#440 na kioscima

17.7.2013.

Karlo Rafaneli  

Smog i tuberkuloza

Treći album zagrebačkog black metal benda impresivno je ostvarenje koje zaslužuje odjeknuti daleko izvan okvira regionalne metal scene


Treći album zagrebačkog black metal benda Pogavranjen impresivno je ostvarenje koje zaslužuje odjeknuti daleko izvan okvira regionalne metal scene. Raspored Užasa uspijeva istodobno biti vjeran korijenima žanra, ali i izaći daleko izvan njegovih definiranih granica.  Birajući hrvatski jezik za sredstvo izražavanja, Pogavranjen su na ovom albumu, možda i nesvjesno, nabasali na vrlo specifičnu atmosferu, koja ih automatski odvaja od gomile sličnih bendova. Osnova izričaja sastava emotivna je crnina koja kao da je izvučena iz radova A. B. Šimića ili Janka Polića Kamova i postavljena u moderni, i prigodno “metalizirani” kontekst. Vokali koji su, za standarde žanra, poprilično razumljivi, nižu slike koje mahom opisuju razne oblike raspadanja i unatoč ponekoj tekstualnoj nezgrapnosti iznimno dobro spajaju zadah devetnaestostoljetne tuberkuloze s onim suvremenoga smoga. 

Glazba njihov udar pojačava sugestivnom, gustom i prije svega iznimno organskom atmosferom, u kojoj se posebna pažnja pridaje dinamici između dijelova kompozicije i instrumenata. Album je realiziran kao cjelina sastavljena od dva oprečna dijela, prvi otpada na četiri relativno kratke skladbe, koje kroz uši slušatelja marširaju bez milosti i ispričavanja, a drugi na pravo malo remek djelo. Pulsiranje 39 je jednostavno impresivna kompozicija, četrnaestminutno putovanje koje bend i cijeli niz gostiju lansira u neočekivano psihodelično ništavilo. Centralni riff pjesme  podsjeća na  Seasons in the Abyss Slayera uronjen u baterijsku kiselinu, a zahvaljujući energiji i atmosferi koja bi se mogla rezati nožem bend kroz cijelo to trajanje ne spušta izrazito naglašene tenzije, nikad do kraja ponudivši njihovo oslobađanje.  Sve u svemu, Raspored Užasa sjajno je ostvarenje koje u jednu odavno definiranu priču uspijeva unijeti nešto specifično i u nedostatku boljeg termina – autohtono.

preuzmi
pdf