#440 na kioscima

19.12.2014.

Ivan Kulić  

Novi prvak superherojskog žanra


Od početka kolovoza se u hrvatskim kinima prikazuju Čuvari galaksije, novi megahit iz združene filmske radionice Marvela i Disneya. Riječ je o još jednom subfranšiznom dijelu divovskog filmskog serijala Osvetnici (The Avengers, 2012.), ali uvelike posebnom. Za one koji nisu upoznati s mehanizmom fukncioniranja ove franšize, stvar je jednostavno objasniti - Osvetnici i svaki budući nastavak Osvetnika su povezani zasebnim filmovima o pojedinačnim herojima koji, prije nego se svake tri godine udruže u dobročinstvu, prvo pojedinačno spašavaju svijet i zarađuju enormne novce kojih se niti jedan blockbuster iz svih ostalih žanrova ne bi posramio. U te pojedinačne herojske priče o vlasnicima članske iskaznice Osvetnika  od ovog ljeta spadaju i Čuvari galaksije.  Za očekivati je da će kroz par godina Čuvari imati zajednički nastup s Osvetnicima na kino-platnima no već sad je jasno da je riječ o ipak različitim, iako povezanim, filmskim svjetovima.

Živopisna kombinacija lokacija i likova Stvari koje Čuvare galaksije kao film odvajaju od svih srodnih franšiznih hitova kojima nas Marvel i Disney bombardiraju od 2008. godine su brojne no to ne znači da su drugi filmovi lošiji nego jednostavno znači da ovaj posjeduje neke aspekte koji su znatno osvježenje ne samo franšizi već i cjelokupnome žanru. Kad smo već kod žanra, treba naglasiti da Čuvari galaksije odskaču u žanru ne zato jer su vrhunski superherojski film već zato jer su kombinacija antiherojskog filma i Ratova Zvijezda. Protagonisti ove priče imaju brojne psihološke probleme i ne baš jake moralne standarde te su silom prilika prisiljeni udružiti snage kako bi malo povisili vlastite moralne standarde daleko od Zemlje, u dubokom svemiru prepunjenom lopovima, krijumčarima, suludim biznismenima, genocidnim manijacima, svemirskim zatvorima i brodovima te čudesnim bićima koja često imaju manjak sposobnosti shvaćanja metafora i altruizma.  Nijedan prethodni film iz franšize, pa čak ni Thor, nije imao ovako živopisnu kombinaciju lokacija i likova. Sami likovi, tj. protagonisti priče su nevjerojatan skup: zemaljski revolveraš, zgodna genetski modificirana ubojica, nabildani svemirski testosteronski agresivac, hodajuće stablo i sarkastični rakun. Da, dobro ste pročitali: hodajuće stablo i sarkastični rakun. Upravo ova dva zadnja lika su bila moja bojazan da bi ovaj film mogao neslavno završiti - naime, svi prethodni filmovi franšize imaju znanstveno-fikcijsku pozadinu i, bez obzira koliko heroji i zlikovci znali blesavo i nestvarno izgledati, osnovni temelj tih filmova je bio taj da je riječ o hipotetski mogućim stvorenjima i tehnologijama. Hodajuće stablo i sarkastični rakun su već znatan korak prema žanru fantazije i bajke, ali takvo nešto se ipak nije desilo. Čak i ova dva bizarna lika se jako dobro uklapaju u čitav SF narativ franšize, a da pritom ne izgledaju blesavo i nemoguće, štoviše, ova dva lika čak i zasjenjuju ostale čuvare galaksije (koji su također upečatljivi) i zapravo su vrlo razrađeni i emotivno duboki likovi što je priličan scenaristički uspjeh s obzirom da je riječ o CGI likovima koji samo imaju glasove poznatih glumaca, a stablo može izgovoriti samo tri riječi. 

Smijeh i suze Scenaristi James Gunn i Nicole Perlman su odradili fenomenalan posao ne samo s ova dva lika već i s humorističkim interakcijama svih likova tog svemira. O odličnim specijalnim efektima ne treba puno govoriti, dovoljno je reći da CGI tehnologija primijenjena na spomenuti lik sarkastičnog rakuna postavlja nove standarde u CGI praksi holivudskih studija. Muzika iz filma je odličan i emotivan hommage muzici 70-ih godina prošlog stoljeća i u kombinaciji sa scenama iz filma 

predstavlja ugodnu te čak ponekad i urnebesnu kombinaciju slike i zvuka.  Sve rečeno bih potkrijepio, prije konačnog zaključka, jednom zgodom sa same kino projekcije filma - prizor žena koje se istovremeno smiju i plaču tokom filma samo govori u prilog tome koliko je širok spektar emocija kojima je film prožet. Kad vas uspije ganut CGI efekt, onda znate da je scenarij pogodio u srž. Za kraj, ovaj film definitivno preporučujem za gledanje, po mogućnosti u društvu. Zajednički smijeh je uvijek poželjan a ovaj film ga generira sam od sebe. Niste upoznati i nemate vremena za pogledati ostatak ove megafranšize i mislite da će vas to spriječiti da uživate u Čuvarima galaksije? Nema problema, radnja ovog filma je toliko udaljena od ostatka franšize da komotno može stajati kao samostalan film a specifične kvalitete ovog filma nadilaze i samu franšizu kojoj pripada. A sada ,trk do kina i pogledajte najzabavniji superherojski film svih vremena!

preuzmi
pdf