#440 na kioscima

25.4.2016.

Zarez  

Bunt i kultura

Sljedećih dana očekuju nas prvomajski marš, Močvarin rođendan, zagrijavanje za Izlog suvremenog zvuka...


Ispred Izloga 

 

Ususret međunarodnom festivalu suvremene glazbe Izlog suvremenog zvuka koji će se od 4. do 7. svibnja održati u Studentskom centru, Muzički salon Kulture promjene SC-a pripremio je izdašan program zagrijavanja. Suvremeni jazz izričaj pod utjecajem rocka i popa baza je francuskog glazbenog trija The Drops koji će vam svoju zaraznu energiju prenijeti 25. travnja u Polukružnoj dvorani &TD-a, od 21 sat. Cijena ulaznice je 30kn. Umjetnik, istraživač i dizajner, Hrvoje Hiršl od 28. travnja u dvorani SEK Teatra &TD predstavlja Rezonancu (Zvono), zvučnu instalaciju koja problematizira odnos objekta, prostora i publike. U Hrvatskoj ju predstavlja po prvi puta. Otvorenje je u 19 sati, a instalacija je postavljena do 4. svibnja kada će Hiršl izvesti live performans u interakciji s Rezonancom. Ulaz je besplatan, a radno vrijeme za trajanja izlaganja potražite na web stranici Izloga.

Iste večeri u 21 sat na programu je nastup violončelistice, improvizatorice i sound artistice Anthee Caddy i inženjera, izumitelja i glazbenika Miodraga Gladovića u Francuskom paviljonu. Koncert je rezultat zajedničkog trotjednog elektroakustičkog i prostorno-akustičkog istraživanja. Rezidencija je smještena u akustički specifičnu situaciju Francuskog paviljona u kojemu je violončelo ozvučeno akcelerometrom u svrhu prijenosa vibracija tijela violončela na niz vibracijskih/rezonantnih elemenata u prostoru. Ulaz besplatan.

Koncert nezaobilazne figure na svjetskoj avangardnoj sceni, trubača Franza Hautzingera te izvanredne vokalistice, inače i klarinetistice Isabelle Duthoit zakazan je za 3. svibnja u Polukružnoj dvorani &TD-a, uz besplatan ulaz. Koncert je dio višegodišnje suradnje s prijateljima iz Multimedijalnog instituta MaMa.

Posebno iznenađenje za publiku Izloga, najavila je voditeljica Muzičkog salona, Davorka Begović: "U nedjelju 8. svibnja, vodimo vas u prostorno-zvučni institut u Budimpešti – novi centar za istraživanja i razvoj na području spatial sounda. Otvoren je i trajno smješten u Budimpeštu prije nekoliko mjeseci, a osnovao ga je kolektiv inženjera, istraživača i umjetnika 4DSOUND koji od 2008. godine kontinuirano radi na razvoju prostorno-zvučne tehnologije. Produkcija i reprodukcija zvuka uz pomoć hardwarea i softwarea koje su razvili u mnogočemu mijenja našu dosadašnju zvučnu odnosno prostorno-zvučnu percepciju, zbog čega potencijal i mogući utjecaj ovog sustava na budućnost glazbe neki uspoređuju s izumom ozvučenja. Također, naši su partneri iz 4DSOUND-a prepoznali rad multimedijskog umjetnika Davora Sanvincentija koji je trenutno na trotjednoj rezidenciji u institutu, pa ćemo upravo u sklopu izleta 8. svibnja čuti i doživjeti Davorov umjetnički istraživački rad."

Za izlet Izloga mole se zainteresirani da izdvoje 100kn za dio putnih troškova, a svoje mjesto u autobusu može se osigurati kupovinom ulaznice na blagajni Teatra &TD. Polazak na izlet zakazan je za 8.5. (nedjelja) u 9 sati, iz Studentskog centra (Savska 25), a planirani povratak u Zagreb navečer oko 22 sata. Pratite daljnje i detaljnije informacije i upute na web stranici Izloga.

 

Organ vida - natječaj

 

Međunarodni festival fotografije Organ Vida ove godine ostvaruje svoje osmo izdanje na temu Otkrivanja. Tradicionalno, svakom festivalu prethodi međunarodni javni natječaj na kojemu međunarodni žiri sastavljen od eminentnih imena iz svijeta fotografije odabire najbolje autore. Ovogodišnji javni poziv na natječaj traje od 21. travnja do 20. svibnja, a početkom srpnja bit će objavljena imena finalista o kojima ove godine odlučuju Louise Clements (UK), Lea Vene (Hr), Simon Norfolk (UK), Philip Toledano (UK/SAD), Donald Weber (Kan) i Gillian Wearing (UK).

Sredinom rujna, odnosno, tijekom dva tjedna festivala, deset najboljih projekata izložit će se na glavnoj festivalskoj izložbi u Francuskom paviljonu, u suradnji s Kulturom promjene SC, dok će drugih deset pohvaljenih projekta biti prikazano na velikoj projekciji na javnim površinama. Ovogodišnje, osmo po redu izdanje festivala održat će se od 13. do 24. rujna i 'satelit' programom će ujediniti gradske, kulturne i urbane sadržaje. Najveći dio programa odvijat će se u Francuskom paviljonu, Akademiji likovnih umjetnosti, ORIS kući arhitekture, Galerijama Kranjčar i Greta, Dokukinu KIC, Kinoklubu Zagreb te na otvorenim javnim površinama.

 

Prvomajski marš

 

Prvog maja, u 12 sati ispred Radničkog doma, organizira se prosvjedni marš kojim će se izraziti nezadovoljstvo postojećim stanjem u društvu, prije svega položajem radnih ljudi u odnosu na kapital i političku elitu. Sudionici marša su Sindikat novinara Hrvatske, Novi sindikat, Sindikat zaposlenika "Klas" - podružnica Benetton, Osijek, TEHNOS - Strukovni sindikat radnika HEP-a, Mreža antifašistkinja Zagreb (MAZ), Radnička fronta, Zagreb Pride, Ženska mreža Hrvatske (ŽMH) i drugi. Pozivaju se svi građani da sudjeluju na maršu i artikuliraju nezadovoljstvo trenutnim kretanjem politike u vidu zaštite radničkih prava.

 

Močvarin 17. rođendan

 

Od 29. travnja do 8. svibnja zagrebački klub Močvara slavi svoj 17. rođendan.

Od događanja vrijedi izdvojiti koncerte u programu Žedno uho u sklopu kojeg 29. travnja nastupaju Diskodelija, Triko i Comminor, a 30. travnja The Thing

Početkom svibnja očekuje nas niz prvomajskih, kazališnih, filmskih i glazbenih programa. Ljubitelji Afrike, funka i etno glazbe mogu u kalendaru zaokružiti tri dana, od 4. do 6. svibnja, kada se održavaju Afrika u Močvari, Začarana Močvara te Hrvatska funk delegacija.

U subotu 7. svibnja održavaju se Trnjanski krijesovi i Antifa night u sklopu koje nastupaju Debeli precjednik, Loš primjer, Namet, NOB i DJ Vlaja the Baja.

Posljednjeg dana proslave, u nedjelju 8.5., održavaju se POT piknik i radionice Močvarnog laboratorija (oboje u 13), a u 20 sati Turbina-Turbo tribina. 

Cijeli program možete pronaći na web stranici Močvare.

preuzmi
pdf