#440 na kioscima

10.6.2016.

Korisnici Autonomne tvornice Rog  

U obranu Roga

Umjetnici, aktivisti, filozofi i azilanti bore se protiv rušenja ljubljanskog kulturnog i društvenog centra.


U ponedjeljak, 6. lipnja, u 3 sata i 15 minuta ujutro, zaštitarska tvrtka Valina je upala u tvornicu Rog kako bi osigurala mjesto i pretvorila ga u gradilište prema uputama gradonačelnika Ljubljane, Zorana Jankovića. Usprkos nasilnom i brutalnom pristupu, zajednica tvornice Rog je uspjela obraniti mjesto i nakon pola dana borbe, koja se kanalizirala kroz nekoliko stotina ljudi, otišli su. Budući da smo očekivali da će se vratiti s policijom te nas ponovo pokušati protjerati, postavili smo barikade oko područja. 

 

Stoga smo se okupili u napuštenoj tvornici Rog. U borbi su se udružili umjetnici, aktivisti, filozofi, kao i članovi raznih kolektiva i skupina, koji su ovdje bili aktivni više od 10 godina. Tvornica Rog je ispunjena kulturnim, glazbenim, sportskim, društvenim i inim aktivnostima.  Ovo je prvi prostor, koji je svoja vrata otvorijo za izbjeglice i migrante. Tu su se skupljale stvari i vozile na granicu, a danas se redovito održavaju različite aktivnosti: tečaji slovenskog, engleskog i farsi jezika, kreativne radionice, druženje sa stanovnicima azilnih domova u Ljubljani, radionice popravljanja bicikala... Tvornica Rog jedini je prostor koji je otvoren da ga migranti koriste po svojoj volji, tu nisu samo pasivni konzumenti formalnih integracijskih programa, tu se skupa družimo iz dana u dan i aktivno stvaramo društvo otvoreno za sve. 

 

Naš rad je temeljen na autonomiji, solidarnosti i uzajamnoj pomoći. Unatoč pokušaju postizanja kompromisa, Gradska uprava Ljubljane ignorira aktivnosti koje se održavaju u tvornici. Njihov cilj je zaustaviti izobilje aktivnosti koje se održavaju u Rogu te su protivne kapitalističkim idejama gentrifikacije centra grada, koji žele prilagoditi za turiste i etabliranu umjetničku scenu. Ukratko, njihov je cilj protjerivanje sadašnjih korisnika i rušenje svih zgrada izuzev glavne, koja bi se trebala obnoviti. (Tvornica Rog je kompleks od pet zgrada plus glavna zgrada, a sve one služe za djelatnosti). 

 

Na području tvornice, čitavo je vrijeme tokom ovih dana stalno prisutno stotinu ljudi, koji podržavaju našu stvar. Svaka podrška je više nego dobrodošla. Svoju potporu možete pokazati dijeljenjem informacije, razmišljanjem o mogućim rješenjima situacije i NAJVAŽNIJE – DOĐITE I SAMI U TVORNICU! 

 

ZAJEDNO ĆEMO ZAŠTITITI ROG!!! 

 

Slijedi službena izjava korisnika tvornice Rog: 

 

"Pitanje tvornice Rog je političko pitanje. Nakon ponedjeljnjeg jutra, u našem je interesu, kao i u interesu Gradske uprave Ljubljane, smiriti situaciju. Ipak, za razliku od Gradske uprave, mi smo u potpunoj kontroli nad situacijom. Tvornica Rog je danas de facto autonomno područje i mi Rogovci, također kontroliramo ulaz. Prije nego se u ponedjeljak zbila agresija od strane osiguranja, koje je poslala Gradska uprava, ulaz je bio pod kontrolom zaštitarske tvrtke Valina. Nakon brutalnosti koja se dogodila u ponedjeljak, Valina više nije dobrodošla u tvornicu Rog. Sami ćemo štititi ulaz.

 

Gradska uprava je ta koja je izazvala tenzije time što je poslala plaćeno osiguranje na nas. Gradonačelnik sam odabire nasilan način, mi samo reagiramo obrambeno. U ponedjeljak smo dokazali da smo pri tome uspješni. Vrlo je podlo što gradonačelnik Zoran Janković sada izbjegava preuzeti odgovornost za djela svoga vlastitog osiguranja. Nitko neće provoditi nasilje nad nama i nadamo se da to g.Janković zna. Svaki arbitrarni korak koji je poduzela Gradska uprava, ojačao nas je, kao što nas je i farsa koju su izveli u ponedjeljak prisilila na potpunu akciju. Pokret je živ i dobro organiziran; uključuje nove i organizirane strukture, a čine ga više od stotinu pojedinaca. Spremni smo na nove pokušaje intervencije u našu zajednicu te smo uvjereni da ćemo ih uspješno suzbiti.

 

Inzistiramo na dijalogu, kojega nije bilo, s obzirom da Gradska uprava ustraje na svojem ultimatumu, što je rušenje i nastavljanje s projektom, koji je za nas neprihvatljiv. Vidimo mogućnost dijaloga samo kada bude otvoren prostor za to, a to je kada Gradska uprava povuče planirani projekt. Ako inzistiraju na projektu, onda je sve već ugovoreno i prema takvom ugovoru, prestajemo postojati. Dijalog će započeti kada Gradska uprava obznani svoga partnera u dijalogu – skupštinu korisnika autonomne tvornice Rog. Ovo vijeće je jedini prihvatljivi partner u dijalogu, s obzirom da de facto kontrolira autonomnim područjem tvornice Rog te isto tako ima moć da normalizira napetu situaciju. 

 

Naši zahtjevi su jasni. Gradska uprava treba povući plan rušenja i projekt novog centra Rog. Bez prihvaćanja ovoga zahtjeva, koji je nama od životne važnosti i od kojega nećemo odustati, sve je moguće. Želimo kooperativni odnos s Gradskom upravom. Tvornica Rog ima enormni potencijal, te je razvijanje toga potencijala u javnome interesu i najvažnije, u interesu grada. Neke od sadržaja, koje Gradska uprava želi provesti u novom centru Roga, mi već provodimo i u posljednjih nekoliko godina intenzivno smo uključivali nove korisnike i otvarali nove prostore. Predlažemo Gradskoj upravi da se radije usredotoči na uspostavljanje sadržaja u bivšim skvotovima, poput tvornice Cukrarne (šećerane), koja je već gotovo dva desetljeća prazna te i dalje ostaje prazna i u kritičnom stanju. Nastavit ćemo braniti principe naše prakse, a to je da činimo tvornicu Rog jedinstvenim mjestom neformalne društvene, kulturne i političke proizvodnje, koja kao takva omogućuje suradnju širokog kruga korisnika kao i eksperimenata na raskrižju djelatnosti koje na prvi pogled se mogu činiti međusobno stranim ili nekompatibilnim. 

 

Zahtijevamo od Gradske uprave da se izjasne koliko su još kostiju voljni slomiti da bi zadovoljili gradonačelnikov ego. Koliko su daleko voljni ići da bi zadovoljili interes kapitala? Pozivamo na otvaranje zajedničkog mjesta za istinski dijalog namjesto bijega u nasilje. Nadamo se da će Gradska uprava prozreti to i izbjeći daljnju upotrebu sile. Možete nas pronaći u autonomnoj tvornici Rog. Voljni smo razgovarati sa bilo kime, ipak, ne mogu tražiti od nas da prihvatimo vlastito dokinuće. 

 

Skupština korisnika tvornice Rog"

preuzmi
pdf