#440 na kioscima

30.3.2015.

Antonija Komazlić i Saša Šimpraga  

Nešto svoje, novo, čisto i dobro

Novi Jelkovec: Između plana i svakodnevnice


"Na Novom Jelkovcu je najljepše otrežnjenje da se ne može na tuđoj slavi živjeti i iluzija da bi se moglo krenuti ispočetka. K’o kad kupiš bilježnicu pa imaš osjećaj da bi se moglo napraviti nešto svoje, novo, čisto i dobro. Neki osjećaj svježine koji s prvim redovima nestane."

A. Z. Stolica, 2014.

Stambeno naselje Novi Jelkovec na istočnom kraju grada, isprva je bilo poznato kao Sopnica-Jelkovec i jedno je od dva nova zagrebačka naselja izgrađena unutar programa društveno poticane stanogradnje. Novi Jelkovec i sve zgrade u njemu projektirane su u okviru navedenog programa, a izgradnja i prodaja stanova organizirana je od strane Grada Zagreba po "Zagrebačkom modelu", a ne putem Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama. Projekt naselja odabran je na javnom natječaju provedenom 2003. godine na koji je pristiglo deset radova. Početak izgradnje naselja započeo je 2006., a prve zgrade useljene su 2009. Naselje danas ima više od 7 000 stanovnika.

Projekt Ars Publicae u 2014. godini programom Novi kvartovi tematizira nove, cjelovito projektirane i izvedene zagrebačke kvartove, s naglaskom na Novi Jelkovec i Vrbane III. U sklopu projekta stvara se urbanološka datoteka, između ostaloga i kroz seriju intervjua čije izvatke koji se odnose na Novi Jelkovec ovdje predstavljamo.

"Urbanističko rješenje B, C i D bloka je dobro, ali A blok izgledom ne oduševljava ni stanovnike naselja, ni one koji u naselje samo dolaze u posjet ili uz njega prolaze. Nakon ulaska u naselje, i prolaska A bloka, svi se začude kako je naselje zapravo lijepo i prostrano. Upravo je u A bloku predviđen i najveći broj stanova za socijalni najam te je taj dio naselja na neki način stigmatiziran. Početna ideja bila je da se stanovi unutar naselja raspodijele na način da 1/3 ide za kupce, 1/3 komercijalni, a 1/3 za socijalni najam. Nažalost, u naselju prevladava socijalni najam te je isti u najvećoj mjeri smješten samo u jednom dijelu naselja tj. u A bloku."

Udruga Novi Jelkovec

"Arhitektonsko-urbanističko rješenje treba sagledati u kontekstu procedure unutar koje je nastalo. (…) Zbog nedorečenosti u programu koji je bio podloga za natječaj, zatim i studije isplativosti, naknadno je povećan kapacitet naselja koji je doveo do disbalansa u volumenima, katnostima i površinama za parking izvornog rješenja, što smatram pogreškom."

Tin Sven Franić, suautor objekta osnovne škole u Novom Jelkovcu

“U usporedbi s drugim naseljima koja nastaju u Zagrebu u to vrijeme, Novi Jelkovec može se smatrati razmjerno uspješnim. U komparaciji s naseljem koje je nastalo kao POS Špansko, ovo urbanističko rješenje pokazuje određenu invenciju i napor da se osim postizanja potrebne ‘gustoće’, uspostavi neka prepoznatljivost i osobnost novog naselja. Tako da pokušaj da se zapravo iznimno veliko naselje nastalo ‘u jednom dahu’ oblikuje različitim tipologijama i mjerilima, pokazuje određenu ambiciju i odmak od ‘rutinerske’ prakse kakvom je određen urbanizam spomenutog POS Špansko naselja.”

Alan Kostrenčić, suautor stambene zgrade u Novom Jelkovcu

“Nažalost, dobar dio današnjeg urbanizma nije rezultat urbanističke strategije, pogotovo ne neke visoko konceptualne strategije, već je ono izraz prije svega ‘vlasničkih’ i ‘komasacijskih’ problema.”

Alan Kostrenčić, suautor stambene zgrade u Novom Jelkovcu

“Hrvatsko socijalno stanovanje u današnjim okolnostima je u značajnoj mjeri pitanje dostupnosti jeftinog zemljišta, a ne naročito pomnog planiranja.”

Tin Sven Franić, suautor objekta osnovne škole u Novom Jelkovcu

“Smatram da je urbanistički koncept kvalitetan, a pojedine građevine koje su rad velikog broja autora variraju po kvaliteti. Ima i prosječnih realizacija, ali i odličnih. To je dijelom ovisilo i o izvođačima i volji arhitekata da uđu u borbu protiv tzv. unifikacije pojedinih elemenata koju je glavni izvođač Tehnika d.d. provodila kako bi pojeftinila izvedbu.”

