#440 na kioscima

20.12.2012.

Jelena Ostojić  

Peticija Udruge Franak


Udruga Franak u svojoj bori protiv zloupotrebe nedorečenosti i manjkavosti institucionalnog okvira od strane bankarskog sektora te njegove nefunkcionalnosti koja se reflektira na egzistencijalna pitanja stanovništva, izborila je i prvu pravnu bitku. Naime, tužba koju je Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača - Potrošač u ime Udruge Franak podigla protiv osam poslovnih banaka u Republici Hrvatskoj, prihvaćena je, čime je osiguran nastavak ovog sudskog procesa.

Udruga Franak  uputila je i prijedloge Vladi koji nude tri konkretna i provediva rješenja problema kredita u švicarskim francima, ali i poboljšanje cjelokupne zakonske regulative vezane uz zaštitu korisnika kredita:

Mjera 1: Da donese zakonsku regulativu kojom bi naložila bankama da se izvrši konverzija ostatka glavnice kredita vezanih uz CHF u kune (ili eure) – po tečaju koji je bio važeći u trenutku sklapanja ugovora. Time bi se, bez ulaska u retroaktivne obračune, omogućilo stabiliziranje glavnice kredita i vraćanje ukupnog duga u prihvatljive okvire.

Mjera 2: Da donese zakonsku regulativu kojom bi se promjenjiva kamatna stopa definirala u obliku promjenjivog dijela (potrošaču transparentnog varijabilnog parametra) i fiksne marže tijekom cijele otplate, koja bi se ugovarala pri sklapanju ugovora i tijekom otplate kredita banka je ne bi mogla jednostrano mijenjati. Time bi se, i jedino time, ostvarila fer podjela postojećih tržišnih rizika između banke i klijenta.

Mjera 3: Hitno donošenje Zakona o osobnom bankrotu. Time bi se spriječilo da građani i nakon ovrhe, zbog uvećane glavnice ostaju bankama doživotno dužni desetke ili stotine tisuća kuna.

“Želimo posebno napomenuti kako je Mjera 1 ciljano rješenje problema kredita vezanih uz CHF, dok bi  Mjere 2 i 3 donijele bolju zakonsku zaštitu svim korisnicima kredita, uključujući one koji imaju kredite u kunama ili s valutnom klauzulom u eurima.

Ministarstvo financija odbacilo je prva dva prijedloga, bez ikakvih argumenata ili protuprijedloga o kojem bismo uopće mogli razgovarati. Ministarstvo se s trećim prijedlogom načelno složilo, no u potpunosti zanemarilo riječ hitno. Ove je godine preko 2000 obitelji ostalo bez doma radi ovrhe kuće ili stana. Mi od ovih prijedloga ne odustajemo. Podržite ih i Vi!” stoji uz peticiju Udruge Franak koja se može potpisati na web stranici Udruge.

preuzmi
pdf