#440 na kioscima

Sasa simpraga
Saša Šimpraga


29.3.2016.

Najava  

ACTOPOLIS: urbane alternative

U subotu 2. travnja Saša Šimpraga otvara zagrebački dio projekta ACTOPOLIS svojom urbanom intervencijom "Povezivanje - Connecting".


ACTOPOLIS je transnacionalni umjetnički laboratorij, poziv na djelovanje i suoblikovanje grada, koji povezuje 9 kustosa i više od 40 umjetnika iz 7 gradova jugoistočne Europe, Turske i Njemačke; Atenu, Ankaru/Mardin, Beograd, Bukurešt, Oberhausen, Sarajevo i Zagreb. Projekt je pokrenuo njemački Goethe-Institut i umjetnička organizacija Urbane Künste Ruhr s kustosicama Angelikom Fitz i Katjom Aßmann.

U zagrebačkoj skupini umjetnika i aktivista sudjeluju Selma Banich, Nikola Bojić, Lightune.G (Bojan Gagić, Miodrag Gladović), Tonka Maleković i Saša Šimpraga, a kustosica projekta je arhitektica Ana Dana Beroš.

Reagirajući na migracije stanovništa iz Bliskoga istoka i Afrike te urbane transformacije s kojima je suočena današnja Europa, ACTOPOLIS-ov tim u Zagrebu posebno istražuje mogućnosti novih koncepcija "urbanog građanstva" koje su izvan kategorija nacionalnih država. "Radi li se u slučaju Zagreba uistinu o etničkoj homogenosti stanovništva gdje prema popisu stanovništa iz 2011. živi 93,14 posto Hrvata ili je riječ o obrambenoj društvenoj mimikriji? Kako će se Hrvatska, kao zemlja na vanjskoj granici Europske unije, nositi s priljevom izbjeglica?", pita kustosica Ana Dana Beroš. Pod naslovom "Nevidljivo pripadanje- Invisible Belonging“ zagrebački kolektiv umjetnika pridonosi stvaranju građanske svijesti o "inkluzivnoj urbanoj topografiji". Unutar ACTOPOLIS-a bit će zanimljivo vidjeti što iz pojedinih gradskih projekata, od jugo-istočne Turske do sjevero-zapadne Njemačke, a izvan lokalnog konteksta, možemo naučiti o "području napetosti" između stvaranja novih nacionalizama i života u multikulturnim društvima.

Za otvorenje zagrebačkoga gradskog laboratorija unutar međunarodnog projekta ACTOPOLIS-a, u subotu, 2. travnja u 12 sati zadužen je analitičar prostora, publicist i aktivist, Saša Šimpraga s radom "Povezivanje - Connecting". Riječ je o urbanoj intervenciji koja će na mjestu gdje postoji mogućnost i potreba otvaranja pješačke komunikacije to privremeno omogućiti. Montažno, tipsko  privremeno stubište bit će postavljeno uz povijesni bedem kako bi se otvorila komunikacija između Strossmayerova šetališta i Parka Bele IV. (Vranyczanyjeve poljane). Za ovu godinu najavljena je obnova Strossmayerova šetališta pa se utoliko nastoji skrenuti pažnja na moguća poboljšanja javnog prostora otvaranjem pješačke komunikacije tamo gdje sad nedostaje. Testiranjem ideje premošćivanja zida, intervencija lansira ideju drugačijih odnosa i mogućnosti za grad. Veza koja je sad nevidljiva, na kratko postaje otvorena. U vremenu podizanja zidova jedan se premošćuje. 

Intervencija "Povezivanje - Connecting" izvodi se i u okviru šireg autorskog programa Saše Šimprage SEMINAR ZA HODAČE te u suradnji s platformom 1POSTOZAGRAD. Cilj je formiranje nove aktivističke grupe, koja paralelno s manje uobičajenim tematskim gradskim šetnjama, pokreće male i velike inicijative i lansira ideje za poboljšanje javnoga prostora, afirmaciju javnih dobara i podizanje kulture prostora, najavio je Šimpraga.

U Zagrebu povodom otvorenja urbanog laboratorija borave glavne kustosice Angelika Fitz i Katja Aßmann, te kustosi i umjetnici iz ostalih gradova partnera projekta ACTOPOLIS: kustosica Glykeria Stathopoulou (Atena), kustosica Danijela Dugandžić (Sarajevo), umjetnik Önder Özengi (Ankara), kustosica Mirjana Boba Stojadinović (Beograd), arhitekt i umjetnik Constantin Goagea (Bukurešt), kustosi i umjetnici Daniel Ladnar i Esther Pilkington (Oberhausen).

ACTOPOLIS povezuje umjetnike, urbaniste i aktiviste nadilazeći obilježja disciplina, geografskih granica i kulturnih razlika te uspostavlja translokalno istraživačko polje za razvijanje urbanih alternativa. Sudionici projekta propituju različita urbanistička pitanja i ostvaruju intervencije u gradski prostor međusobno razmjenjujući strategije, taktike i metode rada. Prva faza projekta dogodila se 2015. godine kada su se razmjenjivale individualne ideje umjetničkih projekata, druga je faza, koja uključuje lokalne umjetničke intervencije u navedenim gradovima, trenutačno u realizaciji u 2016., dok je sljedeće godine planirana transregionalna izložba, konferencija i publikacija o aktivnostima projekta ACTOPOLIS.

Zagrebački projekt "Invisible Belonging - Nevidljivo pripadanje" trajat će sve do rujna 2016. Slijede informacije o umjetničkim projektima koji će se realizirati u javnome prostoru Grada i Galeriji Studentskog centra nakon otvaranja projekta 2.4.2016.

Više o projektu ACTOPOLIS na engleskom jeziku

Više o otvaranju i prvoj urbanoj intervenciji "Povezivanje - Connecting"

preuzmi
pdf