Azra Suljić, suautorica stambene zgrade u Novom Jelkovcu

“Najveća promjena bio je zahtjev za povećanjem gustoće izgradnje koji je rezultirao naknadnim povećanjem katnosti građevina, što se danas pokazuje upitnim s obzirom na potrebe za stambenim prostorom. Mislim da se možda mogao i smanjiti potrebni broj zahtijevanoga parkirališnog prostora uz uspostavljanje efikasnijeg sustava javnog gradskog prijevoza.”

Krunoslav Šmit, suator urbanističkog rješenja Novog Jelkovca

“Javne građevine općenito ocjenjujem arhitektonski uspješnima. Stambene su građevine različitih arhitektonskih vrijednosti, što pripisujem vrlo kratkim rokovima za njihovo projektiranje, a što se kasnije pokazalo potpuno nepotrebnim jer je zbog odgađanja početka izgradnje vremena bilo dovoljno.”

Krunoslav Šmit, suator urbanističkog rješenja Novog Jelkovca

“Socijalno stanovanje je oduvijek bilo uglavnom ekonomska i politička kategorija, barem u našem prostoru. Arhitektonske kvalitete pojedinih primjera su po mojem mišljenju tek plod sretnih okolnosti i sposobnosti pojedinaca da izvuku dodatnu kvalitetu iz, u pravilu inertnih i depersonaliziranih, stambenih politika.”

Tin Sven Franić, suautor objekta osnovne škole u Novom Jelkovcu

“U naselju su 54 zgrade i apsolutno ne postoji nijedna u kojoj nema problema.”

Udruga Novi Jelkovec

“Prvi investitor, APN (kasnije je projekt preuzeo Grad Zagreb odnosno ZG Holding) definirao je strukturu stanova i njihove veličine te Pravilnik o projektiraju stanova POS-a koji je definirao standard stanova (broj i veličinu prostorija i sl.). Postojanje DPU-a i Pravilnika o projektiranju POS-a smatram prednostima. Kvalitetu je osiguravao i određeni broj arhitekata/revizora koji su za APN revidirali idejne, arhitektonske projekte. Ograničenje je bila ugovorena cijena stana od 650 eura/m2 netto korisne površine te izuzetno kratki rok. Svi projekti su od idejnog do izvedbenog morali biti gotovi u tri mjeseca. Iz svega navedenog proizašli su i kompromisi.”

Azra Suljić, suautorica stambene zgrade u Novom Jelkovcu

“Mislim da je (u slučaju Novog Jelkovca, op. ur.) važno interpoliranje arhitektonskih standarda i dimenzioniranja prostora proizašlo iz programa POS-a. Takvo što rijetko ćete naći u sličnim građevinama koje investitor- građevinska kompanja radi za tržište.”

Tin Sven Franić, suautor objekta osnovne škole u Novom Jelkovcu

“Pri projektiranju stanova trebalo se pridržavati pravilnika POS-a , u kojem je bila zadana vrsta prostorija u stanu i njegove okvirne dimenzije. Svi ovi preduvjeti pridonijeli su kvaliteti projektiranja stambenih objekata. Kvadrature iz pravilnika uglavnom su veće nego što je tada bio standard u stambenoj izgradnji za tržište, ali se vezuju na kvalitetne stambene standarde iz prijašnje izgradnje.”

Andreja Ilijanić i Dragana Milenković, autorice stambene zgrade u Novom Jelkovcu

"Natječaj za kupnju stanova raspisan je prije samog početka gradnje te su svi kupci uplatili učešće od 20 posto ukupne cijene. U projektu je bilo predviđeno završavanje svih sadržaja već pri useljenju od kojih su ljudima bili najprimamljiviji bazen, vrtić i osnovna škola, dom zdravlja, kulturni centar te tramvaj koji je po projektu trebao ići Ulicom 144. brigade HV-a koja je predviđena kao produžetak Ulice grada Vukovara. Osim vrtića i škole, koji su započeli s radom odmah s novom školskom godinom, kulturni centar nije još ni u planovima za otvorenje, bazen će biti možda gotov tek u rujnu 2014., odnosno 5 godina nakon useljenja prvih stanara. Ambulanta je otvorena tek prošle godine, dakle nakon 4 godine, tramvaj nije još ni u dalekim planovima, a jedva smo uspjeli ishoditi da nam uvedu direktnu autobusnu liniju do Glavnog kolodvora. Kupci stanova koji u projektu sudjeluju od početka, s obzirom na sve, osjećaju se prevarenima."

Udruga Novi Jelkovec

preuzmi
pdf