#440 na kioscima

24.9.2015.

 

Najave


Filmske mutacije o Godardu

Glavni flmski i galerijski program sa četrdesetak filmova i video radova, predavanjima uglednih svjetskih filmologa i umjetnika te razgovorima i glazbenim performansom odvija se u Zagrebu od 4. do 19. rujna u kinu, uz izložbu posvećenu Godardovom filmu Broj dva u Galeriji Forum KIC-a. Dio programa se prikazuje u Art-kinu Croatia u Rijeci uz filmološki panel Govoriti o Godardu s gostima festivala te u Kinu Valli u Puli i Slovenskoj kinoteci u Ljubljani.

Na festival stižu brojni gosti. O radu s Godardom govorio je njegov bliski suradnik i direktor fotografije Fabrice Aragno, a očekuje nas program Jean-Luc Godard: umjetnost, tehnologija, diktatura francuske filmologinje Nicole Brenez (kustosice avangardnih programa Cinémathèque française, profesorice na Sveučilištu Paris 3-Sorbonne nouvelle) koja će ukazati da je trajna smjernica Godardova djelovanja grananje i širenje filmske umjetnosti. Gost je i jedan od najutjecajnijih filmskih kritičara, pisac i predavač Jonathan Rosenbaum, koji govori o kontinuitetima Godarda kao filmskog povjesničara od njegovih prvih radova te o ustrajnosti njegova rada na filmskim pripovijestima. Razgovarat ćemo s autoricom Claudiom Siefen koja će pokazati svoju filmsku poemu o Ludwigu Wittgensteinu Ludwigova vrpca, i filmologinjom Sarinah Masukor. Filmski teoretičar Michael Witt (University of Roehampton, London), autor nezaobilaznog filmološkog istraživanja i knjige Godard kao povjesničar, predstavit će filmsku atrakciju predavanje-remedijaciju U potrazi za Godardovim filmom Spašavaj život (tko može).

U Galeriji Forum – KIC odvijat će se izložba kustosice suvremenih umjetničkih praksi Pascale Cassagnau (kustosice novomedijske i audiovizualne zbirke – Centre National des Arts Plastiques). Izložba pod naslovom Broj dva i nakon / Paralelni ekrani predstavlja video radove šestero vizualnih umjetnika: Jordija Vidala, Martina Le Chevalliera, Valérie Jouve, Philippea Schwingera, Frédérica Mosera, Marie Voignier. O dijalozima s Godardovim filmom razgovarat ćemo s filozofom, piscem i video umjetnikom Jordijem Vidalom, čiju ćemo vizualnu povijesnu spiralu Walter Benjamin, Anđeo povijesti moći gledati u kinu Tuškanac. Kustosi/ce program su Nicole Brenez, Jonathan Rosenbaum, Fabrice Aragno, Michael Witt, Pascale Cassagnau, Tanja Vrvilo. Program organizira Film-protufilm u partnerstvu s Hrvatskim filmskim savezom – Filmskim programima kina Tuškanac.

Europska industrijska baština

U organizaciji Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH, obilježavaju se Dani europske baštine od 21. rujna do 3. studenoga, a započinju svečanim otvorenjem izložbe Industrijska baština Hrvatske: baština kao gospodarsko-razvojni resurs, 21. rujna u 19 sati, u Muzeju Mimara.

Prihvaćanjem zajedničke teme -  Industrijska i tehnička baština - u većini zemalja Vijeća Europe želi se podići svijest šire javnosti o važnosti naslijeđene tehničke i industrijske baštine kao i o važnosti njezina očuvanja. Problematika industrijske baštine dodatno će biti razmatrana i na okruglome stolu Potencijali industrijske baštine u okviru razvojno-revitalizacijskih programa, koji će se održati 29. 9. 2015., također u Muzeju Mimara.

U Sisku se tradicionalno, već treći put, održavaju Dani industrijske baštine grada Siska (14. 9. – 3. 10. 2015.) s bogatim i raznovrsni programom. Manifestacija će započeti međunarodnim interdisciplinarnim skupom SPark: Conservation of Sculpture Parks, koji će se održavati od 14. do 16. rujna u Sisku, a zajednički ga organiziraju Umjetnička akademija u Splitu (Odsjek za konzervaciju-restauraciju), Muzej suvremene umjetnosti Zagreb i Institut za konzervatorsko-restauratorske znanosti u Kölnu. Konferencija je vezana uz projekt zaštite i očuvanja Parka skulptura nastalih u sklopu Kolonije likovnih umjetnika Željezara Sisak u kojemu Odsjek za konzervaciju-restauraciju splitske Akademije sudjeluje od 2012. godine, a koji za Sisak ima osobito veliko značenje. Park skulptura nastalih u sklopu Željezarine likovne kolonije predstavlja važan dio sisačke industrijske baštine pa se konferencijom obilježava i Europska godina industrijske i tehničke baštine.

