#440 na kioscima

11.2.2016.

 

Najave


“Dobrodošli“ i ubuduće!

Inicijativa za podršku izbjeglicama Dobrodošli okuplja pojedince i organizacije civilnog društva s ciljem pružanja podrške izbjeglicama na terenu, ali i vršenja političkog pritiska na institucije Republike Hrvatske i Europske unije radi promjene restriktivnih migracijskih politika. Inicijativa okuplja više od 60 organizacija civilnog društva, jedan nogometni klub i preko 400 volontera koji svakodnevno na terenu pružaju podršku izbjeglicama – od humanitarne pomoći, koordinacije s lokalnim organizacijama, kao i pružanja informacija izbjeglicama o aktualnim procedurama ulaska i izlaska iz Hrvatske. Također, na terenu djeluje u koordinaciji s Hrvatskim crvenim križem, Koordinacijom za azil, kao i institucijama. Dodatno, radi što bolje komunikacije s javnošću objavljena je i web stranica – welcome.cms.hr – na kojoj se ažuriraju vijesti s terena i objavljivati korisne informacije za izbjeglice, poput voznih redova ili rječnika. Republika Hrvatska se treba snažno založiti za hitno usuglašavanje pozicija na razini EU te politički dogovor unutar UN-a oko zajedničkog pristupa zaustavljanja rata u Siriji.  Stoga, od Vlade RH Inicijativa očekuje da preuzme političku inicijativu i založi se za iznalaženje održivijih i primjerenijih rješenja izbjegličke krize, temeljenih na međunarodnom humanitarnom pravu,  zaštiti ljudskih prava, međudržavnoj suradnji i solidarnosti. 

Filmska kritika i rod 

Festival Vox Feminae po prvi put organizira besplatnu radionicu rodno osviještene filmske kritike i analize. Cilj petodnevne radionice je osposobiti polaznike/ce za pisanje kompetentnih rodno osviještenih filmskih kritika te im ponuditi korisne alate za filmsku i rodnu analizu. Radovi nastali na radionici bit će objavljeni na stranicama festivala Vox Feminae. Za prijavu valja poslati tekst o nekom od filmova s recentnog kinorepertoara koji sadrži interpretativne elemente u ključu rodne osviještenosti. Tekst mora imati približno 3000 znakova uključujući razmake (tolerira se + / -300 znakova) te će se na osnovu poslanih radova vršiti selekcija odnosno odabrati polaznici/e radionice. Radionica će se odvijati jednom dnevno za vrijeme trajanja festivala od 4. do 8.  studenog 2015. u terminu od 10 do 12 h u Pogonu Mislavova te KIC-u. Radionica je dio šireg edukativnog programa festivala “Žene s video kamerama“ u sklopu kojega će biti organiziran niz razgovora s domaćim autoricama dokumentarnih i igranih filmova koji će također biti prikazani na festivalu. Rad će se paralelno odvijati na dva plana – pisanje tekstova o filmovima s programa festivala Vox Feminae te analiza filmskih kritika profesionalaca s posebnim naglaskom na rodna čitanja. Polaznici/ce će biti dužni/e za vrijeme trajanja radionice svakodnevno raditi na tekstovima kontinuirano ih usavršavajući na temelju sugestija kolega i mentorice. Voditeljica radionice je Višnja Vukašinović (Pentić) a prijave se šalju putem elektroničke pošte na adresu visnja.pentic@gmail.com. Rok za prijave je 31. listopada 2015.

 

Kristali i otrovi u Francuskom paviljonu

Umjetnik Silvio Vujičić zagrebačkoj će publici predstaviti svoj najnoviji projekt, instalaciju Everything I like is either illegal, immoral or doesn’t yet exist u Francuskom paviljonu. Otvorenje je zakazano za petak, 23. listopada u 20 sati. Izložba je otvorena do 13. studenog, svakim danom osim nedjelje, od 18 do 20 sati. Kristali, otrovi, psiho-aktivni stimulansi, parfemi i boje, mediji su koje Vujičić koristi, a ovim će radom objediniti svoja petogodišnja istraživanja. Instalacija Silvija Vujičića napravljena je isključivo za Francuski paviljon koji i je kustoski zamišljen kao mjesto istraživanja u kojem autori reagiraju na izazove prostora. Kao u nekim prijašnjim radovima, i ovdje umjetnik ulazi u dijalog s jednim od ključnih radova u povijesti umjetnosti, zahtjevnim radom flamanskog majstora Hyeronimusa Boscha poznatog pod imenom Vrt zemaljskih naslada (oko 1500. g.) Ovaj je triptih zbog svoje složenosti izazvao brojne teoretičare koji se još uvijek ne slažu u tome što je trebala biti glavna poruka triptiha: moralno i didaktičko upozorenje ili vrlo detaljno uprizorenje ljudskih kušnji? Kustosica izložbe je Marta Kiš.

