#440 na kioscima

17.2.2016.

 

Najave


Škola neophodnog znanja

Početkom prosinca u Zagrebu MaMa, Booksa i Kulturpunkt organiziraju kratku Školu neophodnoga znanja, u trajanju od 4. do 15. prosinca. Poznati umjetnici (Dubravka Ugrešić i Slobodan Šijan) i filozofi (Alexander Garcia-Düttmann i Peter Szendy) u različitim će formatima izložiti što za njih danas predstavlja neophodno znanje koje bi valjalo usvojiti. Program započinje 4. i 5.12. u Kinu Tuškanac filmskim programom po odabiru Alexandera Garcia-Düttmanna. Četvrtog prosinca prvo se prikazuje Nebo kentaura, novi film klasika argentinskog filma Huga Santiaga. Potom će redatelj i Garcia-Düttmann razgovarati o filmu i o Santiagovom opusu, koji je važan za novije generacije argentinskih filmaša, ali i filozofe kao što je Gilles Deleuze. U subotu petog prosinca prikazat će se film Luchina Viscontija Drage zvijezde Velikog medvjeda iz 1965. godine, a u koji će Garcia-Düttmann dati uvod. Od 7. do 10. prosinca u MaMi se održavaju dva dvodnevna seminara, s početkom u 16h. Prvo će 7. i 8. prosinca francuski filozof Peter Szendy održati seminar na temu Estetički supermarket u kojem će predstaviti svoj rad o odnosu slike, filma i novca. Zatim će u drugom seminaru 9. i 10. prosinca Dubravka Ugrešić izložiti svoja promišljanja o tome što je za nju kao književnicu nužno znanje. Njen seminar dijelom će se osloniti i na esej Karaoke kultura koji zajednički objavljuju Booksa i MaMa, a o kojem će biti riječi u Booksi u petak 11.12. u 12h u razgovoru s autoricom. Program će zaokružiti Slobodan Šijan, s kojim o njegovoj novoj knjizi Filmus - priče o filmu razgovaramo u MaMi u ponedjeljak 14. prosinca, da bi naposljetku na Kratkom utorku u Kinu Tuškanac (15.12.) bili prikazani Šijanovi eksperimentalni filmovi. Važna napomena: zbog ograničenog mjesta na seminarima Szendyja i Ugrešić potrebna je najava sudjelovanja na elektronsku adresu mi2@mi2.hr

O likovima u dokumentarnome filmu

Estonska sveučilišna profesorica, redateljica i producentica Marianna Kaat održat će predavanje u Dokukinu KIC-a, 5. prosinca u 14 sati. Kaat je jedna od najuspješnijih estonskih dokumentaristica. Diplomirala je i doktorirala na Akademiji St. Petersburg State Theatre Arts u Rusiji. Tijekom svoje uspješne karijere u filmskoj industriji radila je kao scenaristica i redateljica (Eesti Telefilm Studio), nakon čega je pet godina bila menadžerica na estonskoj nacionalnoj televiziji (ETV). Nezavisnu produkciju Baltic Film Production (BFP) osnovala je 1998. godine i od tada je producirala i režirala brojne TV serije i dokumentarne filmove za domaće i inozemno tržište. Njezini zapaženiji i nagrađeni filmovi su A Working Title: Wunderkind (2012.), Pit No. 8 (2011.), Lobotomy (2010.), Kalinovski Square (2007.) i The Last Phantoms (2006.). Pri estonskome Baltic Film and Media School Kaat predaje dokumentarizam na preddiplomskome i poslijediplomskome specijalističkom studiju. Kaat će u KIC-u održati predavanje o značaju i važnosti rada s protagonistima u različitim fazama nastajanja dokumentarnoga filma i o svom iskustvu u tome području. Predavanje je dio edukativnoga programa “U fokusu – izgradnja lika u dokumentarnome filmu“, koji provodi Fade In. Financijsku potporu programu osigurali su Hrvatski audiovizualni centar i Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA.

