se godine u suradnji s PEN-om održati i književna konferencija naslovljena  Angažman danas kojoj je cilj istaknuti značaj angažirane književnosti, ali i važnost političkog angažmana samih pisaca. Popratni program SubLit café – prostor za večernje rasprave, čitanje i druženja s piscima – otvorit će Predrag Lucić i Boris Dežulović Melodijama bijede i pobjede – sit-down-cabaret-programom koji spaja satiru, kritiku, literaturu i glazbu. U foajeu kina Europa na Dan pobjede, 9. maja, spomenuti će duo izvesti aktualno i tematski prilagođeno uprizorenje ovog djela. Neki su od gostiju književne konferencije i Karl-Markus Gauss, Christos Chrissopolous, David Van Reybrouck, Andrej Nikolaidis, Ivana Sajko, Aleš Debeljak, Selvdin Avdić, Daša Drndić te predsjednik međunarodnog PEN-a John Ralston Saul.

Jadne navade javne nabave

Tribina pod nazivom Jadne navade javne nabave: javna uprava i informacijske tehnologije dio je serije pod nazivom Tehnologije i društvo, koje se održavaju u net.kulturnom klubu Mama. “Prije dva mjeseca u javnosti su se nakratko podigle sumnje oko natječaja grada Zagreba za izgradnju javnog WiFi sustava koji bi u prvom koraku pokrio uži centar, a kasnije i šire područje grada besplatnim ograničenim pristupom internetu. Natječaj vrijedan u prvom koraku milijun, a po realizaciji sredstava iz Europskih strukturnih fondova i daljnjih 50 milijuna kuna mnogima se učinio preplaćenim natječajem koji je pisan za točno određene proizvođače tehnologije i točno određene ponuđače na hrvatskom informatičkom tržištu. Neminovno se otvorilo pitanje kome je takav projekt potreban: gradonačelniku, IT sektoru, državi koja mora iskoristiti EU fondove ili građanima. Čak i ako se sumnje u slučaju ovog projekta pokažu neosnovane, one su simptom općenitijeg problema u javnoj nabavi u IT sektoru. Poznato je da mali broj velikih IT firmi uživa oligopol nad javnom nabavom, a da su neke od njih svoju oligopolističku poziciju izgradile direktnom povezanošću njihovih vodećih ljudi s političkim strukturama i visokim funkcijama u državnoj upravi. U takvim uvjetima nezaobilazno se postavlja pitanje korupcije: nije li ta koncentracija tržišne moći posljedica klijentelizma i ne plaćaju li porezni obveznici informatizaciju javne uprave više no što bi trebali? Netransparentnost sustava javne nabave i pozamašan udio direktnih pogodbi u javnoj nabavi samo dodatno potkrepljuju takvu dijagnozu. No, još važnije, kad već država ima toliki utjecaj na informatičko tržište, postavlja se pitanje kakav razvoj informatičkog sektora i informatičkih tehnologija naše društvo želi i treba? Na ovoj tribini pokušat ćemo otvoriti i možda odgovoriti na ova neuralgična pitanja za informatički sektor u Hrvatskoj.” Tribina će se održati 29. travnja s početkom u 19 sati.

Što ima na BELDOCSu?

Na šestom izdanju međunarodnog festivala dokumentarnog filma BELDOCS koji se održava od 26. do 30. travnja u Beogradu i Novom Sadu bit će, uz međunarodnu i selekciju dokumentarnog filma iz Srbije, prikazana i retrospektiva filmova Chrisa Markera. Festival će otvoriti eksperimentalni dokumentarac Marte Popivode Jugoslavija već prikazan na 63. Berlinaleu. Međunarodni program festivala obuhvaća osam filmova među kojima su i Čuvari Drora Moreha o izraelskim obavještajcima, brazilski film Elena redateljice Petre Koste, Stroj koji uništava sve pred sobom redateljice Tanatin Gurchiani u kojem se kroz razgovore s mladim ljudima slaže slika života u Gruziji, Pussy Riot - A Punk Prayer u režiji Mikea Lernera i Maxima Pozdorovkina, kontroverzni Čin smaknuća Joshue Oppenheimera, svjedočanstvo je o indonezijskim zločinima od strane samih zločinaca te film Gulabi Gang u režiji Nishthe Jain koji se bavi nasiljem prema ženama u Indiji. Riječ je nizu zanimljivih filmova koje je domaća publika, osim potonjeg, imala priliku vidjeti na ovogodišnjem ZagrebDoxu. Neki od filmova iz selekcije dokumentaraca iz Srbije su Anplagd Mladena Kovačevića, Kosma Sonje Blagojević, Albertov put Predraga Bambića, Prag i srpski slikari Nenada Ognjenovića, Dragan Wende Dragana Petrovića, Vuka Maksimoviča i Lene Miler te drugi.

Primjeri anarhije u praksi

U ediciji Što čitaš izašao je prijevod knjige Petera Gelderloosa Anarhija je moguća: primjeri anarhije u praksi. Knjiga se obračunava s raširenim uvjerenjem o anarhiji kao dobroj, no nepraktičnoj i utopijskoj ideji, navodeći primjere anarhističke prakse iz povijesti u kojima je razvidno da je baš takvo uređenje često vrlo dobro funkcioniralo.

Uslijed klimatskih promjena, oskudice hrane i vode, nestabilnosti tržišta, Peter Gelderloos smatra da se hijerarhijski modeli ne pokazuju se osobito održivima pa kroz knjigu sustavno prolazi kroz različite teme i aspekte života, od ekonomije, obrazovanja i organizacije, sve do odnosa prema okolišu, rodu/spolu, čime daje uvid u različite primjere nehijerarhijskih, solidarnih, nedržavnih i održivih društvenih zajednica, projekata i inicijativa.

preuzmi
pdf