#440 na kioscima

17.8.2015.

Lazar Stojanović  

Nacrt za opšte blagostanje


Predstoji opšte blagostanje, obavezno i besplatno.

Svečano otvaranje blagostanja organizovaće se u zatvorenom prostoru, zbog neizvesnih vremenskih prilika. Posle toga koktel-partija i tapšanje. Nadležne osobe vršiće tapšanje po ramenu. Ulaz s pozivnicom. Pristojno odelo obavezno, osim u slučaju fraka i drugih uniformi.Narednih mesec dana biće blagostanje otvoreno za publiku. Za đake, vojnike i trudnice u pola cene. Pri izvođenju pojedinih blagostanja zabranjuje se pušenje, čačkanje nosa i osoba suprotnog pola, kao i druge nedoličnosti koje bi narušavale svečanu atmosferu blagostanja. U slučaju pušenja ili čačkanja blagostanje će se prekinuti, a prekršitelj biće predat nadležnim organima. Zabranjeno je pljuvati i gaziti po blagostanju, kao i uvoditi pse.

Blagostanje će se nastaviti proterivanjem štetočina i drugih ujedinjenih neprijatelja blagostanja. Građanstvo neka pazi da sebe na vreme izdvoji od štetočina, kako se ne bi nedužno našlo u trovanju, a bez odgovornosti nadležnih. Prati ruke i noge pre upotrebe blagostanja! Vaša krv spasava jedan život! Pojedinačno blagostanje počeće pripremom: šišanje na nulu, opismenjavanje, mesni doručak, probna uzbuna, izdavanje potvrde o odanosti i spremnosti, utvrđivanje bračnog druga i planiranje potomstva, izjašnjavanje za i protiv, otvoren dijalog s protivnicima, glasanje, duševne pripreme predaka i potomaka, solidarnost, uništavanje neprijatelja u sebi, obeležavanje brojevima, snimanje za televiziju.

Izvođenje pojedinačnih blagostanja podrazumeva: apritiv, izvršenje slobode govora u zajednički magnetofon, slanje traka i pozdreavnih telegrama, upoznavanje s odgovornim drugovima, delenje slika i transparenata, dobijanje jednih sabranih dela, ubistvo Karađorđa i drugih, upoznavanje s neophodnošću i načinom upotrebe kontraceptivnih sredstava, laku večeru, ukazivanje na opasnost od ekstremnih i radikalnih učesnika blagostanja, nagradni konkurs u vidu lutrije, zamenu brava i ključeva, izbacivanje parola, uzajamne izlive u okviru javnog reda i morala bez uznemiravanja građanstva, zaprašivanje, Koka-kolu, referat, popust na železnici, ponovo jedno od prethodnih blagostanja po slobodnom izboru, diskusija po blagostanju i masovne pesme.Blagostanje će se završavati svake večeri u 22:00 javnim glasanjem za isto. Potom, deliće se pismene pohvale i opomene, snova radi. Učestvovanje u blagostanju organizovaće se na radnim mestima i trgovima, za sva lica koja uživaju građanska prava ili su u pratnji odgovarajućih roditelja. U slučaju masovnosti obavljaće se po grupama, pri čemu će se privremeno neobuhvaćeni učesnici svečano i javno obavezivati da će pratiti prenose blagostanja i da će ga primenjivati u krugu porodice uz prisustvo dva punovaćna svedoka i pismeni izveštaj.

Seljaštva u blagostanju neće biti, kao ni dece i staraca.

Ovaj nacrt stupiće na snagu 24 časa po usvajanju. Stupanje na snagu biće propraćeno zvaničnim utvrđivanjem blagostanja i javnim usvajanjem. Od tog časa počinju da delaju vanredne mere blagostanja koje obuhvataju Odbore blagostanja, Armiju blagostanja, skraćene kurseve blagoistanja, narodne heroje blagostanja i službu bezbednost blagostanja.

Masovnost je obavezna i poželjna.

 

Tekst je preuzet iz knjige Biće bolje koju su beogradski Vidici objavili 1972. godine.

 

Lazar Stojanović (Beograd, 1944.) filmski je reditelj i publicista. Rodio se i školovao u Beogradu. Bavio se pozorištem, kritikom, podučavanjem, uređivanjem publikacija i dokumentarnim filmom. Neslaganje s vladajućom politikom, ranije Jugoslavije, a sada Srbije, u značajnoj meri obeležava njegovo javno delovanje. Autor je igranog filma Plastični Isus napravljenog 1971. godine, zaplenjenog, a zatim oslobođenog i prikazanog 1990. godine, te dokumentarnih filmova Srpska epika i Škorpioni – spomenar koji spadaju među najkritičnije antiratne dokumentarce nastale tokom i nakon devedesetih godina dvadesetog veka.

preuzmi
pdf