#440 na kioscima

19.2.2013.

Jelena Ostojić  

najave jelena ostojić


Čitanje Klossowskog

Romanopisac, filozof, esejist, glumac, scenarist i slikar Pierre Klossowski također je i značajan prevoditelj: na francuski je prevodio Kafku, Wittgensteina, Schelera, Holderlina, Heideggera, Nietzschea i druge. Godine 1970. napisao je, prema Michelu Foucaultu, “najuzvišeniju knjigu našeg vremena”. Knjiga se, smatra Foucault, bavi upravo onim o čemu bismo morali misliti, onim što nas “već stoljećima konstituira i dominira nama”, dakle trojstvom koje čine: žudnja, vrijednost, simulakrum:

Dragi Pierre,

Trebao sam vam pisati čim sam pročitao Živu valutu; naravno, još sam bio bez daha, ali mogao sam ipak reagirati. No sad, kad sam je pročitao već nekoliko puta, znam da je to najuzvišenija knjiga našeg vremena. Dojma sam da je sve što na neki način ima težinu – Blanchot, Bataille, S onu stranu dobra i zla također – potajice vodilo ovamo; no evo, rekao sam to, pred takvom uzvišenošću sve se povlači i vrijedi dvostruko manje. Upravo o tom je trebalo misliti: o žudnji, vrijednosti i simulakrumu – trokutu koji vlada nama i konstituira nas već stoljećima kroz povijest. O tome govore i govorili su svi freudovi-i-marxovi ovog svijeta: sad se možemo smijati tomu, a znamo i zašto.

Bez vas, Pierre, mogli bismo tek reći da smo protiv one istine na koju je Sade jednom davno ukazao i koju nitko prije vas nije zahvatio – nitko im se, zapravo, nije ni približio.

To što ste učini za sve nas nadilazi svaku hvalu i priznanje.

Beskrajno vaš,

Michel Foucault

Riječ je o dosad na hrvatski neprevedenoj Živoj valuti koja će se, 14. veljače u 20 sati, čitat u Galeriji SC-a.

Čitanja vode i moderiraju Ivana Biočina i Ivo Alebić, a prijevod s francuskoga je pripremila Milena Ostojić. Program služi kao svojevrsni atelje mladih prevoditelja, za otvaranje prostora dosad slabo prevođenim autorima na hrvatski jezik.

Najpopularniji programi ZagrebDoxa

Ovogodišnji ZagrebDox, koji će se održat će se od 24. veljače do 3. ožujka, u sklopu svoja dva najpopularnija programa Kontroverzni dox i Stanje stvari donose niz filmova koji tematiziraju aktualna društvena pitanja u svijetu kroz spektar interpretacijskih pristupa. Tako u filmu Superjunaci predgrađa redatelj Christian Watt istražuje suvremene kostimirane borce protiv zločina na ulicama Velike Britanije te istražuje njihove osobne motivacije za takav tip vlastitog angažmana. Lingvist Daniel Everett u filmu Gramatika sreće Australca Michaela O’Neilla predstavlja jedinstveni jezik naroda Piraha u Amazoni čiji bi neobičan oblik komunikacije mogao srušiti najsnažniju teoriju lingvistike. Njemački autor Schmidt Jakob u filmu Radije bih da sam ubojica donosi priču čovjeka koji je zbog seksualnog prijestupa proveo deset godina u psihijatrijskoj bolnici, a sada bezuspješno traži put reintegracije u društvo. Bielutin – u vrtu vremena Francuza Clementa Cogitora putovanje je u svakodnevicu ostarjelog moskovskog bračnog para koju krase stotine slika Michelangela, Leonarda da Vincija, Velazqueza, Rubensa... Dva dokumentarca iz dvije različite perspektive bave Europskom Unijom: Hrvatska plutokracija u režiji američkog autora Stevena Ellisa prati uspon hrvatske kleptokracijske klase i razotkriva nagrizajuće odnose koji su iskvarili politiku, propise i sudstvo, a Briselski posao redateljskog dvojca Friedricha Mosera i Matthieua Lietaerta vodi nas na putovanje hodnicima moći najveće svjetske ekonomije, razotkrivajući tajne mreže koje upravljaju životima 500 milijuna Europljana. U središtu filma Čuvari Izraelca Drora Moreha nalaze se šestorica bivših čelnika izraelske tajne službe Shin Betam koji su po prvi put javno otkrili mnoge tajne i komentirali svoje akcije i odluke iz prošlosti. Najnoviji film nagrađivanog švedskog dokumentarista Bosse Lindquista Dajte nam novac u razgovorima s Bonom, Bobom Geldofom, Billom Gatesom, Gordonom Brownom istražuje uspjehe i promašaje globalnih kampanja protiv siromaštva. Umjetnici su protagonisti i srpskog filma Pogled umjetnika na prošlost u režiji Dine Mustafića. Zoran Predin, Mira Furlan, Alma Prica, Nina Violić, Branko Cvejić, Branko Baletić i mnogi drugi evociraju uspomene iz doba bivše Jugoslavije i dijele svoje nade za budućnost. O ogromnim nesrazmjerima u bogatstvu govori američki film Park Avenue: Novac, moć i američki san redatelja Alexa Gibneya. Park Avenija broj 740 u New Yorku dom je većine američkih milijardera, ali s druge strane rijeke Harlem, u južnom Bronxu, nalazi se druga Park Avenija, najsiromašniji kongresni okrug u Sjedinjenim Državama.

