#440 na kioscima

17.12.2014.

Iva Silla  

Proslava neopipljive baštine

O ovogodišnjem Legendfestu održanom u Lukavcu (31. svibnja – 1. lipnja 2014.) i Pićnu (1.–3. kolovoza 2014.) 


Hrvatska je zemlja prirodnih raznolikosti i zemljoradnje čiji je narod oduvijek ovisio o naklonjenosti sila kojima je nemoguće u potpunosti upravljati. Unatoč tome, rijetko joj pridajemo epitet mistična. Pa ipak, skrene li razgovor s lokalnim stanovništvom u područje praznovjerja i narodnih priča, otkrivamo narodno blago kakvog se ne bi posramile ni svjetske destinacije što svoju kulturno-turističku ponudu oslanjaju na priče iz davnine. Kod nas, krenuvši od samih Priča iz davnine Ivane Brlić Mažuranić, da nema rijetkih entuzijastičnih izleta u svijet narodne predaje, ne bismo bili svjesni kakva sve čudesna bića žive u neposrednoj blizini naših užurbanih života.

 

Pićan + Lukavec Jedan od takvih izleta prerastao je u ozbiljnu dugogodišnju manifestaciju. To je festival legendi, mitova i narodnih priča Legendfest. Festival je pokrenut prije devet godina u slikovitom gradiću Pićnu u unutrašnjosti Istre i do sada je oživio brojne mitske stanare tog područja. Vile, štrige i zmajevi, samo su neki od čudnovatih Istrijana koji su posjećivali Pićan u proteklih devet godina. Istra je jedina hrvatska regija koja na svojoj mistici barem djelomično gradi svoj imidž i prepoznatljivost. Tome svakako pomaže i Legendfest, događaj koji je osvijestio na tisuće posjetitelja iz zemlje i inozemstva o postojanju živopisnih mitova. Ali i drugi krajevi su prebogati narodnim pričama. Stoga se organizator Legendfesta, udruga Val kulture, odvažio na neobičan korak i pokrenuo istoimeni festival u drugoj regiji, u neposrednoj blizini glavnog grada. Tako su ove godine održana čak dva partnerska festivala u posve različitom okruženju, jedan u srcu Istre, a drugi u Zagrebačkoj županiji. Nebrojena umjetnička događanja na različitim festivalskim lokacijama zamaglila su granice stvarnosti. Vrijednost oba festivala prepoznale su lokalne i regionalne uprave i turističke zajednice koje su osigurale financijsku potporu zbivanjima.

 

Turopoljski moguti, oblaci i oluje 31. svibnja i 1. lipnja održana je zabava moguta i coprnica u obličju prvog Legendfesta u Lukavcu kraj Velike Gorice. Moguti su moćni zaštitnici turopoljskih seoca što se međusobno bore u oblacima, stvarajući oluje. Malo su poznati suvremenom stanovništvu, ali festival je ipak nagnao Turopoljce da iz dalekih sjećanja izvuku zaboravljene priče o tim bićima. A coprnice... Teško bi bilo pokrenuti Legendfest u Lukavcu bez pokoje priče o vješticama. Taj stari grad je bio mjesto najgorih suđenja. I danas nas na to podsjeća skučena prostorija u dvorcu, nekadašnji jezivi zatvor za nesretnice što su čekale nesnosnu torturu ili svoj plamteći kraj. 

Kao i uvijek, na Legendfestu su dobrodošla i druga mitska bića, a ne samo nositelji teme festivala. Tako su festival u Lukavcu posjetile i predstavnice regionalnog projekta Putevima zmajeva, što je festivalu dalo međunarodnu notu. Manuela Graf iz beogradskog Klastera puteva kulture pozvala je tom prilikom sve zainteresirane da se priključe razvoju te kulturno-turističke staze kroz regiju. 

Turopoljski Legendfest okupio je mnoga umjetnička imena pokretana naslijeđem. Nastupile su moćne L.I.P.E., zbor koji uspješno približava tradicionalne napjeve mlađoj publici te su za svoj rad ove godine nominirane za nagradu Porin. Izložena su djela Zdenka Bašića, nagrađivanog ilustratora i autora knjiga potaknutih predajom, kao i Ive Lulić, fotografkinje koja stvara osebujne prikaze legendi i time otkriva mističnu dimenziju hrvatskih krajolika. No teško je i nepravedno ikoga izdvajati, jer kroz svaki Legendfest svoj rad predstavlja na desetke umjetnika, izvođača i predavača. 

