#440 na kioscima

8.7.2015.

Priredio Marko Pogačar  

Prvi prozak navrh jezika

Uz deseto, jubilarno izdanje Zarezovih i Algoritmovih natječaja Prozak i Navrh jezika, koji od ove godine dobivaju i svoje "živo", dvodnevno festivalsko izdanje. U sklopu programa bit će predstavljen i čitav niz drugih nagrada za mlađe autore, njihovih organizatora te laureata


Festival Prvi prozak na vrh jezika nastao je kao izraz potrebe da se formira platforma za predstavljanje, bolje medijsko uočavanje, daljnje poticanje na stvaralaštvo i umrežavanje mlađih, kao iznimnih već procijenjenih, autora.

Naime u aktualnom neoliberalnom kontekstu u kojemu je medijski prostor za kulturu i umjetnost minimaliziran, i koji se uglavnom bavi ili etabliranim autorima ili celebrity wannabe piscima, novi autori ne dobivaju zaslužen prostor, a tvrdi smo u uvjerenju da je književnost bez novih vitalnih snaga mrtva književnost, samo da se to još ne vidi.

Festival će se utoliko koncentrirati na osnaživanje i jačanje svih pogona koji "proizvode" autore. Osim nagrada, u tom kontekstu vidimo radionice/škole/tečajeve kreativnog pisanja, stvaranje novih medija i strategija za proizvodnju, promociju i diseminaciju književnosti, stvaranje mobilnih koncepata za predstavljanje autora, istraživanje fenomena čitanja i pisanja, ustanovljavanje novih, još izdašnijih i poticajnijih nagrada i drugih projekata…

Kao projekt koji planira biti uspješan, Festival se oslanja na formulu koja je, vjerujemo, jamstvo uspjeha: oslanja se na dijelom već postojeće nagrade i pogone za proizvodnju i afirmaciju mladih autora, okuplja ih i sinergira kako u kreativnom tako i u prezentacijskom i promotivnom smislu.

Razlozi za optimizam su i ti što mladi autori svojom energijom i generacijskom podrškom koju nose sa sobom jamče živost, publiku, nove ideje i otvorenost, ukratko – budućnost kakvu priželjkujemo.

Na prvom Festivalu okupit će se autori i organizatori nagrada za mlade autore: Prozak, Na vrh jezika (Zarez i Algoritam), Godišnja književna nagrada Istarske županije – Regione Istriana Edo Budiša, Ulaznica iz Zrenjanina (koja nema dobno ograničenje, ali ima respektabilno regionalno iskustvo), Kritična masa, Goran za mlade pjesnike.

preuzmi
pdf