Film Tuđi svijet palestinskog autora Mahdija Fleifela na intiman i duhovit način portretira tri generacije prognanika u izbjegličkom kampu Ein el-Helweh u južnom Libanonu. Intiman prikaz Jemena u vrtlogu revolucije iz perspektive turističkog vodiča Kaisa, inteligentnog komentatora doba promjena u Jemenu, donosi film Nerado revolucionar britanskog dokumentarista Seana McAllistera.

Film nizozemskog autora Martijna Kiefta U pozadini: Moć rejting agencija donosi priču o rejting agencijama, njihovu utjecaju na financijsko tržište i njihovoj ulozi na svjetskoj pozornici. Jedno uz drugo američkog autora Chrisa Kenneallya prikazuje Keanua Reevesa koji proučava razvoj filma i utjecaj digitalnog snimanja u iscrpnim razgovorima s holivudskim majstorima kao što su James Cameron, David Fincher, David Lynch, Martin Scorsese, Steven Soderberg, Lars von Trier i mnogi drugi.

Timothy Greenfield-Sanders snimio je film u stilu intimnog portreta. O licu: Supermodeli nekad i sad ponovno okuplja legendarne manekenke, neka od najslavnijih lica 20. stoljeća - Marisu Berenson, Christie Brinkley, Jerry Hall, Beverly Johnson, Paulinu Porizkova, Isabellu Rossellini – i bilježi njihova razmišljanja o životu, karijeri i kompliciranim odnosima prema svom fizičkom izgledu i industriji ljepote.

Kvartovska spika

Početkom 2012. godine šest kulturnih centara Grada Zagreba odlučilo se za suradnju koja je spontano rezultirala osnivanjem mreže zagrebačkih centara za kulturu - kvARTura. Ovaj projekt predstavlja vrijeme za kvartovsko druženje i vrijeme za kvartovsku umjetnost u čijim su besplatnim programima pozvani na sudjelovanje svi. Svaki je Centar osmislio jedan program koji se kasnije realizirao i u drugim centrima članovima kvARTure. Kako je svaki centar za kulturu zadužen da ispunjava zahtjeve i potrebe svog lokalnog stanovništva, u prošloj godini je kroz šest centara za kulturu, u šest različitih kvartova Grada Zagreba, realizirano tridesetak zanimljivih i različitih programa. Sada, godinu dana kasnije, kvARTura izložbom u Muzeju suvremene umjetnosti izlaže radove svih šest programa: Lice u’lice, Lice s plakata, Zagreb², Land art, Božićni studio, Punoglafka - prevencija neprihvatljivog ponašanja mladih. Nakon otvorenja izložbe, u dvorani Gorgona može se besplatno pogledati predstavu Punoglafka. Izložba je otvorena 9. veljače u Muzeju suvremene umjetnosti, a može se pogledati do 24. veljače.

Uspon za mir

Everest: Uspon za mir dokumentarac je u kojem tri planinara, uspinjući se na Everest, progovaraju o stoljetnim previranjima i ratnim razaranjima u Jeruzalemu. Palestinac Ali Bushnaq te Izraelci Dudu Yifrah i Micha Yaniv susreću se s poznatim prizorima ratnog stanja i siromaštva. Film slikama zajedništva koje nadilazi nacionalne i vjerske razmirice služi kao kontrast uobičajenoj slici o ovim narodima zavađenim ratom. Film je sniman na brojnim lokacijama: Nepalu, Tibetu, Izraelu, Palestini, Jordanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Sjedinjenim Američkim Državama te sadrži neke od najnevjerojatnijih snimaka Everesta ikada načinjenih. Na ovu zahtjevnu misiju uputilo se ukupno devet planinara iz sedam zemalja u organizaciji režisera i producenta filma Lancea Trumbulla, koji je ujedno bio i vođa ekspedicije Everest Peace Project. Film se prikazuje u sklopu četvrtog izdanja programa JFF EDU-DOX u organizaciji Festivala židovskog filma u subotu 16. veljače u 19 sati u Dokukinu KIC.

preuzmi
pdf