 

Pićan ugostio patuljke i divove Deveti Legendfest u Pićnu se održao od 1. do 3. kolovoza, a glavna tema su bili patuljci i divovi. Strpljivi, kao što samo divovi znaju biti, dugo su čekali da dođu na red, iako su baš oni, prema predaji, zaslužni za izgradnju istarskih gradića poput Pićna. I mrgodni patuljci bi se mogli naći uvrijeđeni što festival nije prije proslavio njihova mala bića, kad znamo da borave u starom rudniku ispod samog gradića.

Možda biste pomislili da je teško oživjeti divove, ali umjetničkoj domišljatosti nije bilo kraja. Priče i predstave o divovima i patuljcima, kostimirani izvođači, brojne radionice i odlični vizuali Ivana Gregova učinili su i ovaj Legendfest nezaboravnim. Nažalost, prva kiša u povijesti Legendfesta omela je održavanje bitke između patuljaka i divova kojoj bi prisustvovali svi prisutni. Tko zna, možda su sami divovi dovukli oblake i time još jednom pokazali svoju miroljubivu prirodu, poštedjevši malene stanovnike potpićanskih rovova od sigurnog poraza. Najveća atrakcija bila je gigantska praćka Velog Jože, iz koje su posjetitelji mogli pucati vodene balone na ravnice oko Pićna. A da i u svijetu mitova možemo promovirati interkulturalnost, svjedoči posjet turopoljskog moguta istarskom gradiću. 

 

Legendfest i održivi turizam Zaključit ćemo da je ovogodišnje pokretanje novog Legendfesta divna vijest za sve ljubitelje, ali i likove, bakinih priča te sjajan uvod u veliku obljetnicu istarskog festivala. Legendfest je rijetki kulturno-turistički projekt, temeljen na mitovima i legendama naših krajeva, koji upravo ulazi u drugo desetljeće. Zato pozdravljamo njegovo širenje na druge regije. To je festival koji je prošao brojna izdanja bez ijednog incidenta, u idiličnoj atmosferi, a ipak je neopisivo doživljajan. Nije li to dokaz da postoji vrelo inspiracije, narodno bogatstvo koje nadograđuje ono prirodno? 

Legendfest je doista odličan primjer suvremenog održivog turizma. Skrenuo je pažnju na mjestašca koja se ne smatraju turistički razvijenima. Podsjetio je lokalnu zajednicu na važnost nematerijalne baštine i potaknuo je da u njoj nađe inspiraciju. I najvažnije od svega, organizatori festivala uvijek nastoje ostvariti suradnju sa stručnjacima, osobito iz područja etnologije i folkloristike, nastoje se pobrinuti da taj dio baštine ne bude izrabljen. Hrvatska još ne koristi sav potencijal nematerijalne baštine, a pogotovo predaje, u turističke svrhe, i to nam svima pruža priliku da učimo na lošim primjerima iz inozemstva. Oni dokazuju da je inspiracija nematerijalnom baštinom plodno tlo za pretjerivanje, za stvaranje nečega što ne postoji, još zabavnijeg, na prvi pogled atraktivnijeg i dostupnijeg. Upravo zato što je riječ o najranjivijem području identiteta, koji je lako izmijeniti i uništiti, to je područje kojim bi se moralo pažljivo upravljati, uz prisutnost stručnjaka, istraživača, osoba koje će se brinuti da priče ne budu samo spašene od zaborava, već i od pogrešne interpretacije. Budućnost u kojoj će narodne legende biti izraženo prisutne u kulturnom turizmu Hrvatske je neminovna. Dok god ne postoji viša svijest koliko su one krhko tkivo, možemo samo podržati one, koji se o njima ipak tako pažljivo brinu. 

U posljednje vrijeme primjećuje se pojačana aktivnost brojnih entuzijasta iz stručnih, umjetničkih te gospodarstvenih krugova na tom području. Mnogi djeluju kako bi nježno skinuli paučinu s požutjelih stranica zaborava i omogućili vječni život svim mogutima, coprnicama, patuljcima, divovima i drugim bićima iz narodnih vjerovanja. Među tim entuzijastima, nezaobilazna je i udruga Val kulture, kojoj želimo da nastavi stvarati događaje na kojima su jednako dobrodošli posjetitelji iz svijeta ljudi, kao oni iz svijeta mitova. Jedva čekamo ljeto 2015. godine kada će Legendfest obilježiti desetljeće postojanja izborom najboljih trenutaka svih dosadašnjih izdanja festivala

preuzmi
pdf