Illectricity 

Jedanaesto izdanje Illectricity Festivala i ove godine donosi spoj glazbe, tehnologije, umjetnosti i dizajna, a sve se odvija od 4. do 12. prosinca na više lokacija u Zagrebu. Hrvatski festival u hladnijem dijelu godine slovi za jedan od najvažnijih glazbenih događaja, a dugu tradiciju temelji na otkrivanju novih glazbenih trendova zagrebačkoj festivalskoj publici, kao i promoviranju vizualnih umjetnosti kroz seriju radionica i brojnih popratnih sadržaja. Festival i ove godine predstavlja bogati glazbeni program. U Zagreb premijerno dolazi Emika. Talentirana producentica nakon studija oblikovanja zvuka i upijanja utjecaja s rastuće dubstep scene u Bristolu, preselila se u Berlin i upustila u svijet techna. Provela je četiri godine radeći kao inženjer zvuka u sjedištu poznatog programa Native Instruments da bi se nakon toga otisnula u samostalnu karijeru. Potpisala je za poznatu Ninja Tune etiketu i izdala dva sjajna albuma DVA i Emika. Pokrenula je Emika Records 2014. u potrazi za samostalnošću, a to je izrodilo treće izdanje DREI koje prati i album remixeva. Emiku u Zagrebu gledamo u netipičnom DJ setu. Na festival dolazi i Dimensions Soundsystem, kolektiv četvero DJ-eva povezanih s korijenima i nastankom Dimensionsa. David Martin, Andy Lemay, Noah Ball i Simon Scott prezentiraju zvučne pejzaže iz protekla četiri desetljeća. Od deep disco i house zvuka preko funka, soula, techna upijaju zvukove Chicaga, Detroita i egzotičnih tonova. Dašak festivala i odlične glazbene selekcije doživjet ćemo na Illectricityju uz nastup Dimensions Soundsystema.  Svima se priključuju CFSN DJs, jedan od najaktivnijih kolektiva u promociji elektroničke glazbe čiji će član Foil imati svoj premijerni live nastup, kao i pobjednik Nucomers natječaja. Illectricity festival se otvara uz program Soundclash koji će se održati u petak, 4. prosinca u Sirupu. Ulaznice za Soundclash su 30 kuna u pretprodaji, a 40 na ulazu. Ulaznice za Main night su 60 kuna u pretprodaji, 75 kuna na ulazu. Ograničen broj festivalskih ulaznica dostupan je po cijeni od 85 kuna, a sve je u prodaji na Entrio.hr i Entrio prodajnim mjestima. Organizator Illectricity Festivala je Confusion - udruga za promicanje audio-vizualnih umjetnosti.

Filmski eksperimenti u Jugoslaviji

Jugoslavenski neprofesijski film zadnjih je godina postao značajna istraživačka tema kustosa, filmskih programera i društveno-humanističkih znanstvenika, čemu svjedoče njegove retrospektive na međunarodnim filmskim festivalima, izložbe u muzejima suvremene umjetnosti i recentne publikacije — kao što su Surfing the Black (2012) i Kino drugim sredstvima (2012) — koje se ovom filmskom formom bave u širem kontekstu. Pitanja koja pritom jugoslavenske eksperimentalne filmske prakse danas otvaraju nerazdvojiva su od političkog i umjetničkog konteksta SFRJ, a podjednako obuhvaćaju teme filmskih arhiva i autorskih prava filmova nastalih u republičkim koprodukcijama, pozicije žena u filmu, arhiviranja amaterskog i eksperimentalnog filma, kinotečnih djelatnosti te dostupnosti filmske građe kako istraživačima tako i zainteresiranoj publici. Prvi u nizu od tri seminara posvećena istraživanju jugoslavenske eksperimentalno-filmske i kinoklupske proizvodnje, kojima će se kroz izlaganja, razgovore i projekcije odabranih filmova nastojati otvoriti glasniji dijalog o ovom manje poznatom segmentu filmskog stvaralaštva regije, ocrtat će problemske rubove polja i ponuditi sistematizaciju njegovih žarišnih točaka. Počevši s pregledom začetaka prve filmske avangarde u Jugoslaviji posebna će se pažnja posvetiti konceptima antifilma (Zagreb) i alternativnog filma (Beograd), a kroz analizu formalnih i sadržajnih aspekata pojedinih filmova nastalih u beogradskim i hrvatskim kinoklubovima ponudit će se kratak povijesni pregled praćen tipološkom sistematizacijom, kako bi se ustanovile faze, sličnosti i razlike pojedinih perioda ovog razdoblja. Seminar se održava 4. prosinca u Galeriji Greta od 18 sati. Izlaganja će držati Vanja Obad (“Povijesno/stilski pregled hrvatskog eksperimentalnog filma“), Petra Belc (“Pansini Antifilm: filmske provokacije i misao drugim sredstvima“) i Aleksandra Sekulić (“Pojam alternativnog filma u Beogradu“). Od 20 slijedi projekcija odabranih alternativnih i antifilmova.

Besplatne predstave u Vidri

Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život, u sklopu projekta Advent u Vidri, u prosincu sve predstave igra besplatno. Riječ je o predstavama Ispeci, pa reci (Ana Prolić, subota, 5.12. u 17:00), Jučer sam se sjetio plave (Petra Radin, srijeda, 9.12. u 20:00), A, kako vi vodite ljubav? (Vojin Perić, petak 11.12. u 20:00), Don Quijote – bistri vitez tužnog lica (Miguel de Cervantes Saavedra, četvrtak 19.12. u 17:00) i Dinosauri (Petra Radin, subota 19.12. u 17:00). Karte je moguće rezervirati na blagajni Scene Vidra (Draškovićeva 80, Zagreb) ili telefonom (01 / 4810-111

preuzmi
pdf