#440 na kioscima

4.7.2016.

Zarez  

Kompozicija u nastajanju

U sklopu projekta ACTOPOLIS, od 5. do 10. srpnja u Galeriji Greta otvorena je audio-participativna izložba 'Full Range Society' umjetničkog dvojca Lightune.G.


Otvorenje prvog dijela audio-participativnog projekta Full Range Society umjetničkoga dvojca Lightune.G (Bojan Gagić i Miodrag Gladović), održat će se u ponedjeljak, 4. srpnja u galeriji Greta (Ilica 92) s početkom u 21 sat.

 

Izložba će biti otvorena od 5. do 10.7. 2016., uto – ned, 10-12 i 19-21.

 

Riječ je o umjetničkom radu, "kompoziciji u nastajanju", koji će se predstaviti u dvije etape. Prvi dio rada naslova Zvučne iskaznice, posjetitelji će stvarati u fizičkom prostoru galerije Grete u Zagrebu, fiktivnoj čekaonici, a sastoji se od anonimnog ispunjavanja izmišljenog anketnog obrasca FRS.001. Posjetitelji galerije moći će odgovoriti na niz standardnih pitanja (o njihovoj starosti, bračnom stanju, nacionalnoj pripadnosti, stupnju obrazovanja i sl.), koja nalazimo u većini formulara čija je svrha prikupljanje osobnih podataka (primjerice za potrebe izdavanja vize, dizanja kredita, zasnivanja radnog odnosa, traženja državljanstva i ostalo). Nakon ispunjavanja obrasca FRS.001 unos se potvrđuje otiskom prsta na računalu, čime se aktivira i kamera koja skenira ispunjeni obrazac. Kamerom se u računalo prenose osobni podaci. Prenesene podatke računalo obrađuje i  pretvara u individualnu zvučnu sliku unositelja podataka, njegovu odnosno njezinu "zvučnu iskaznicu". Vrijednosti zvuka mijenjaju se ovisno o unesenim informacijama, i na taj se način stvara niz jedinstvenih mikrokompozicija.

 

"Instalacija u Greti zapravo je gradnja osobne kompozicije koju stvara svaki posjetitelj kroz unos različitih parametara putem upitnika u koji je moguće upisati rod, dob, nacionalnost, vjersku (ne)opredjeljenost, bračno stanje, imovinsko stanje, obiteljsko stanje i sl. Svaki upisani podatak mijenja strukturu zvuka u prostoru u kojem posjetitelj boravi, a po završetku upisa dobivamo jedinstvenu zvučnu sliku koja odgovara isključivo toj osobi. Ovim pristupom želimo naglasiti jedinstvenost svakog čovjeka kao jedinke bez obzira na pripadanje bilo kojem društvenom kontestu", naglasio je Gagić.

 

Drugi dio projekta predstavit će se internacionalnoj publici tijekom rujna ove godine kao web projekt, a koji se temelji na virtualnoj, statističko-demografskoj, zvučnoj mapi Europe.

 

"Web projekt nudi nam uvid u složenost odnosa ljudskog bivanja u zajednicama koje nazivamo državama. Kroz javne podatke o stanovništvu u pojedinim europskim zemljama moguće je pratiti promjene kroz koja te zemlje prolaze kroz povijest. Naravno, radi se o novijoj povijesti za koju imamo statističke podatke. Kao i kod instalacije fokus je na pretvorbi podataka u zvuk. Svaki posjetitelj weba moći će odabrati određenu zemlju, povijesno razdoblje ili više njih i manipulirati raspoloživim statističkim podacima (npr. broj stanovnika, bruto dohodak, odnosi većinskih i manjinskih nacionalnih zajednica, demografska slika i sl.) te tako kroz online zvučnu kompoziciju imati drugačiji uvid u svijet oko sebe", objasnio je Gladović.

 

 

Podsjetimo, zagrebački projekt Nevidljivo pripadanje/Invisible Belonging otvorio je u travnju Saša Šimpraga s radom Povezivanje, nakon čega je uslijedila istraživačko-radionička faza projekta Zajednice skrbi umjetnice Selme Banich, te svjetlosno-krajobrazna instalacija Cesta pripadanja Nikole Bojića u zagrebačkom Podbrežju u lipnju. Nakon realizacije audio-participativne instalacije Zvučne iskaznice u Greti, već početkom rujna iščekujemo izložbu Tonke Maleković naziva Spaces Between Living Places u Galeriji SC, zatim završnu intervenciju Selme Banich u zagrebačkoj Folki te predstavljanje online kompozicije Full Range Society dvojca Lightune.G. Kustosica zagrebačkoga projekta Invisible Belonging arhitektica je Ana Dana Beroš.

 

U Zagrebu će za vrijeme prvog dijela projekta Zvučne iskaznice/Full Range Society na mikro-rezidenciji boraviti Marc Einsiedel i Felix Jung, umjetnici kolektiva We are visual iz Hamburga, koji također sudjeluju u projektu ACTOPOLIS.

 

ACTOPOLIS je transnacionalni umjetnički laboratorij, poziv na djelovanje i suoblikovanje grada, koji povezuje 9 kustosa i više od 40 umjetnika iz 7 gradova jugoistočne Europe, Turske i Njemačke; Atenu, Ankaru/Mardin, Beograd, Bukurešt, Oberhausen, Sarajevo i Zagreb. Sudionici projekta propituju različita urbanistička pitanja i ostvaruju intervencije u gradski prostor međusobno razmjenjujući strategije, taktike i metode rada.

 

Actopolis je pokrenuo njemački Goethe-Institut i umjetnička organizacija Urbane Künste Ruhr, s kustosima voditeljima Angelikom Fitz, Katjom Aßmann i Martinom Fritzom.

 

Više o projektu ACTOPOLIS (na engleskom jeziku)

preuzmi
pdf