 

Četiri vida kulturnih ustanova

Izložba Dom, centar, kuća, platforma posvećena je fenomenu ustanove u kulturi. No, izložba neće biti posvećena tek institucionalnim kulturnim centrima, nego i širim pojavama. Najava izložbe navodi: "Nije neobično da historizaciju ustanova zaduženih za proizvodnju i distribuciju kulture prati određena nejasnoća, štoviše terminološki i kategorijalni nered. Sam pojam kulture je višeznačan, čak inherentno kontradiktoran, pa je od stručnjaka koji se njome bave teško očekivati jasne i čvrste definicije. Postoji, recimo, umjetnička kultura, ali postoji i kultura psovanja, koja se, pak, kosi s kulturom dobrog odgoja, pa ako niste lingvist, pisac ili antropolog, u toj ćete kulturi prije vidjeti nedostatak svake kulture (o odurnom običaju pljuvanja po cesti da i ne govorimo, premda bi se i za pljuvanje moglo reći da ukazuje na ustrajnost kulture sela u dominantnoj kulturi grada). Bilo kako bilo, oko jednoga se svi slažu: kulturu čini sve ono što ljudi svakodnevno rade. Naglasak je, dakle, na ljudima, a ne na objektima (knjigama, slikama, filmovima, kazališnim predstavama itd.), na iskustvu i procesu, a ne na vlasništvu ili društvenom statusu. Osmišljavanju ove izložbe pristupili smo stoga iz pozicije sudionika u kulturnim procesima, ali ne toliko odozgo – iz pozicije određene institucionalne moći – nego odozdo, iz pozicije korisnika kulturnih programa. Umjesto povijesnih povelja o osnivanju, političkih odluka, službenih akata, planova i programa, možda je vrijeme da se prisjetimo načina na koji smo mi sami činili kulturu, posjećujući knjižnice, gledajući filmove, učeći plesati, štrikati, slikati ili jednostavno se zabavljajući s čašom vina u ruci na premijeri neke izložbe ili kazališne predstave.“ Kustos izložbe je Klaudio Štefančić, a kustosice-asistentice su Sonja Švec Španjol, Andrea Vujnović i Katarina Zlatec. Izložba se otvara u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici u petak, 23. listopada u 19 sati, a traje do 21. studenog. 

 

Mjesec hrvatske knjige

Mjesec hrvatske knjige je manifestacija koja u Hrvatskoj tradicionalno promiče čitanje kao društvenu vrijednost i knjigu kao kulturno dobro, a 2015. godine održavat će se od 15. listopada do 15. studenog. Ovogodišnji program će proteći u znaku odluke Opće skupštine UN-a koja je 2015. godinu proglasila Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu. Središnji programi Mjeseca hrvatske knjige 2015. uključuju: akciju Upali lampicu i čitaj koja će se 23. listopada odvijati na cijelom području Hrvatske s ciljem popularizacije čitanja, 50. obljetnicu osnutka Hrvatske knjižnice za slijepe (11. studenog u dvorani Vidra u Zagrebu), a 11. studenog obilježava se i Dan hrvatskih knjižnica kojeg će knjižnice, sudionice manifestacije obilježiti bogatim programima. Od 10. do 15. studenog na Interliberu u sklopu Znanstvenog parka će Knjižnice grada Zagreba organizirati kreativne radionice za djecu i mlade na temu poticanje čitanja popularne znanosti. Književni klub Booksa se manifestaciji pridružuje Piščevim dnevnikom i godišnjim festivalom Revija malih književnosti. Od 10. do 30. studenoga održat će se izložba Machinae novae – 400 godina poslije posvećena šibenskomu izumitelju, polihistoru i jezikoslovcu Faustu Vrančiću i njegovu djelu. Organizator je izložbe Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, a pod pokroviteljstvom UNESCO-a, u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla, Gradskom knjižnicom “Juraj Šižgorić“ iz Šibenika i Memorijalnim centrom Faust Vrančić s otoka Prvića.

preuzmi
pdf