#440 na kioscima

24.9.2013.

???  

In memoriam - Zaljubljenik u planine i mitologiju


U subotu 31. kolovoza 2013. godine preminuo je dr. sc. Tomo Vinšćak, izv. prof., etnolog i indolog, naš dragi prijatelj, kolega i suradnik.

Tomo Vinšćak rođen je 25. rujna 1951. godine u samoborskom kraju, u Braslovju pod Oštrcom. Kao što je sam govorio, prvo što je ugledao iz dvorišta rodne kuće bili su gorski vrhunci Plešivice i Samoborskog gorja. Ta mu se slika duboko urezala u svijest, a planine su postale njegova trajna ljubav. Putovanja na obronke Himalaje i svetu goru Kailas posljedica su upravo te ljubavi i želje za upoznavanjem udaljenih naroda i kultura. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1980. godine diplomirao je etnologiju i indologiju. Ubrzo nakon diplome zaposlio se na Odsjeku za etnologiju Filozofskog fakulteta. Na istom je Fakultetu magistrirao te potom doktorirao s temom Vjerovanja o drveću u Hrvata u kontekstu slavističkih istraživanja. Doktorski rad je 2002. godine objavio u Nakladi Slap.

Još davne 1977. godine krenuo je put Indije, Śrī Lanke i Nepala. Tada je prvi put ugledao mitsku Himalaju i bos se popeo do visine od pet tisuća metara na Anapurnu. Tibet je posjetio u dva navrata, 1999. i 2006. godine, te oba puta učinio khorru, odnosno hodočašće oko svete planine Kailas. Način života, kultura i religija stanovnika Tibeta i Nepala ostali su njegova trajna inspiracija. O tim je temama objavio niz radova u domaćim i stranim časopisima te zbornicima radova. Svoja razmišljanja zaokružio je u znanstvenoj knjizi Tibetski buddhizam i bön objavljenoj 2012. godine (Ibis grafika). Sudjelovao je na mnoštvu međunarodnih i domaćih znanstvenih i stručnih skupova. Godine 2004. u Motovunu je organizirao prvi hrvatski simpozij o šamanizmu, a 2005. u Mošćeničkoj Dragi i prvi znanstveni skup o ostacima zajedničke indoeuropske mitološke baštine u Hrvata. Bio je voditelj znanstveno-istraživačkog projekta Sakralna interpretacija krajobraza, u okviru kojega je istraživao tragove stare vjere Slavena i Hrvata.

Bio je jedan od pokretača i urednika znanstvenog časopisa Studia ethnologica Croatica te je posljednjih godina kao zaljubljenik u slavističke teme bio urednikom trilogije akademika Radoslava Katičića (Božanski boj, 2008., Zeleni lug, 2010., Gazdarica na vratima, 2011.) u koju je utkan i kao marljivi organizator nekih od istraživanja.

Od 1997. do 1999. godine obavljao je dužnost predsjednika Hrvatskog etnološkog društva, a bio je i tajnik te član Upravnog odbora ove udruge. Od 2011. godine bio je pročelnik Odjela za etnologiju i arheologiju Matice hrvatske. Iste je godine postao pročelnik Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a 2012. godine na tom je fakultetu preuzeo dužnost prodekana za nastavu.

Više od trideset godina s radošću je prenosio svoje znanje studentima etnologije i kulturne antropologije kao predavač, voditelj terenske nastave i mentor.

Sjećat ćemo se Tome kao neumornog istraživača i znatiželjnika koji je ponajviše volio život i ljude, i koji je mnoge povezao u suradnje i prijateljstva.

preuzmi
pdf