#440 na kioscima

29.5.2014.

 

Najave


Desetka

Lijepa je bila 2004. godina - tad su se na sceni pojavili Anarhistički sajam knjiga i Kino Tuškanac koji, kako matematika nalaže, ove godine slave 10 godina rada.

Deseti Anarhistički sajam knjiga u Zagrebu održat će od 4. do 6. 4. 2014. u Zagrebačkom plesnom centru, Ilica 10.

Anarhistički sajam knjiga u Zagrebu već deset godina okuplja izdavačke kuće, grupe, projekte i osobe uključene u slobodarski pokret, te sve zainteresirane. Osnovna ideja sajma je predstaviti anarhističku/slobodarsku literaturu i djelovanje što širem krugu ljudi, te stvoriti mjesto susreta i otvoriti diskusije važne za sam pokret i društvo. Tijekom prvih devet godina sajam je okupio velik broj sudionika i sudionica, a na tisuće ljudi je posjetilo sajam i sudjelovalo u programu.

Osim razmjene i prodaje knjiga, očekuju nas predavanja o radničkom samoupravljanju, sabirnim centrima za imigrante, pobuni u BiH, veganstvu, ateizmu, ulozi anarhizma u novim globalnim pobunama…

Kino Tuškanac obilježilo je okruglu obljetnicu filmskim programom koji je trajao (i traje) od 16. do 29. ožujka. U programu su se našli dobri, stari filmovi Charlieja Chaplina, Roberta Bressona, Jean-Luca Godarda, Ingmara Bergmana i brojnih drugih. Po izlasku ovog broja još možete uloviti Keatonovog “Generala” i Bergmanov “Sedmi pečat” 27.3., Bergmanove “Prizore iz bračnog života” 28.3., a posljednjeg dana očekuju nas dvije poslastice: Flahertyjev “Nanook sa sjevera” i Murnauov “Nosferatu” (oba filma idu uz glazbenu pratnju Igora Savina na pijaninu).

 

Aktivizam i civilno društvo

U Showroomu Galerije Nova od 27. ožujka do 17. travnja bit će dostupna čitaonica s publikacijama na temu aktivističkih praksi i razvoja civilnog društva na ovim prostorima u posljednja tri desetljeća. U čitaonici će se naći i dokumentarni radovi u produkciji FADE IN-a. U prikupljanju građe sudjeluju Centar za mirovne studije (CMS), Sven Cvek i Autonomni kulturni centar (Attack!), izdavačka kuća Što čitaš?, Centar za suočavanje s prošlošću - Documenta, Centar za ženske studije, FADE IN, Dražen Šimleša, Benjamin Perasović, Vesna Janković, Dejan Kršić i drugi. Čitaonicu je osmislila Martina Kontošić iz kustoskog kolektiva WHW.

Prilikom otvaranja čitaonice, 27.3. u 19 sati, u Galeriji Nova održat će se tri predavanja na temu “Društveni pokreti 80-tih i preduvjeti za mirovni aktivizam”. Prvi će izlagati Paul Stubbs, sociolog rođen u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji od 1993. godine živi i radi u Hrvatskoj. U nastavku će Benjamin Perasović “opisati kontekst i naznačiti ključne elemente djelovanja različitih aktivističkih aktera u drugoj polovini osamdesetih godina”. Potom će Vesna Teršelič u predavanju naslovljenome Začeci mirovnih inicijativa “ilustrirati značaj samoniklih inicijativa na primjerima zagovaranja prigovora savjesti i ustanovljenja civilne službe u tadašnjoj Jugoslaviji, u drugoj polovici osamdesetih te kasnije suradnje Antiratne kampanje Hrvatske s međunarodnim mirovnim mrežama (War Resisters International, Quakers Peace and Social Witness i dr.) u devedesetima”.

Sljedeća serija tribina, naslovljena “Antiratni aktivizam i prostori otpora 90-tih”, održat će se 10. travnja u istoj galeriji, a u njoj će sudjelovati Vesna Janković, Sven Cvek i Dražen Šimleša.

 

Građani i građanke Sarajeva u tisku

Sarajevski plenum upravo je objavio prvi broj novog časopisa “Glas slobode”. Časopis donosi razgovore s Esadom Bajtalom i Zlatanom Begićem, političke analize, poruke podrške i informacije o plenumu. Tako tekst “Šta je plenum?” pojašnjava tko stoji iza ovog časopisa i političkih akcija u susjednoj zemlji:

“Plenum je skupština svih članova neke grupe. To je javni prostor za raspravu. Tu nema vođa ni zabrana. Odluke se donose javno. U Tuzli je uspostavljen Plenum građana Tuzlanskog kantona koji donosi odluke o svojoj budućnosti, za dobro svih nas. Plenum nema vođa ni zabrana. Odluke se donose javnim glasanjem. Plenum nije politička stranka, nije NGO, nije društvo jdnog lica. Plenum je prava i jedina demokratija. (…)”

Časopis je dostupan besplatno u tisku, ali i u online izdanju na sljedećoj adresi: http://issuu.com/plenumsa/docs/final_glas_slobode.

 

S drugog planeta

Mlada skladateljica Mirela Ivičević, dobitnica je godišnje nagrade grada Čakovca “Josip Štolcer Slavenski” za glazbeno scensko djelo “Planet 8”, odnosno najbolje glazbeno djelo u Republici Hrvatskoj u protekloj godini. Nagrađeno djelo je premijerno izvedeno na lanjskom Ganz novom festivalu, a ukoliko ste propustili premijeru, nove izvedbe možete pogledati 1., 2. i 4. travnja u Teatru&TD. Početak je u 20 sati.

Skladateljica Mirela Ivičević (Split, 1980.) završila je studij kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te poslijediplomski studij medijske kompozicije i primijenjene glazbe na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču. Autorica je akustičkih, elektroakustičkih i intermedijalnih djela, zvučnih instalacija, glazbe za film i kazalište, te dvije opere (Za tri lipe, MBZ 2007. i Karussell, ISCM/WienModern 2013.). Većina njezinih djela su konceptualna i interdisciplinarna, baveći se prije svega ulogom zvuka u socijalnom i političkom kontekstu pri čemu se često služi zvučnim nuspojavama suvremenog društva. Djela su joj izvođena po Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi.

preuzmi
pdf