#440 na kioscima

14.1.2015.

 

Najave


Počinje 5. Muzej ulične umjetnosti!

Od 24. do 31. kolovoza u staroj vojnoj bolnici u Vlaškoj 87 održat će se jubilarno peto izdanje Muzeja ulične umjetnosti s naglaskom na site-specific segment izvedbe, ali unutar šireg pojma instalacije i skulpturalnog ambijenta. Cilj je dovesti umjetnike čiji se radovi mogu smatrati transgresivnima/avangardnima unutar odabranih medija te široj publici približiti umjetnost kroz aktivno uključivanje promatrača u iskustvo rada.

U Zagreb dolaze umjetnici iz Izraela, Njemačke, Kine, Mongolije, Srbije, Bosne i Hrvatske, između ostalih Bruno Pogačnik Wukodrakula (Hrvatska), Mario Kolarić (Hrvatska), Vladimir Dodig Trokut (Hrvatska), Gaella Gottwald (Hrvatska), Zvonimir Tadić (Hrvatska), Duje Jurić (Hrvatska), ESH (Bosna i Hercegovina), Ema Ema Ema (Srbija), kao i njemački suvremeni umjetnik Borisa Hoppek, najpoznatiji po kontroverznim karakterima “Negritos” koji prikazuju “male crnce” i autorov su apel za osvještavanje problema afričkih emigranata u Europi i stravičnih žrtava koje svake godine padaju u pokušajima njihovog prelaska na europski kontinent.  

Usto ćemo moći vidjeti i interaktivnu instalaciju izraelske umjetnice Shahar Yahalom koja će, po uzoru na konceptualne majstore kao što su Sol Lewitt, svoj rad realizirati uz pomoć MUU-ovih posjetitelja koji će po njezinim jasnim pisanim instrukcijama izvršiti rad. Azijski umjetnici Xu Wang i Tuguldur Yondonjamts (Kina i Mongolija) u svom radu problematiziraju teme koje su aktualne u bilo kojem kulturnom kontekstu. Xu istražuje dinamiku vozača taksija kroz tip vozila koji voze u pojedinoj zemlji dok se Tuguldur bavi fenomenom šverca i crne trgovine između Azije i ostatka svijeta.

Još jedan novitet jubilarnog 5. Muzeja ulične umjetnosti je i filmski program koji se sastoji od dvadeset kratkih filmova umjetnika iz cijeloga svijeta, a u kojemu sudjeluju neki od najinteresantnijih umjetnika današnjice: Maja Čule, hrvatska umjetnica s njujorškom adresom, koja godinama plijeni pozornost na post internet kulturnoj sceni; Jeremy Couillard, jedan od važnijih mlađih umjetnika koji u video unosi iskustva online gaming subkulture te Jon Kessler, svjetskoj javnosti poznat po svojim kinetičkim skulpturama od kojih se neke nalaze u stalnom postavu najvećih muzeja (Muzej suveremene umjetnosti New York, Withney muzej New York).

Gaella Gottwald, likovna umjetnica i donedavna ravnateljica Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu, na ovogodišnjem MUU izvest će umjetničku instalaciju “Poruka u boci”. Tijekom trajanja instalacije posjetitelji će moći donijeti plastičnu bocu i postati dio umjetničkog rada fotografiranjem i pisanjem poruke na isprintanoj fotografiji koju će ostaviti u boci. Ovom instalacijom umjetnica želi podići socijalnu i ekološku svijest i privući pozornost javnosti na socijalne i ekološke probleme u Hrvatskoj.

Gaelli Gottwald pridružit će se i Zoran Tadić koji će u dvorištu vojne bolnice raditi instalaciju od recikliranog materijala.

Muzej ulične umjetnosti otvorit će se zadnji dan, 31. kolovoza, a posjetitelje će kroz čitav postav voditi kustosica Vjekica Buljan. Vodstva su organizirana svaki puni sat s početkom u 15 sati, a posljednje vodstvo bit će u 18 sati. Nakon službenog otvorenja i kratkog obraćanja voditelja projekta održat će se koncert grupe ABOP u dvorištu zgrade. Koncert se najavljuje za 21 sat.