Iz raznovrsnog programa izdvajamo izložbu Ejnar Dyggve – Istraživanja u Dalmaciji, autorica Anne Haslund Hansen i Vanje Kovačić, koja je prošle godine predstavljena splitskoj publici, a ove će godine biti predstavljena i zagrebačkoj javnosti u Gliptoteci HAZU, u razdoblju 23. 9. – 23. 10. 2015. godine. Bogat opus danskog arhitekta i arheologa Ejnara Dyggvea (1887. − 1961.) prezentira njegove istraživačke i znanstvene interese u Dalmaciji, gdje sudjeluje u svim značajnijim istraživanjima antičkih, ranokršćanskih i srednjovjekovnih lokaliteta.

 Uz brojne izložbe i predavanja, edukativne radionice te niz drugih događanja prezentirat će se i zaštitni radovi na nepokretnim i pokretnim kulturnim dobrima diljem Hrvatske, kao i promidžbe pojedinih nematerijalnih kulturnih dobara.

 Publikacija Dana europske baštine 2015. donosi sažete prikaze o svim prigodnim događanjima, detaljne informacije o lokaciji te datumu i vremenu događanja.

Izložba comiX­connection

comiXconnection putujuća je izložba nezavisnog stripa iz šest zemalja regije (Hrvatska, Slovenija, Rumunjska, Mađarska, Srbija i BiH), prema konceptu berlinske kustosice Beate Wild. Izložbu, koja je u dvije godine gostovala u petnaest gradova regije, prati diskurzivni program koji će se u Zagrebu održati u formi Komikaze radionica u organizaciji Ivane Armanini. U fokusu izložbe nisu samo umjetnici i njihova aktualna djela, nego svestrana mreža odnosa, koju stvaraju oni sami i koja ih okružuje. Izvjestan broj stripautora udružuje se u kolektive, klubove ili grupe, izmjenjuje ili skupno izdaje fanzine i magazine. Sadržajem, oblikom i stilom svojim radovima svjesno oduzimaju marketinšku vrijednost kojoj mainstream stripovi teže. Izložba u Zagreb dolazi nakon gostovanja u Međuopštinskom istorijskom arhivu u Šapcu, a sljedeća postaja bit će Vukovar. Izložba će biti u Galeriji Nova u Zagrebu, od 10.9. do 1.10. Komikaze radionice održat će se 10.9. (od 20 do 21h), 12.9. i 19.9. (od 17 do 20h).

Plakat izložbe napravio je Miro Župa.

Radionica filmske kritike i analize u Kinoklubu

Kinoklub Zagreb treću godinu za redom organizira besplatnu radionicu filmske kritike i analize. Cilj tromjesečne radionice je osposobiti polaznike za pisanje kraćih filmskih kritika te im ponuditi korisne alate za filmsku analizu. Polaznici će tradicionalno činiti žiri kritike na Gledalištu Kinokluba Zagreb, a radovi nastali na radionici bit će objavljeni u dvotjedniku Zarez. Prijave za radionicu otvorene su do ponedjeljka, 5.10. Za prijavu valja poslati tekst o nekom od filmova s recentnog kinorepertoara. Tekst mora imati približno 2000 znakova uključujući razmake (tolerira se plus/minus 300 znakova) te će se na osnovu poslanih radova vršiti selekcija, odnosno odabrati šest polaznika radionice.

Radionica će se odvijati jednom tjedno u listopadu, studenom i prosincu 2015. u prostorijama Kinokluba Zagreb, Trg žrtava fašizma 14. Rad će se paralelno odvijati na dva plana – pisanje vlastitih tekstova te analiza filmskih kritika profesionalaca. Polaznici će biti dužni za vrijeme trajanja radionice usavršiti tekst s kojim su primljeni te napisati još jedan teksta iste dužine te jedan duži tekst. Voditeljica radionice je Višnja Vukašinović (Pentić). Prijave se šalju putem elektroničke pošte na adresu visnja.pentic@gmail.com

Upisi na ženske studije

Centar za ženske studije poziva zainteresirane na prijavu za ovogodišnji obrazovni program. Prijava se sastoji od pisanoga životopisa i kraćega pisanog obrazloženja interesa za program (do 1 kartice teksta). Uz osnovne podatke u životopisu treba navesti podatke o formalnom i neformalnom obrazovanju, studentskom, profesionalnom statusu/zanimanju te dosadašnje interese iz područja ženskih/rodnih ili feminističkih teorija i praksi. Prijave treba slati na obrazovni@zenstud.hr. Rok za prijavu traje do 20. rujna 2015. Odabir će se učiniti na temelju pristiglih prijava i obavljenoga razgovora, nakon čega će Centar obavijestiti o detaljima provedbe programa koji će početi 19.10.2015. Participacija za dvosemestralni program iznosi 500 kuna. Program će se odvijati dva puta tjedno, ponedjeljkom i srijedom od 17 do 21, od listopada 2015. do svibnja 2016. u Centru za ženske studije, Dolac 8, Zagreb. Mogućnost redovitog pohađanja nastave je jedan od osnovnih kriterija odabira budućih polaznica i polaznika. Voditeljica obrazovnog programa je doc. dr. Ankica Čakardić. Centar za ženske studije zadržava pravo na eventualne izmjene programa. Detaljnije informacije mogu se dobiti putem e-pošte: obrazovni@zenstud.hr ili na web-stranici Centr

preuzmi
pdf