#440 na kioscima

16.5.2014.

 

Najave


Mediji vs Demokracija

Što su uzroci krize tiskanih, elektroničkih i internetskih medija? Što donosi budućnost rada u medijima? Kako će se nadzor na internetu odraziti na slobodu medija? Kakve promjene predlaže najavljena medijska strategija? Kako mediji unatoč krizi mogu ispuniti svoju demokratsku funkciju, doprinijeti demokratskom sudjelovanju i socijalnoj jednakosti? - ta i druga goruća pitanja raspravit će konferencija “Mediji protiv demokracije? - Komercijalizacija interneta i kriza medija” koja će se održati u Goethe institutu u Zagrebu od 24. do 26. travnja.

Konferencija “Mediji protiv demokracije?” želi sagledati kombinirani proces komercijalizacije interneta i krize medija i novinarstva. S analitičke strane toj će problematici pristupi kroz prizmu političke ekonomije, a s praktične strane kroz pitanja budućnosti organizacije i rada u medijima te potrebne medijske reforme u Hrvatskoj. U toj raspravi sudjelovat će istaknuti domaći i međunarodni stručnjaci, medijski radnici, politički aktivisti i politički akteri kao što su Des Freedman, Leopoldina Fortunati, Robert W. McChesney, Drago Hedl, Rüdiger Rossig, Milan Živković, Rasmus Fleischer, Marisol Sandoval, Marcell Mars, Sebastian Sevignani, Ladislav Tomičić, Brankica Petković, Nada Švob-Đokić, Helena Popović, Vesna Kesić, Slavica Lukić, Sebastian Mondial i drugi.

Peta obljetnica blokade

Blokada je počela 20. travnja 2009. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i trajala je 35 dana. Blokadi se pridružio cijeli niz fakulteta širom Hrvatske. Za petu obljetnicu studentske blokade sprema se i prigodan program koji organizira Klub studenata Filozofskog fakulteta (KSFF), a koji će se održati u petak, 25. travnja.

U 16 sati je projekcija filma Blokada Igora Bezinovića. Zatim u 18 sati slijedi tribina na kojoj će govoriti Mario Kikaš, Mateo Gudić i dr.sc. Hajrudin Hromadžić (pod moderatorskom palicom Josipa Jagića). U večernjem programu očekuje nas koncert Bobe Kneževića

Došli su i ti Dani

Na natječaj za 23. Dane hrvatskog filma pristiglo je 237 filmova u kategorijama igranog, dokumentarnog, animiranog, eksperimentalnog i namjenskog filma te glazbenih spotova. Najavljeno je da će na ovogodišnjem DHF-u biti predstavljeni filmovi nemalog broja zanimljivih debitanata, među kojima ima studenata filmskih i likovnih akademija, ali i mnogo entuzijastičnih amatera.

Selekcijska komisija 23. DHF-a u službenu je konkurenciju uvrstila 96 domaćih filmskih naslova. “Program koji ćete imati prilike vidjeti na 23. Danima hrvatskog filma tematski je šarolik i stilski raznovrstan. Ne bi se moglo reći da prevladava neka pomodna orijentacija među autorima. Tek razmjerno velik broj dugih, pa i dugometražnih dokumentarnih filmova, čini se kao da ukazuje na priklonjenost međunarodnom trendu u dokumentarizmu. To je ujedno bio i razlog nešto oštrije selekcije u ovoj kategoriji, u kojoj je već tradicionalno bilo i prijavljeno najviše radova”, očitovali su se članovi selekcijske komisije Gordana Gadžić, Željko Luketić i Zvonimir Rumboldt.

U konkurenciji za nagrade ovogodišnjeg festivala natjecat će se 21 naslov u kategoriji igranog filma, 17 naslova u kategoriji dokumentarnog te 21 naslov u kategoriji animiranog filma. Konkurenciju za najbolji eksperimentalni film čini 7 uradaka, za namjenski njih 14, dok se za najbolji glazbeni spot bori 16 radova.

Ove je godine nagrada Salona odbijenih za najbolji prijavljeni film koji nije uvršten u konkurenciji pripala filmu Naseljenici – naši novi susjedi s puškama, redateljice Barbare Babačić. Dobitnik nagrade Zlatni Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za životni doprinos filmskoj umjetnosti ove je godine Borivoj Dovniković Bordo, majstor hrvatskog animiranog filma, stripa, ilustracije, dizajna i karikature, ugledan publicist i jedan od organizatora Animafesta Zagreb. Nagrada za životno djelo Vladimir Vuković dodijeljena je filmskom kritičaru Nenadu Pati.

Bogat i raznolik festivalski popratni program uključuje Malu Pulu, tradicionalni program u sklopu kojeg se prikazuju uspješnice s prošlogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, Palunkov Pitching za scenariste, program posvećen Borivoju Dovnikoviću Bordou, uvodnu radionicu 16 mm crno-bijelog filma Klubvizije, voditelja Ricarda Leitea, In memoriam program u kojem će se prisjetiti nedavno preminulih Ivana Ladislava Galete i Maje Petrin te Runda kratkog u suradnji s Kinoklubom Zagreb.

Također, u dodatni program pripadaju i filmski kviz Prohujalo s kvizom ekipe Dada Jihad, predstavljanje knjige Kuda idu divlje svinje Silvija Mirošničenka, okrugli stol na temu Može li HTV3 biti nadomjestak za Kinoteku te Veliko trgovišće DHF-a: prodaja filmološke i filmske literature, starih plakata. Glazbeni program osmišljavaju ekipa Radio Studenta, DJ-i Sleaz-O-Sonic i Mario Kovač, redatelj Zvonimir Rumboldt te bend DemolDede.

Usto, vrijedi spomenuti da će se u sklopu obilježavanja DHF-a na HTV3 biti prikazivan izbor pobjednika s proteklih izdanja festivala, a raspored prikazivanja možete pronaći ovdje.

23. Dani hrvatskog filma bit će održani u Studentskom centru u Zagrebu, od 22. do 27. travnja.

Povratak Bobe

Višestruko nagrađivani kazališni i filmski redatelj, Bobo Jelčić, najpoznatiji po svojim suradnjama s Natašom Rajković te filmskom hitu Obrana i zaštita, nakon šesnaest godina ponovno priprema kazališni projekt u Teatru &TD.

Jelčićev novi autorski projekt Ko rukom odneseno s Jerkom Marčićem, Ivanom Krizmanić i Markom Makovičićem rekostrukcija je jednog naviknutog, uobičajenog druženja. Predstava je to o mladom uspješnom čovjeku koji zapada u životnu krizu te pomoć odlučuje potražiti kod svojih najboljih prijatelja.

Premijera je zakazana za 28. travnja u 20 sati u Teatru &TD

preuzmi
pdf