Muzej ulične umjetnosti organizira Centralna jedinica, neprofitna udruga osnovana 2009. godine u svrhu promicanja, razvitka i unapređenja kulture i umjetnosti, poticanja kreativnosti te stvaranja platforme za razmjenu znanja i vještina. Cilj Muzeja ulične umjetnosti je promicanje ulične umjetnosti, decentralizacija kulturne ponude Zagreba i oživljavanje zanemarenih dijelova grada. Partneri su Grad Zagreb, Ministarstvo kulture, Zaklada ‘Kultura Nova’, Agencija 404 i Cerovski Print Boutique.

 

Festival svjetske književnosti 2014

Drugi Festival svjetske književnosti održat će se u Zagrebu od 4. do 12. rujna 2014.

Na festivalskim tribinama, razgovorima i okruglim stolovima gostovat će, kao i prošle jeseni, brojni strani i domaći autori, između ostalih Javier Cercas, Aleksandar Prokopiev, Francesca Melandri, Bora Ćosić, Vlaho Bogišić, Patrick deWitt, Ivica Đikić, Ante Tomić, Rajko Grlić, María Dueñas, Darko Dukovski, Dragutin Lucić, Branko Kukić, Ivan Lovrenović, Lawrence Norfolk, Sami Michael, Semezdin Mehmedinović, Renato Baretić, Aleš Debeljak, Mathias Énard, Slavenka Drakulić, Miljenko Jergović, Igor Štiks, Slavoljub Stanković, Roberto Callaso, Anna Katharina Fröhlich i Kjell Westo.

Ovogodišnji Festival održavat će se u Kinu Europa, Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića i Galeriji “Josip Račić”. Sva događanja imaju simultani prijevod i besplatni ulaz.

 

Noć foršpana u Kinoklubu Zagreb

Nova sezona Kinokluba Zagreb započinje u petak, 5. rujna s Noći foršpana. U tom povijesno-tematskom pregledu u nešto više od sat vremena odvrtjet će se trideset i osam trailera nastalih u zadnjih devedeset godina — od ranih reklama za nijeme filmove, preko bombastičnih najava iz pedesetih i ekspresionističkih montaža koje je u šezdesetima za Kubrickove filmove stvarao Pablo Ferro, pa sve do raznolikih suvremenih foršpana. Večer će završiti nekolicinom zanimljivih trailera za filmove koji tek dolaze i kratkom diskusijom u kojoj su svi dobrodošli sudjelovati.

Ulaz je za sve besplatan, a projekcije počinju u devet sati. Autori koncepta su mlada filmašica Nikica Zdunić i grafički urednik Kinokluba Dario Dević, a potonji je i selektor programa.

Ganz novi festival traži kritičare

Od 17-21. rujna 2014. u Studentskom centru u Zagrebu održava se četvrti po redu Ganz novi festival, međunarodni festival razvojnog kazališta. Ulaz na sve predstave besplatan je, a ove je godine otvoren i natječaj za mlade kazališne kritičare.

Natječaj je otvoren za sve zainteresirane koji se žele baviti kritikom, koji su voljni pisati i koje zanima kazalište, izvedbene umjetnosti i nadolazeći kazališni autori. Prijave možete poslati do 9. rujna 2014. na edukultura.sc@gmail.com; prijava mora sadržavati dva primjerka svojih dosadašnjih (makar i neobjavljenih) kritičkih tekstova ili tekst do dvije kartice koji za temu ima (suvremeno) kazalište s imenom i prezimenom te kontakt e-mailom za daljnje dogovore.

Odabrani kritičari bit će honorirani za svoj rad, a kritike će biti objavljene u festivalskom biltenu.

preuzmi
pdf